מה ההבדל בין עובד סוציאלי לעובד סוציאלי קליני
כיכר העיר | 5/5/2021 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
החלטת הוועדה לאתיקה מקצועית, כפי שפורסמה בגיליון הקודם, לראות בתואר "עו"ס קליני" תואר שאינו מוכר על ידי החוק ושמוטב לא להשתמש בו, זכתה לתגובות רבות - בעל פה ובכתב. מצאתי כי ראוי לחדד נושא זה ולהבהירו.
חוק העובדים הסוציאליים מגדיר באופן ברור מי רשאי לשאת את התואר עובד סוציאלי (סעיף 2 בחוק). הגדרה זו באה כדי למנוע ממי שאינו עומד בכללים לראות עצמו עובד סוציאלי, גם אם הוא "עוסק ברווחה" או יש לו לב רחב ונשמה טובה והוא מסייע לזולת. במקביל, מרגע ששם המקצוע הוגדר בחוק, אי אפשר לשנותו ולא ניתן להוסיף עליו תוספות שונות, אלא אם החוק יתיר זאת. יוצא מכך שהחוק מכיר רק את התואר "עובד סוציאלי", וכל תוספת אחרת היא מנוגדת לחוק.
מי שתוהה מדוע אצל עמיתנו הפסיכולוגים המצב שונה, ראוי שיעיין בחוק הפסיכולוגים ויראה כי מעבר להגדרת המקצוע (כמו אצלנו, סיום לימודים ורישום בפנקס), יש בחוק הפסיכולוגים התייחסות למעמד מומחיות בתחומים שונים (קליני, התפתחותי, שיקומי וכדומה), ומי שעמד בבחינות המתאימות ונרשם בפנקס המומחיות - יכול לציין את מקצועו כפסיכולוג קליני, פסיכולוג התפתחותי וכדומה. בעבודה סוציאלית זה עדיין לא קיים.
יתר על כן, מאחר שהמושג "קליני" אינו מוגדר כלל, עולה השאלה מי רשאי לכנות עצמו עו"ס קליני.
ולכן, בלי לפגוע חלילה בכל העובדים הסוציאליים שטרחו ולמדו ואכן עוסקים בטיפול, הרי שאת כישוריהם ומיומנותם אפשר תמיד לציין בהרחבה בשורה שמתחת לתואר המקצועי. כלומר, ישראל ישראלי, עו"ס, ומתחת לכך - בוגר תואר שני במסלול קליני או כל ציון דומה אחר.
נחום מיכאלי - עו"ס, חבר הוועדה לאתיקה מקצועית, איגוד העובדים הסוציאליים.
תוספת והבהרה לסקירת דיוני הוועדה לאתיקה מקצועית שהתפרסמה בגיליון 81, במדור "מן האיגוד"
התפרסם במידעו"ס של איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים בגיליון מספר 82, מרץ 2017