מהי הפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר?
הפרעת קשב וריכוז (Attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) היא הפרעה נוירולוגית-התפתחותית בעלת שכיחות גבוהה, אשר השלכותיה על חיי האדם וסביבתו משמעותיות. בניגוד לתפיסה הרווחת, הרואה בהפרעת קשב "הפרעת בית ספר", הפרעה זו קיימת בכל הגילאים, ומשפיעה על כלל תחומי החיים של האדם. היא לרוב מאובחנת בילדות ולעתים קרובות נמשכת גם בבגרות. הסובלים מההפרעה חווים קשיים בקשב ובריכוז, פעלתנות יתר ואימפולסיביות, אם כי אין צורך לסבול מכל התסמינים הללו כדי לענות על האבחנה.
הפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר בילדים
באופן נורמלי עשוי להיות לילדים קשה להתרכז או להתנהג בצורה מאורגנת מדי פעם. עם זאת, ילדים עם הפרעת קשב וריכוז לא מצליחים לעשות זאת במרבית הפעמים, והתנהגות זו לא חולפת. התסמינים עמם הם מתמודדים עשויים להיות קשים ולגרום לקשיים בבית הספר, בבית ומבחינה חברתית.
ישנם ילדים שיש להם רק ADD, כלומר, הפרעת קשב ללא פעלתנות יתר. באופן תאורטי קיימת גם הפרעה בשם HDD שכוללת רק פעלתנות יתר ללא בעיית קשב, אולם רבים חולקים על קיומה בשטח. לשני שליש מהילדים עם הפרעת קשב יש גם פעלתנות יתר.
תסמינים נפוצים של ADHD בילדים:
- חולמנות
- שכחה ואובדן של חפצים ודברים
- תזוזה בלתי פוסקת
- דיבור יתר
- עשיית טעויות בשל חוסר תשומת לב ולקיחת סיכונים מוגברת
- קושי לעמוד בפיתויים
- קושי לשחק בתורות
- קושי להסתדר עם אחרים
התסמינים השונים קשורים לקושי בריכוז ולהיפראקטיביות. ישנם ילדים שאצלם הקושי בריכוז בולט יותר, ולהפך, וישנם ילדים שאצלם יש קושי גם בריכוז וגם בהיפראקטיביות באופן זהה.
הפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר במבוגרים
האופן שבו הפרעת קשב וריכוז מופיעה במבוגרים עשוי להיות שונה מהאופן שבו הוא מופיע אצל ילדים. למשל, היפראקטיביות נוטה לשכוך עם השנים, אך לרוב הקושי בריכוז נותר. בנוסף, גם הקשיים בריכוז נוטים להיות סמויים יותר מאשר אצל ילדים.
תסמינים נפוצים של ADHD במבוגרים:
- התרשלות וחוסר תשומת לב לפרטים
- התחלה של משימות חדשות בלי לסיים את הקודמות
- כישורי ניהול גרועים
- חוסר יכולת להתמקד וליצור סדרי עדיפויות
- אובדן חוזר של חפצים ודברים
- שכחנות
- חוסר מנוחה
- קושי להיות בשקט ולהמתין לתורך
- שינויים תכופים במצב רוח
- חוסר סבלנות קיצוני
- לקיחת סיכונים, לרוב ללא מתן תשומת לב לביטחון אישי או לביטחונם של אחרים (למשל, נהיגה מסוכנת)
הגורמים להפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר
הגורמים המדויקים ל-ADHD לא ידועים למדע כיום, אבל המחקר מראה שיש כנראה גורם גנטי משמעותי בהופעה של ההפרעה. בנוסף לגנטיקה, נחקרים היום גורמי סיכון אפשריים נוספים, כמו פגיעות מוח, חשיפה לחומרים מסוכנים במהלך ההריון או בגיל צעיר, שימוש בהריון ובטבק במהלך ההריון, לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך.
אבחון הפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר
אבחון של ADHD הוא חשוב כדי לזהות את הקושי ולמצוא דרכי טיפול מתאימות כדי להקל על ההתמודדות עם ההפרעה. ניתן לבצע את האבחון אצל אנשי מקצוע שמומחים באבחון של הפרעת קשב וריכוז. אנשי מקצוע אלה יכולים להיות רופא נוירולוג, רופא פסיכיאטר או רופא ילדים בעל הכשרה מתאימה, וכן פסיכולוג מומחה.
האבחנה נערכת באמצעות ראיון מקיף עם איש מקצוע, שבו נאסף רקע בנוגע להיסטוריה ולהווה של האדם. בנוסף, ישנו מענה על שאלונים שונים שמטרתם לבדוק את קיומה של הפרעת קשב וריכוז. בנוסף, נערכת לרוב גם בדיקה פסיכיאטרית כדי לבחון את קיומה של הפרעת קשב ולשלול הפרעות אחרות שעשויות להוביל גם הן לקשיים בריכוז ולאימפולסיביות.
כיום ישנן גם בדיקות קשב ממוחשבות שבאמצעות מתן מטלות שונות בודקות את יכולת הקשב והריכוז של הנבדק באמצעות מתן גירויים שונים ובדיקת התגובה של הנבדק אליהם.
לקריאה נוספת על אבחון הפרעת קשב וריכוז
טיפול בהפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר
לרוב הטיפול בהפרעת קשב וריכוז משלב טיפול תרופתי ופסיכותרפיה. טיפול התנהגותי לרוב מערב תכנית לניהול התנהגות, באמצעות מערכת תגמולים שנועדה לעודד את הילד לבצע התנהגויות חיוביות ולהימנע מהתנהגויות שליליות. בנוסף, הדרכת הורים והתאמת תכנית לימודים שנתפרה באופן מותאם לילד עשויה להוביל לשיפור בהתנהגות וביכולות הקשב של הילד. ככלל, פסיכותרפיה עשויה לסייע בשיפור יכולות הארגון והניהול של הבוגר והילד, לשפר את הביטחון העצמי, ללמוד דרכים לשפר מערכות יחסים בעבודה ובחיים האישיים ועוד. טיפול פסיכו-חינוכי כולל הדרכת הצוות בביה"ס, תרפיה התנהגותית, ריפוי בעיסוק לפי הצורך, שינויים סביבתיים ולעיתים פסיכותרפיה תומכת לילד, למשפחה או לשניהם.
הפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר ומערכות יחסים
כיום ידוע שלהפרעת קשב וריכוז יש השפעה על מערכות יחסים, וכי לאנשים עם ADHD יש יותר קשיים בינאישיים מאשר לאחרים. החסות דעת, דחיינות וסימפטומים נוספים של ADHD עשויים לחבל במערכות יחסים שונות, בין היתר במערכות יחסים זוגיות. היכרות עם התסמינים השונים וטיפול הן באדם עם ההפרעה והן בבן או בת זוגו עשויים לסייע מאוד לטיפול בקשיים במערכת היחסים.
נקודות מבט נוספות על הפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר
לקריאה נוספת על הפרעת קשב וריכוז ופעלתנות יתר, מומלץ לעיין ברשימת הקריאה שעוסקת בהפרעת קשב מנקודות מבט שונות: החל מהזווית האבחנתית, הנוירולוגית, פסיכודינמית ומשפחתית, ועד לויכוח הנוגע לעצם קיומה של האבחנה.