עוז - הפיצול !
ד"ר ניצה ירום | 28/2/2021 | הרשמו כמנויים
הספר שכתבה גליה עוז על טראומות הילדות שלה מידי אביה הסופר עמוס עוז מעורר רעש ציבורי - בעד ונגד. מצאתי עצמי מתנהלת בשני נתיבים בתגובה אליו:
1. בעקבות התעוררות גל ה- METOO ואחרי תגובה חשדנית לגבי השפעתו כמערערת את היחסים בין המינים ומטעינה אותם בחשדנות הדדית מובנית - הגעתי לכך שאני מחשיבה את השמעת קולו/ה של הקורבן. אנשים אחרי טראומה מסיבית, כגון אלימות במשפחה בילדות ובנעורים ואחרות - מרגישים צורך לדבר, לעבד, ולהשמיע את קולם, ורבים - מרגישים צורך לכתוב ולהביא את הפנים שנדחק והושתק - לפומביות שאי אפשר לסגת ממנה. חייבים.
מטופלת שלי שבתחילת הטיפול אמרה שהיא לא ניצולת שואה כי החביאו אותה ולא הייתה במחנות - סיימה טיפול ממושך ופורה בכך שכתבה ספר על ימיה במחבוא. גליה עוז בעיני משמיעה קול דרך הכתיבה - זהו שיקום עצמי שנחוץ לה והיא לא לבד. היא מסבירה שאין פרוש הדבר לא לקרוא את ספרי אביה או להשמיצו. היא מדברת בשם עצמה. עיבוד בטיפול הוא לא תחליף.
2. הפיצול המשפחתי המדאיג ל'טובים' ו'רעים' במשפחת עוז מתגלם אצל בני המשפחה האחרים בלשון מכובסת ש'להם יש זיכרונות אחרים'. המשפחה התפצלה לבעלי הזיכרונות הטובים והרעים מדמות האב הסופר, ובהשתקת הקול 'הרע'.
במבט מתבונן מן הצד אני מוצאת עצמי אומרת להם: לא שמעתם על כך שפיצול במשפחה הוא סימפטום למצב בעייתי ואת הפציינט המזוהה לא אתם המצאתם. משפחה כל כך נאורה יכולה למצוא דרך יותר מתוחכמת ואנושית - לא להוקיע ולהצדיק אלא להתאבל על הפגיעה בילדת המשפחה, לקרב, לא להנציח את הפיצול. זהו מנגנון הגנה פרימיטיבי שמחירים כבדים לו. מי שמייעץ להם למצוא את עצמם כבר אחרי הזעזוע הזה - מוטב שייעץ להם להתמודד אתו כהזדמנות.