טיפול פסיכולוגי הוא תהליך משמעותי שבו נוצרת מערכת יחסים עמוקה ולעתים ארוכה בין המטפל למטופל. בניגוד לרוב מערכות היחסים, שאותן איננו בוחרים לסיים כל עוד הן טובות ומתגמלות, טיפול פסיכולוגי מבוסס על מערכת יחסים שטבעה להסתיים. העיסוק בפרידה יכול לעורר רגשות נעימים כמו תקווה לשינוי והתרגשות, וגם רגשות קשים ומחשבות על סיום ואפילו על מוות. איך מבינים, מתכוננים ומעבדים את הסוף של הקשר הטיפולי?
ברשימה שלפניכם מופיעים מאמרים שעוסקים בסיום טיפול - אישי וקבוצתי - מנקודות מבט שונות ובסגרת עבודה עם מטופלים בעלי מאפיינים שונים. בנוסף, מופיעה גם סקירה אחת שעוסקת בסוף מסוג אחר - סוף השעה הטיפולית.
ד"ר שרון פלגי | 1/29/2017
טיפול פסיכולוגי הוא תהליך משמעותי והדדי, שבו נוצרת מערכת יחסים עמוקה ולעתים ארוכה בין המטפל למטופל. בניגוד לרוב מערכות היחסים, שאותן איננו בוחרים לסיים כל עוד הן טובות ומתגמלות, טיפול פסיכולוגי מבוסס על מערכת יחסים שטבעה להסתיים. למרות חשיבותו ומשמעותו של שלב הסיום בטיפול, הספרות המקצועית מתייחסת אליו רק מעט. בד בבד פעמים רבות אין מקום מספק לעבד את תהליכי הפרידה במסגרת ההוראה וההדרכה בפסיכותרפיה. המאמר עוסק בסוגיות העולות בתהליך הפרידה מנקודת מבט התייחסותית, הרואה חשיבות בהתאמת הסיום לדיאדה הייחודית של המטפל והמטופל.
שירלי כהן | 9/3/2012
מה קורה כאשר מטופל חש כי תהליך פרידה ממושך הוא מיותר בעבורו, ומבקש להביא את הטיפול לסיומו באופן מיידי? במאמר נטען כי למרות החסרונות שעלולים להיות לקטיעה חדה של הטיפול, במקרים מסוימים פרידה בהחלט יכולה להיות "טובה דיה" גם כאשר אינה הדרגתית ותהליכית: לכל מטופל ישנה "דרך משלו להגיד שלום", ועל המטפל לכבד את אופי הפרידה האינדיבידואלי של כל מטופל ומטופל.
אורית ברעם | 1/25/2015
מטופלים שיש להם בעיות מורכבות, בעיקר בעיות הקשורות לאמון בסיסי, נוטים לעזוב את הטיפול בטרם עת. מה גורם למטופלים אלו לברוח מטיפול במפגש עם כאב נפשי עמוק? המאמר מנסה לבדוק את התמודדותם ומציע לבחון את המפגש החווייתי הראשוני עם המטפל במגוון דרכים. מטופלים אלו מאופיינים על פי רוב בחוויות ראשוניות של נטישה, דחייה וחוסר אמון בקשר עם אובייקטים משמעותיים. האם הטיפול יכול לאפשר להם ליצור קשר בטוח ולהתמיד בתהליך הטיפולי? איזה טיפול יכול לתת מענה לאותם צרכים ראשוניים שלא מומשו? המאמר דן בשאלות אלו דרך שתי אסכולות טיפוליות: הטיפול הפסיכואנליטי והטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.
יוסי פולק | 5/21/2020
פרידת המנחה מקבוצה טיפולית היא תהליך דרמטי בעל משמעות רבה ועמוקה בחיי הקבוצה. למנחה כהורה הקבוצה השפעה רבה הן על המשתתפים כיחידים והן על הקבוצה כשלם. מאמר זה מתבסס על הרצאת הפרידה של הכותב עם סיום דרכו הארוכה כמוביל ומייסד תכנית שבמרכזה פרקטיקום הדרכה על הדרכה על טיפול קבוצתי שפעלה בשירות המבחן למבוגרים, שבה שימש כמנחה במובניו השונים והמגוונים של המושג. המאמר מציע התבוננות על משמעות של סיום ופרידה בטיפול, תוך תשומת לב ייחודית ואישית לסוגיות המתעוררות כאשר מנחה הקבוצה נפרד ממנה.
אופיר לוי | 9/1/2020
שלב הסיום של טיפול קבוצתי ארוך טווח עלול להיות חוויה מורכבת עבור נפגעי טראומה כרונית-מורכבת. הפרידה מהקבוצה קשה במיוחד דווקא כאשר התהליך הטיפולי היה מיטיב, והמטופלים הצליחו לבסס מחדש במסגרת הקבוצה את היכולת לתת אמון באחר שנפגעה בעקבות הטראומה. מאמר זה עוסק בשלב הסיום והפרידה בתהליך טיפול קבוצתי פסיכודינמי מובנה, ומתבסס על הניסיון המצטבר בעבודה טיפולית קבוצתית תחומה בזמן שנערכה על פי מודל ייחודי עם מטופלים נפגעי טראומה כרונית-מורכבת. מובאות בו דוגמאות הממחישות את ההיבטים השונים של שלב הסיום והפרידה ואת חשיבותו.
ירין שכטר | 9/14/2021
הטיפול בנפגעים בוגרים שחוו טראומות התקשרותיות בילדותם מזמן דפוסים ייחודיים של יחסי העברה והעברה נגדית בטיפול בגישה פסיכודינמית. לבחינת דפוסים אלו משנה חשיבות כאשר סיום הטיפול נכפה על המטופל בשל אילוציו של המטפל, ועלול לגרום לשחזור חווית הנטישה של המטופל. תיאור המקרה מדגים היבטים אלה, בטיפול שארך עשרה חודשים במטופל נפגע התעללות בילדות במסגרת פרקטיקום בפסיכולוגיה קלינית.
8/27/2020
משפטי הסיום שנזרקים לחלל האוויר על ידי המטופלים בתום השעה הטיפולית, עשויים לתת מידע רב ערך למטפל בנוגע למצבו הרגשי של המטופל וליחסי ההעברה שלו, ולכן פעמים רבות הם בעלי חשיבות יוצאת דופן עבור התהליך הטיפולי. המאמר המובא בסקירה זאת מתייחס לתופעת משפטי הסיום של המטופלים ומציג את חשיבותם באמצעות תיאורי מקרה מגוונים ומרתקים.
תגובות
אין עדיין תגובות למאמר זה.