7.9.2011: אנושיות במבחן - האם מחשבים יגנבו לנו את הפרנסה?
שפיות זמנית | 7/9/2011 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
בטור מרתק שפורסם השבוע במוסף "הארץ" כותב רון פרסלר על מחשבים שמנצחים בני אדם ב"ג'פרדי", ועל 'מבחן טיורינג'. "ב-1950 התחבט אלן טורינג אחד מחלוצי מדע המחשב" כותב פרסלר "בשאלה אם מכונות יכולות לחשוב. כדי לענות עליה, הבין שקודם יש צורך להגדיר מה משמעות הדבר 'לחשוב' - משימה קשה - ולכן, במקום להגדיר מהי חשיבה, הציע טורינג מבחן הקרוי על שמו. שני מתמודדים, אדם ומכונה, מוסתרים מפני שופט שמשוחח עם שניהם ומנסה לקבוע מי הוא מי. אם יצליח המחשב להתל בשופט, אפשר לומר כי המחשב 'חושב'."
מסתבר, כפי שמראה פרסלר, שמחשבים בימנו מתקדמים בצעדים גדולים להצלחה במבחן זה. בין אם אכן מחשבים מתקרבים ל"מחשבה" ולאנושיות, או שאנחנו מגלים שאנחנו בעצם יותר ויותר קרובים למכונות, מהן ההשלכות של כך על מקצוע הפסיכותרפיה?
תשובה קלה ומרגיעה אחת אפשר לקבל מ"אלייזה" תוכנת מחשב מפורסמת שנכתבה בשנת 1966 והיוותה ספק נסיון לייצר מטפל אלקטרוני, ספק פרודיה על הפסיכותרפיה של קרל רוג'רס. אלייזה מקיימת דיאלוג עם מטופל באמצעות טכניקות שונות שעושות שימוש בדברי המטופל ומחזירות אליו שאלות פתוחות. הדיאלוג איתה מוזר, ומעט עצי, וסביר שרובנו לא נרגיש שמושגות פריצות דרך טיפוליות באמצעי זה. בכל מקרה מומלץ לנסות ולהתרשם באופן בלתי אמצעי כאן או כאן, או להציץ בספר של המשורר דוד אבידן "הפסיכיאטור האלקטרוני שלי" הכולל שמונה שיחות של אבידן עם "אלייזה".