פגיעה מינית בילדות היא נושא מורכב ומסועף מבחינה טיפולית, שיש לו השפעות בראש ובראשונה על האדם הנפגע, בילדותו ולאורך חייו, וכן על התא המשפחתי שבו התרחשה הפגיעה, על התא המשפחתי החדש ואף על המטפל שנחשף לסיפור הפגיעה בטיפול. ברשימה שלפניכם מופיעים מאמרים מגוונים שעוסקים בהיבטים שונים של הפגיעה המינית בילדות: בחרדה ובטראומה המלוות את האדם הפגוע בבגרותו, במרכזיותו של הספק בחווית הפגיעה ובשחזור הזיכרון, בהשלכות הפגיעה בילדות על אירועי חיים ובהתמודדות ההורים שילדם האחד פגע מינית בילדם האחר. כמו כן, מובאות סקירות מתוך ספרן של דיוויס ופראולי, "הטיפול במבוגרים שהיו קורבנות לפגיעה מינית בילדותם".
נעמה בר-שדה | 9/19/2006
חשיפת גילוי עריות בין אחאים, עלולה להפר את האיזון האישי והמשפחתי. ההורים מתקשים להכיל את ילדיהם האהובים, שנושאים מעתה תארים קשים של תוקף וקורבן, פוגע ונפגע. לרגע ואף יותר נשללת מהם היכולת הטבעית לתמוך בכל ילדיהם, והם ניצבים מול דילמת בחירה בלתי אפשרית. הטראומה כה קשה ומשתקת, עד שחוויית ההורות "הכול-יכולה" נסדקת ומתערערת. ראייתם כָּמטפלים הראשונים והעיקריים של ילדיהם, מובילה להכרה בצורך בריפוי ההורות שלהם, כחלק בלתי נפרד מתהליך ריפוי הטראומה של ילדיהם.
הילה לב ארי וערבה זאבי | 5/30/2021
מאמר זה מהווה סקירה וסיכום של הפרק החמישי בספרן של Jody Messler Davies ו-Mary Gail Frawley, אודות טיפול בבוגרים שורדי התעללות מינית בילדות, שכותרתו באנגלית "Disclosure and the Recovery of Memories". הפרק עוסק בתהליך חשיפת הסוד של התעללות מינית בילדות במהלך טיפול בנפגעים.
אסנת לקר | 2/18/2014
יום העיון של מרכז "פעימות" עסק במרכזיותו של הספק בפגיעה מינית בילדות. בכל אחת מן ההרצאות הוצגה פרספקטיבה אחרת של הנושא: הספק המתעורר במסגרת טיפול; הספק המתעורר בפן המשפטי; הספק העצמי של הנפגעות כפי שבא לידי ביטוי בסיפורה האישי של שורדת גילוי עריות; והספק שמתבטא בטיפול באמנות.
עירית סדן | 1/9/2012
מהי צמיחה פוסט-טראומטית? מדוע היא מאתגרת במיוחד בתחום של טראומה מינית, בעיקר פגיעה מינית בילדות? איך מטפלים יכולים לעבוד עם האתגרים הללו לאור הטראומה, ולא רק בצלה? המאמר סוקר את התנאים המקדמים צמיחה אפשרית מחוויה טראומטית, מזהה מכשולים ייחודיים בקרב המתמודדים והמתמודדות עם טראומה מינית, ומסמן קשיים ואתגרים בעבודה הטיפולית.
נועה בר חיים | 5/21/2012
המאמר מבקש לפרוש בפני הקוראים את האבחנה "תסמונת בתר-חבלתית מורכבת" (complex PTSD), מנסה להציג תשתית רעיונית לאבחנה, להתאימה לתבנית הקיימת במדריך האבחוני ה-DSM, להתייחס לאבחנה המבדלת ולבחון את המשמעויות החברתיות של היעדר אבחנה פסיכיאטרית הולמת לנפגעי טראומה מינית ממושכת בילדות.
יעל איתי פק | 11/7/2011
ספרן החשוב של דיוויס ופראולי, "הטיפול במבוגרים שהיו קורבנות לפגיעה מינית בילדותם", יוצר אינטגרציה מפרה בין תפיסות פסיכואנליטיות לבין חקר הטראומה. לפי הכותבות, הטיפול הפסיכואנליטי בשורדי פגיעה מינית מתרחש דרך החייאתן של הזדהויות והזדהויות נגדיות פתולוגיות בתוך הקשר הטיפולי. להלן סקירה על הספר.
אילנה יוספזון | 1/5/2014
יום העיון השנתי של מרכזי הסיוע עסק בחרדה הנובעת מפגיעה מינית, בייחוד פגיעה ממושכת בילדות, ובדרכים להתגבר עליה בתהליך הטיפולי. אילנה יוספזון מסכמת בסקירה זו את ההרצאות שהועברו ביום העיון, ומתרגשת מכך שגם קולן של המטופלות נשמע.
עינת שופר אנגלהרד | 10/27/2019
ילדים שחוו טראומה מינית, נושאים עמם זיכרונות גוף שאין להם כל רישום במיינד. במצבים אלו, הטראומה מבוטאת בפעולות, ללא כל יכולת לדבר אותה ולתת לה משמעות ופשר. במאמר אתאר את התרומה של אלווארז לטיפול בפגיעות מיניות כרוניות בילדות ואת משמעות ההקשבה והתכווננות הרגישה לידע המגולם בגוף, לזיכרון ולשכחה של הטראומה.
ליהי גבע-ליסר ונעמה שוורץ | 4/10/2016
מאמר זה יתמקד בניסיון להעמיק את ההבנה אודות המפגש החזיתי בין הטראומה לבין התהליכים הנפשיים והפיזיים הנורמטיביים המתחוללים בתקופת ההריון והלידה. נתאר את הפלישה של הטראומה מהעבר לתוך המציאות ההריונית העכשווית. ננסה להדגים כיצד השימוש באותם מנגנונים נפשיים שעזרו בעבר לנפגעת לשרוד מצבי לחץ, פחד וכאב הקשורים להתעללות המינית, יכולים בעצמם להפוך לגורם שמקשה על יכולותיה להתמודד עם המשימות הפיזיות והנפשיות הנדרשות ממנה בתקופה זו. מתוך הבנות אלה נדגים דגשים ייחודיים לעבודה נפשית עם נפגעות הרות. זאת תוך שאנו מחזיקות את הידיעה שתקופה קריטית זו בחייהן יכולה להפוך לא רק לזירה של רה- אקטיביזציה ושחזור טראומטי, אלא גם לשמש ככר פורה להתפתחות אלמנטים חיוביים בתפיסה העצמית והגופנית וכן להוות זרז לשינוי חיובי במערך הבין אישי.
תגובות
אין עדיין תגובות למאמר זה.