הדילמה סביב המסלול הפרטי לטיפול בקופת-חולים לאחר הרפורמה
שפיות זמנית | 29/12/2015 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
אחת ההשלכות של כניסת הרפורמה בבריאות הנפש לתוקפה ביולי האחרון, היא ביטול האפשרות לקבלת טיפול פרטי מוזל דרך קופת חולים, באמצעות הביטוח המשלים. הפסקת אפשרות זו נדחתה עד לינואר, כדי לאפשר סיום הדרגתי לטיפולים שהתקיימו במסגרת זו.
לצד דחייה זו, פנו נציגי קופת-חולים כללית למשרד הבריאות בבקשה להמשיך לאפשר את המסלול הפרטי המוזל לצד השירות החינמי המוצע. הסיבה לפנייה זו היא שישנם מטופלים רבים אשר זקוקים לטיפול בעקבות התמודדות עם משברי חיים, אך אינם עונים לתנאים הנדרשים לקבלת טיפול. כמו כן, קיימים מטופלים שאינם מעוניינים שמידע על מצבם הנפשי יתועד בתיק הרפואי שלהם ויהיה זמין לגורמים נוספים בקופת חולים, ועל כן מעדיפים טיפול פרטי במחירים נגישים יותר, כפי שהציעה הקופה בעבר.
משרד הבריאות מסרב למשיך את המסלול הפרטי מחשש שמטופלים יעדיפו אותו וכך לא תנוצל ההשקעה הכספית ברפורמה. בנוסף, הוא טוען כי השימוש בשני מסלולים הוא בעייתי כאשר לא קיימת הפרדה ברורה בין אלו הזכאים לטיפול חינמי ואלו שלא, וכי השארת המסלול הפרטי של קופות חולים תגביר את נטיית המטופלים להעדיף את אפשרות הטיפול הפרטי.
מה שנותר לא ברור הוא מדוע ההשקעה הכלכלית של המדינה ברפורמה אינה יכולה לבוא ידי ביטוי גם בחלקה בסבסוד טיפולים מוזלים במסלול פרטי, וכן מדוע תנאי קבלת הטיפול החינמי בקופת-חולים צריכים להישאר צרים כלכך אם החשש הוא מזליגת מטופלים למסלול הפרטי? כמו כן, אם חלק מהסיבות להעדפת המסלול הפרטי הן פרטיות רבה יותר שהוא מאפשר למטופל מול גורמים רפואיים, מדוע לא ניתן ליישם בשירות החינמי פיתרון שיאפשר חיסיון רב יותר גם במידה וחלק מהמידע על המטופל נשמר?