טראומה פירושה פגיעה בגוף או בנפש. טראומה נפשית נגרמת בשל פגיעה בנפש, לרוב בעקבות אירוע המאיים על שלמותו הפיזית והנפשית של אדם, כגון מעורבות בתאונת דרכים, פיגוע טרור, קרב, שוד, תקיפה מינית, אלימות, אירוע רפואי קשה, שריפה ועוד. החוויה הטראומתית לרוב מאופיינת בתחושה של חוסר אונים, הפתעה והעדר יכולת תגובה.
אדם שנחשף לטראומה בהחלט עשוי להגיב בחרדה ומצוקה ניכרת, אך אלה תגובות נורמטיביות לחווית חיים קיצונית, ולא מעידות בהכרח על התפתחות של הפרעה נפשית כלשהי. כדי לסייע לאדם להתמודד בצורה מיטיבה עם טראומה, אפשר להיעזר בהתערבויות שנועדו לסייע בהתמודדות בזמני חירום ומשבר.
הפרעות שעשויות להתפתח בעקבות טראומה: הפרעת דחק חריפה והפרעת דחק פוסט טראומתית
בעקבות טראומה עשויה להתפתח הפרעת דחק חריפה (Acute Stress Disorder), שמאופיינת בסימפטומים דומים לאלה של הפרעת דחק פוסט טראומתית (Post Traumatic Stress Syndrom, PTSD, מכונה גם ״פוסט טראומה״), אלא שבניגוד לאחרונה, הפרעת דחק חריפה אורכת בין שלושה ימים לחודש בלבד, ולאחר מכן שוככת. במידה שהתסמינים נמשכים זמן ארוך יותר, סביר שתאובחן הפרעת דחק פוסט טראומתית.
הפרעת דחק פוסט טראומתית עשויה להתפתח אצל אחד מכל שלושה אנשים שחוו אירוע טראומתי. התסמינים של ההפרעה מחולקים לשלוש קטגוריות, ועל המטופל להציג תסמינים מכל אחת מהקטגוריות כדי להיות מאובחן בהפרעה על פי ה-DSM-5 (ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי).
- תסמינים חודרניים שמערבים חוויה מחדש של האירוע (למשל: זכרונות מן האירוע אשר מופיעים בצורה חודרנית ובלתי רצונית, ביעותי לילה שקשורים לאירוע, פלאשבקים של האירוע ועוד).
- תסמינים שקשורים בהימנעות מאומצת מגירויים הקשורים לאירוע הטראומתי (למשל: הימנעות ממחשבות ורגשות הקשורים בטראומה, הימנעות מגירויים חיצוניים כמו אנשים, מקומות ופעילויות המזכירים את הטראומה ועוד).
- תסמינים שקשורים לפגיעה בקוגניציה וברגשות (למשל: קושי להיזכר באירוע הטראומתי, אמונות שליליות בנוגע לעולם ולעצמי, האשמה עצמית באחריות לאירוע, רגשות שליליים ועוד).
חוסן
חוסן (resilience) הוא היכולת להתמודד באופן מוצלח עם מצבים מאתגרים וקשים, ובתוכם גם אירועים טראומתיים. לכן, חוסן נפשי ככל הנראה מסייע בהפחתה של התפתחות הפרעת דחק חריפה והפרעת דחק פוסט טראומתית לאחר חשיפה לטראומה. חיינו רוויים במצבי לחץ, גם בעתות שגרה. למשל, לחץ לפני מבחן, לחץ לפני מצגת חשובה בעבודה, לחץ בשל איחור לפגישה. מצבי לחץ מתון אלו מהווים סימולציה מותאמת ויעילה לאימוני חוסן. כך, כאשר יגיע מצב דְחק קיצוני יותר, נהיה מוכנים.
מתוך: קפלן, א. (2021). בניית חוסן מקדים להתמודדות עם מצבי לחץ ומתיחות ביטחונית. פסיכולוגיה עברית.
פוסט טראומה מורכבת
חשיפה לטראומה המתקיימת במסגרת קשר מתמשך עם האדם הפוגע, ובמיוחד כזו המתרחשת בתקופת הילדות, שונה באיכותה מחשיפה לאירוע טראומטי בודד וחד–פעמי. עבור קורבנות טראומה מתמשכת, דוגמת גילוי עריות או אלימות במשפחה, התעללות ופגיעה אינן אירוע חריג הסותר אמונות והתנסויות קודמות, אלא הן חלק משגרת החיים המעצבת את ההתנהלות היום–יומית ואת התפתחות העצמי. בהתאם לכך, לחשיפה לטראומה מתמשכת יש השלכות ייחודיות החורגות מהפרעת הדחק הפוסט טראומתית (PTSD). הפרעה זו מכונה הפרעת דחק פוסט–טראומטית מורכבת (Complex PTSD), והיא משקפת פגיעה עמוקה בפונקציות שונות של העצמי, כמו תחושת הזהות העצמית ויחסי האובייקט של שורד הטראומה הממושכת.