תגובות
ענבל תמיר4/8/2011
מזל טוב. אביגיל יקרה, את בהחלט מתארת את תהליך הקבלה (או הדחייה..) כדרך מתישה, מתסכלת ובעיקר לא הוגנת. הסיפורים המזעזעים שאותם תארת הם בבחינת זלזול אנושי ממדרגה ראשונה, עבירה אתית, שלא לומר פלילית (הצעת מחקר בנושאים המעסיקים את המראיין? עבור מה? כדי שיוכל לגנוב רעיונות חדשים ולרפד את הרזומה המיובש שלו???) חוסר שקיפות בהליך כולו, וצוות אקדמי (שכנראה בחר את עצמו לעניין) שעושה בנתונים בכשלו. והכל מה? כדי שיוכלו לבוא ולטעון כי אין להם דרך אחרת להתמודד עם כמות המועמדים הגדולה?
בולשיט! הם פשוט פוחדים לעשות שינוי שיזעזע את מעמד הפסיכולוגיה הקלינית, בדיוק כמו השינוי שהם פוחדים לעשות בתכנית הלימוד ובהכרה בשיטות טיפול חדשות ומועילות לא פחות ממה שהם התרגלו להכיר.
אם מדובר בעבירות אתיות או מנהלתיות אין טעם להתלונן בפני המתעלל.אולי כדאי להכניס את מבקר המדינה לעניין..
אביגיל לב3/8/2011
תודה לכולם על התמיכה! ותגובות מפורטות יותר.... עניתי לכולכם בפרטי, אבל היו כמה נקודות שהייתי שמחה להתייחס בפומבי אליהן, כי הן ממש פוגעות בול בליבה של הבעיה:
אתחיל מתגובה למי שכתב לי בפרטי שכדאי להציע פתרונות ולא רק לומר לא בסדר. אני מציעה פתרון שהקרדיט שלו מגיע לבחור שעשה הסבה מהייטק לפסיכולוגיה, ואני מעריכה אותו מאד, אך לא ביקשתי רשות לפרסם את שמו אז אשמור זאת במערכת.
ככה: מדוע שלא יהיה מרכז הערכה, בדומה למיונים לרפואה, שיצור גם הוא ציון על סקאלה מנורמלת, וזה יהיה מדד מנבא ליכולת טיפולית. זה יכול להיות מרכז הערכה ארצי ששותפים להגהתו כל מוסדות הלימוד, וחברי הסגל/מורי החוץ/גורמים מוסמכים אחרים יהיו המעריכים, ואחרי כל סוגי הבטריות שתרצו להריץ לכל מועמד יהיה ציון גם במדד הזה (דינמיקה קבוצתית, סימולציה, ניתוח מקרה וריאיון אישי). לאחר מכן, כל אוניברסיטה תזמן לריאיון סופי את אלו שמתאים להם לזמן מתוך קריאת תיק ושקלול ציון המתאם וציון מרכז ההערכה. ככה לכולם יהיה סיכוי להתמיין להתראיין, ואולי להיות מזומנים לריאיון סופי לפי התאמתם לאג'נדה של כל מוסד.
שנית, למי שהפוסט הזה הרתיע אותו מלהירשם לתואר שני - אולי זה טוב, כי יירד הלחץ מהביקוש :) אבל לא, אני צוחקת. המטרה לא הייתה לגרום לאנשים נורא להתייאש. אלא להיות מודעים לזכויותיהם ולמעמדם, או לפחות להגיע לתהליך בעיניים פקוחות.
הפוסט הזה התייחס אך ורק ובעיקר למחדלים. לא סיפרתי על המראיינים הנחמדים, או על האווירה המכבדת שנתקלתי בה בתל אביב או ברופין.
הכוונה פה הייתה גם לאגד אותנו ולעמוד על זכויותינו, לא להדיר אנשים טובים, רגישים, שלא העלו על דעתם שיצטרכו לעבור כזו מסכת יסורים בדרך להיות מטפלים.
לפסיכו פריקית - שדיברה על תחושת השרירותיות, שבעטיה חשה שגם התקבלה ויכל להיות אחרת - מאד מסכימה, ומזדהה. גם אני בנסיבות אחרות, יכולתי לא להתקבל. אני מרגישה שהיה לי מזל. כי בסופו של דבר, עם כל הסטטיסטיקות, למרות שאין כאן קוביה הוגנת, הפעם הוגרלתי אני. ועדיין לא הייתי בעמדת בחירה כל כך.
השרירותיות הזו, יום אחד היא לטובתנו ויום אחד לרעתנו, אבל עדיף לדעתי בכל מקרה לצמצמה, כי אם אנחנו מתאימים אז נתקבל בסוף לאנשהו בכל מקרה. מישהו כבר יראה.
לשלמה שמחה - אין לי דבר וחצי דבר נגד אנשי האסכולה הדינמית, ואני בטוחה שהם מסוגלים לנסח משהו קביל, קונקרטי וחד בתור נימוק, גם אם הם מגיעים מהצד היותר מופשט של עולם הקלינאים.
ונקווה שיבוא יום ולא יזלזלו במועמד ויתנו לו פידבק. מגיע לנו. זה שהם לא מסוגלים לתת לנו אותו, או לא יכולים לעמוד מאחורי הדחייה בצורה ברורה, אומר דרשני.
לשח בו - שהציע רעיון שקשור לתשלומים הגבוהים: אני גם בדיוק חשבתי לפני כמה ימים שצריך להיות טופס הרשמה מיוחד למסלולים כמו פסיכולוגיה, שדורשים התמיינות במספר רב של מקומות.
כי בסך הכל הטיפול לפעמים מתמצה בסריקת המלצות במוסד אחד ושליחתן לשאר המוסדות, עלות התיוק לא כזו גבוהה, בבן גוריון הכל סרוק, למשל. לא ברור לי לאן הולכים הכספים של הטיפול במועמד.
זה גם ממש לא לענין שהמוסדות גוזרים עלינו קופות כשידוע שהסיכויים ממש נמוכים, ויותר מ-85% מהנרשמים למוסד למסלול מיוחד ואקסקלוסיבי לא מתקבלים אליו. לפעמים בלי שזכו אפילו לריאיון או התרשמות פנים אל פנים, במסלול שהקבלה אליו מתנה ריאיון כזה.
וגם, אם עצם הרישום אמור להיות גורם סינוני נוסף, זה לא הוגן, כי יש פה אפליה על רקע כלכלי/כספי.
אולי משהו שיחושב כ+1, נרשמת לשלושה מוסדות, תוכל להירשם למוסד אחד נוסף. ככה זה יגביל למקומות שבאמת רוצים, ולא יגרום להירשמות שווא.
וארבעת המוסדות יחלקו את הסכום ששולם על שלושתן, וככה הם לא יוכלו להגיד שהפסידו יותר מדי, ולנו תהיה הנחה של 25%.
סתם הצעה שכזו, אפשר גם להוציא תעריף מיוחד כמו חופשי/חודשי שכזה, שממנו ניתן להירשם לכמה מוסדות שרוצים.
צריך להתאגד ולא לפחד. אני בעד לכנס אותנו באיזה אוהל ברוטשילד ולנסח את המסמך.
(-) אביגיל לב.
שח בו31/7/2011
צעדים פרקטיים. שלום,
גם אני כמוך, מתחיל שנה הבאה את הלימודים. זהו הניסיון השני שלי ואני מסכים עם חלק גדול מהטענות והטיעונים. אני חושב שיש מקום להעלות את הטיעונים בצורה מסודרת ובמסמך יותר רשמי שיכלול דרישות לגיטמיות (הגדרת הסף בטרם ההרשמה) כמו גם הצעות ייעול.
כמו כן, אפשר ורצוי להעלות את הטיעונים הללו במסגרת ועדה רשמית כלשהי (מבקר המדינה? לא יודע) או לנסח את זה ולשלוח עצומה שאת חתימותיה ניתן יהיה להעביר למועצת הפסיכולוגים או כל גוף רשמי.
אולי גם אפשר לשתף את מכוני ההכנה (פתרונות וכו') או להשתמש בחו"ד של פסיכולוגים שהיו שותפים לתהליך.
אני חושב שעיקר הבעיתיות נובעת מהדרישה הכלכלית המוגזמת. זה אולי (?) הגיוני לדרוש דמי הרשמה מלאים ממשהו שנרשם סה"כ ל-2 מוסדות לימוד, או שניתנה לו הזדמנות לגיטמית להתקבל.
זה לא הגיוני לדרוש סכום כזה על האפשרות שמשהו בסה"כ יעבור על הפרטים שלך.אם האונ' יכולות להתארגן בינהם כדי לשלוח את ההמלצות ולתאם את התאריך שבו הם מודיעים מי התקבל, הם גם יכולות לתאם ולסדר סבסוד כלשהו למועמדים שנרשמים למס' מוסדות (מרבית המועמדים).
טענה נוספת שמאד מקוממת היא האמירה כי לראינות אין כל תוקף ואין אפשרות ניבוי.מילא זה היה נשמע במחלקה אחרת, אבל אני מצפה מהמחלקה לפסיכו' ליותר. ברור שזה דורש יותר מאמץ, אבל זה בהחלט לא דרישה מוזזמת.
אני מרגיש שזה באמת חשוב ואני מציע שנתחיל להעלות טענות קונקרטיות + הצעות מנוסחות ואז נמשיך עם זה הלאה. ואני מצטרף להרמת הכפפה פה ואקח חלק בתהליך
שחר
שלמה שמחה28/7/2011
כבר מתמחה, אבל עדיין עשה לי רע לי לקרוא את זה.... ועדיין קיים בי הרצון להשתתף בתנועה לשינוי תהליך הקבלה.
אני מבין שמשהו מתבשל בפורום, אבל תדעו לכם שגם בתקופתי (לפני שנתיים) התבשל ונשכח...
נכון בעיני שיהיה משוב, ותהיה הסכמה מדעת, ויהיו כללי אתיקה למראיין ויהיו קריטריונים לקבלה.
באשר לקריטריונים לקבלה: יכולים להיות ביניהם גם קריטריונים מאד אמורפיים, זה בסדר. גם מראיין בגישה דינמית יכול לסנן, למרות שהחשיבה שלו עלולה להיות מצדיקה-עצמית ולא מוכוונת קריטריון (וגם אני דינמי במידה מסויימת, זה בסדר). אבל הוא חייב להיות מסוגל להסביר על סמך מה הוא החליט לקבל או לדחות. יש כאן כללי מנהל תקין משולבים בשאלות מקצועיות. אלה גם אלה זקוקים לרפואה.
ושוב, אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר.
adi das28/7/2011
כל הכבוד על הפוסט הזה. הגיע הזמן שמישהו יפרסם בראשי חוצות ויעלה את הבעייה הזאת על המוקד.
לצערי, לחלק מהפסיכולוגים, אנשים בתפקידי מפתח, תראי את זה גם בהמשך הדרך, יש אולי יופי של אמפתיה וכבוד כלפי המטופלים שלהם, אבל לא כלפי פסיכולוגים צעירים.
זה מתחיל בתהליך הקבלה וממשיך בפרקטיקומים ובהתמחויות.
אני שמחה מאוד בשבילך שהתקבלת. חבל שזה היה מסע ייסורים, מסע של זלזול וחודרנות.
בגלל הביקוש העצום היום לתואר שני נוצרות תופעות מכוערות. אנשים מדברים על כך בינם לבין עצמם אבל לרוב באמת דוחקים את זה לאיזו פינה ומנסים להתרכז בעובדה שדי, הם עברו את המשוכה הגבוהה הזו- ועכשיו לשכוח.
אבל זה לא נגמר שם, כפי שציינתי.
ואם נתעלם, לא נביא לשינוי.
אז באמת, באמת כל הכבוד לך.
והלוואי שתצלח דרכך!
עדי.
ליהיא פלד27/7/2011
בלוג מרגש וחשוב לקריאה!. היי אביגיל, לפני שנה וחודש קראתי את הבלוג שלך על זה שלא התקבלת והייתי אז בשנה ב וחושבת להגיש מועמדות שנה אחרי זה לפסיכולוגיה. היה ממש מרגש ועצוב, באמת שבכיתי איתך ששמעתי שלא התקבלת ועל כל התהליך הארוך והמפרך וזה נורא הפחיד אותי. היום קראתי את הבלוג האחרון שלך ונמלאתי אושר! הבנתי שזו את, אותה אחת שכתבה את הבלוג גם שנה שעברה ובאמת שכל הכבוד לך! אני גם התקבלתי, אחרי עלייה מהמתנה שהחזיקה אותי שבוע על קוצים ובדיכאון (לא קליני :)). רציתי לומר בהזדמנות זו שאת כותבת בצורה מרגשת, עמוקה ובסגנון מדהים... שיהיה לך המון המון הצלחה בהמשך ושלא נסתכל ממרומי ההר על ההתמחויות בעוד שנתיים-שלוש...
יהונתן זיני27/7/2011
היי אביגיל. אני מחזק אותך על דבריך שכתבת, ומשתתף בחוויה הקשה שתיארת.
אם ברצונך שראשי המגמות או יואל אליצור (אותו הזכרת בטקסט) יקראו את התוכן, פרסמי אותו ברשימת התפוצה של "אופקים". ברשימה זאת ראשי המגמות ועוד בכירים בתחום דנים בפסיכולוגיה מבוססת ראיות. כמה אירוני.
לירן רוגב27/7/2011
כל הכבוד על האומץ. כאחד מאלו שעומדים עכשיו על הר נבו, אני מאחל לך, לי ולבני דורינו שכשנגיע לארץ המובטחת לא נשכח את אשר עשו לנו במצרים, ולא נהפוך לנוגשים וכובשים בעצמנו בבוא היום.
שירלי מ26/7/2011
בהחלט מבינה ומזדהה. קודם כל- אומר שוב כמה אני שמחה לשמוע שהתקבלת.
ועם זאת, כמו שכתבת, אי אפשר פשוט להשאיר מאחורה את מה שהיה. אני מכירה סיפורים רבים על המחדלים בתהליך (ויש המון כאלו, קצרה היריעה, כפי שכתבת גם את) ואני שמחה שמתארגנת לה מחאה, עם הצעות לפתרונות, שאולי תשפר את התנאים לדורות הבאים.
אין ספק שזה תהליך שרירותי, אקראי, מזלזל ולא אתי. עצוב שזה מה שאנשים צריכים לעבור, כדי בסופו של דבר- לעזור לאנשים אחרים. מקווה לשמוע על שינוי משמעותי, ובקרוב.
שיהיה לך המון המון בהצלחה, מאמינה בך ומאחלת לך ליהנות מכל רגע בתואר- גם מהרגעים הקלים וגם מאלו הקשים.
שירלי
יהיה טוב26/7/2011
השינוי מתחיל מלמטה??. ראשית, באמת מזל טוב ויישר כוח על הקבלה. שנית,קראתי את הפוסט וזה באמת נשמע מתסכל, מורט עצבים, לא צודק- לצערי, כמו עוד הרבה דברים במדינתנו, אבל, באיזשהו מקום, אני תוהה אם אנו כמועמדים לא מביאים זאת על עצמנו?? משחקים בדיוק את המשחק המטורף והתחרותי של מרדף אחר התואר שני ועוד במגמה הקלינית.
גילוי נאות: גם אני התקבלתי. זאת השנה הראשונה שאני מגישה מועמדות ונרשמתי לשני מוסדות. ואם לא הייתי מתקבלת הייתי מנסה שוב בדיוק לאותם שניים. למה? כי בהם באמת אני רוצה ללמוד, אחרי בדיקה מקיפה של כל השאר. כבר משנה ב' לא הבנתי את הטירוף הזה של להירשם לכל המוסדות. הרי אולי זה מספק הרגשת ביטחון, אבל זה לא באמת מגדיל את הסיכוי להתקבל אם כווולם נרשמים להכווול. מה גם שאני מאמינה שלא כל מקום טוב בשביל כל אחד. גם אנחנו כמועמדים צריכים להיות בררניים, לטובתנו. יוחזר הכבוד העצמי לאלתר. אז ייתכן שהם באמת נבלות אמיתיות שם במגמות השונות שהזכרת ובעידן המחאות, אני מאוד מקווה שבשנה הבאה יהיה סוג של "חרם מועמדים" על כל מגמה ששכחה את העיקר ומתעסקת בטפל. בהצלחה לכולם וקיץ חם ומגניב.
קוקו לה26/7/2011
כנראה הגיע הזמן גם למחאה שלנו. אביגיל, את כותבת בצורה בהירה את אשר בלב כ"כ רבים מאיתנו. וגם אני, שייכת לאלו ששפר מזלם השנה לעומת השנה שעברה, ויחד עם זאת - נותר הטעם המר מהתהליך, וכשאני נזכרת במחדלים ובחוויות הלא נעימות שעברתי במהלך השנתיים האחרונות עולה בי שוב הכעס. כשקראתי את שכתבת על ראיונות חודרניים ועל תחושת הבושה הקשה לאחריה נחמץ ליבי מזכרון ראיון טראומתי כזה שעברתי בשנה שעברה (שהיה אגב הראיון הראשון שעברתי בתהליך). התחושה היתה כאילו הפשיטו אותי, חיטטו בכל מקום כואב שהיה נראה לא מעובד מספיק ואז זרקו אותי לרחוב...והיתה גם מראיינת, שאפילו לא קראה את קורות החיים שלי (ואני יודעת את זה על סמך השאלות ששאלה אותי), העירה הערות מעליבות ונראתה כלל לא מקשיבה לתשובותיי. יש שיאמרו - אין מה לעשות, זוהי אסטרטגיה של המראיינים לבחון את יכולת העמידה שלנו במצבי לחץ והיכולת להציב גבולות, הרי מטפלים נדרשים ליכולת כזו וליציבות נפשית גבוהה המאפשרת התמודדות במצבים כאלו. אז נכון שהשנה למדתי את הלקח, עברתי תהליך והצבתי גבולות ברורים בראיונות, אך האם זה אומר שלגיטימי לנהוג כך במי שמגיע קצת פחות מוכן לתהליך, קצת יותר מבולבל והרבה מאוד רוצה להתקבל...?
וקראתי גם דעות כמו - אם מישהו חושב שתקפו אותו או שעברו איתו את הגבולות עליו להתלונן לראש המגמה. כל זה מאוד נכון והגיוני אך אני עוד לא הכרתי מועמד שיסכן את מעט הסיכויים שיש לו להתקבל ו"ישרוף" את עצמו במוסד שבו חווה ראיון תוקפני או חודרני מידי.
ציינת את הניצול הכספי מצד האוניברסיטאות. אני רוצה גם להוסיף ולציין את הניצול ה"עקיף" שנגזר מהתהליך ודרישותיו המרובות - קורסי מתא"ם באלפי שקלים, שמי שלא נרשם אליהם מוצא את עצמו מאחור, מכונים שמציעים קורסי הכנה לראיונות באלפי שקלים, עבודה כעוזרי מחקר בחינם תמורת המלצה אקדמית למי שלא שפר מזלו ליצור קשר אישי עם מרצה או מנחה בסמינר ועוד ועוד.
אני מצטרפת למחאה ולכל מה שכתבת - חשוב שהדברים האלו, שכבר שנים מדברים עליהם, יעלו על פני השטח, ואולי התהליך הזה יהפוך לנסבל יותר עבור הדורות הבאים.
שרון ש26/7/2011
כל כך נכון..... ועצוב שיש עוד כל כך הרבה מה להגיד.
פסיכו פריקית26/7/2011
אביגיל היקרה!. שמחתי לראות שבחרת לפרסם פוסט בנושא החם שעל הפרק בימים אלה.
גם אני, כמוך, צלחתי השנה בשן ובעין את תהליך הקבלה בפעם השניה וגם לי הזדמן להתקבל לקלינית.
אני מדגישה את המילה "הזדמן", כי ככה אני מרגישה.. לא שאני חושבת שלא הגיע לי להתקבל, או שאני לא מתאימה. אני פשוט מזדהה עם התחושות הקשות של "טראומת פוסט תהליך קבלה" ושל שרירותיות כה גדולה במהלך הדרך, שגורמת לי להאמין שבאותה מידה בה התקבלתי השנה, יכלתי גם לא להתקבל.
תהליך כה עמום ואקראי, בו תחושות כמו שהעליתי יכולות להתקיים, הוא פשוט פסול ולא ראוי.
יש לעשות שינויים מרחיקי לכת בתהליך עצמו, בגישה הבעייתית כלפי המועמדים בה הוא דוגל ובניצול מתמשך של אוכלוסייה קטנה, אך משמעותית- עבור התפתחות וצמיחת התחום.
מי ייתן וקולות המהפכה העולים בפורום (כמו גם בארץ כולה בימים אלו) יתנו אותותיהם ויובילו לעבר שינוי לטובה- למען דורות המועמדים העתידיים ולמען הקהילה האקדמית כולה.
mor amor26/7/2011
מזל טוב:). שמחתי לקרוא שהתקבלת.
חבל שבארץ המצב מתנהל באופן כזה. כרגיל, שינוי מהותי יהיה ניכר רק בעוד מספר שנים ולאחר קול זעקה גדול ומשמעותי. לפחות בענין הזה, יש מה ללמוד מארה"ב שם תנאי הקבלה שפויים ונעימים יותר.
דגנית אביעוז25/7/2011
כיף גדול לקרוא שהתקבלת!. יחד עם זאת, חשש הולך וגובר מפני התהליך שצפוי לי בעוד פחות משנה, תהיות האם זה שווה את המאמץ, או שאולי לנסות דרך אנושית (ואפשרית) יותר לרכוש הסמכה טיפולית (כי המטרה בסופו של דבר היא לטפל לא? אז מה זה משנה איזו תעודה תהיה?) מבלי לחוות עגמת נפש כזאת.
ג'יין אייר25/7/2011
כמה נחשק, כמה כואב. אביגיל יקרה,
היטבת לתאר את התהליך - על השלבים, השרירותיים לעיתים, החושפניים ולא פחות מכך - הכואבים.
גם עבורי לא הייתה זו השנה הראשונה לתהליך המיונים, וגם אני מסיימת את התהליך השנה עם הודעה על קבלתי
למגמה הקלינית, מקום אליו ייחלתי זמן כה רב...
הדבר המפליא הוא שלצד האושר הרב שאני חשה על קבלתי ללימודים, לצד הציפיה וההתרגשות - אני מרגישה גם הרבה עצב ובעיקר כעס על המשוכות שנאלצתי לעבור על מנת להוכיח את התאמתי למקצוע הפסיכולוגיה הקלינית.
המקצוע באמת נחשק מאד, הביקוש חוצה גבולות -
שנים של טיפול, השקעה רבה בלימודי התואר הראשון, 2 מבחני מתא"ם נוראיים והרבה הרבה כסף שהופקד אחר כבוד לחשבונות האוניברסיטאות - תתפלאו, אבל לא על כך יוצא המרמור שלי -
הקושי שלי, נכון לכרגע, שבועיים לאחר קבלתי ללימודים - הוא דווקא על היעדר האנושיות בתהליך - על ההתנשאות של רבים מהמראיינים, המרשים לעצמם לדרוך ברגל גסה על פצעיהם של מועמדים רבים, כ'חלק' מהתהליך.
שאלות חודרניות על מיניות, על טראומות עבר, על קשיים עימם מתמודדים המועמדים כבר מזמן אינן נדירות בתהליך -
רבים וטובים מחבריי יצאו מזועזעים מראיונות - לא מתוכנם, אלא מהאופן בו הם התקיימו -
מראיין שלא מסתכל לך בעיניים לאורך כל הראיון, אבל מבקש לחקור את נבכי נפשך, מראיינת שביקשה ממועמדת להסביר באופן דינאמי את מותה של אימה מסרטן, מראיין בכיר שהשפיל מועמד על כי 'אינו מגיע מעובד מספיק' ועוד ועוד....
האם לא נדרש מהעוסקים במקצוע הזה קצה קצה של רגישות ואנושיות לבני אדם, גם אם הם מועמדים??
אני מסיימת את התהליך השנה עם תקווה עזה לפגוש במסגרת לימודיי דמויות טיפוליות שמהן ארצה ללמוד, לקבל ולהפנים אותן, כחלק מהזהות שלי כפסיכולוגית שתתחיל להתגבש לה... כי למען האמת, לצערי לא הצלחתי לראות ולו אחד כזה במסגרת התהליך הזה...
ואביגיל יקרה - את שמחתי על קבלתך כבר העברתי לך באופן אישי, אני באמת חושבת שאת מיוחדת במינך ושמחה על שהשכילו לזהות זאת בתהליך...