גיליון טבת
עלון פסיכולוגיה עברית | 23/12/2010 | הרשמו כמנויים
לחברי פסיכולוגיה עברית שלום,
במקביל לחג החנוכה, חווינו את הכאב על השרפה בכרמל - על אובדן החיים, על הפגיעה בבתיהם של אנשים, ועל הפגיעה בטבע.
כעת נותר לעסוק בפעולות תמיכה ושיקום, ולקוות שניתן יהיה ללמוד מהניסיון, כך שאסונות כאלה לא יחזרו וישנו.
בגיליון הנוכחי תמצאו, כתמיד, מאמרים חדשים, פרקים מספרים חדשים לעיון, וכן פוסטים מתוך מדור ה"פסיכובלוגיה".
בנוסף ניתן לקרוא סקירה של יום העיון "על ניצחון הרוח", הכוללת דיון על הקשר בין הגותו של לוינס (ושל לאקאן) לבין פסיכולוגיית העצמי.
מעוניינים להתעדכן בנוגע לימי העיון וההרצאות שיתקיימו בחודשים הקרובים?
היכנסו לקישור: http://www.hebpsy.net/calendar_list.asp
בברכת חג שמח לחברי הקהילה החוגגים את חג המולד בשבוע הבא,
ולכולנו - חורף גשום,
מערכת פסיכולוגיה עברית
גליון זה כמו קודמיו, זמין לעיון באופן קבוע ב: http://www.hebpsy.net/newsletter
מאמרים חדשים:
"וגר זאב עם כבש" - האמנם גם אצלנו? / מרים פישר-כספי וגרסיאלה ונגרובר-נוימן
בהתרחשויות המתקיימות בבית הספר כמערכת ניתן להתבונן מזוויות שונות. כפסיכולוגיות חינוכיות, אנו מבקשות להתבונן בתהליכים הפסיכו-חברתיים הדינמיים הפעילים, המשפיעים, המושפעים והמתפתחים בין קבוצות במערכת. כמו כן נבקש לתת את הדעת לסוגיות הבאות: כיצד ניתן למתן ולהפוך מנגנונים בעלי פוטנציאל הרסני לבעלי פוטנציאל בונה; כיצד ניתן לעבור מתהליכים אוטומטיים, ריאקטיביים, לא מודעים לתהליכים מודעים; ובאופן ספציפי יותר – כיצד ניתן לעבור מתהליכי פיצול וקיטוב לתהליכי בנייה ודיאלוג. במאמר יוצגו המושגים התיאורטיים שמאחורי תהליכים אלה, ותינתן דוגמא להתערבות מערכתית שממחישה עבודה עמם במסגרת בית הספר.
הכול מתחיל בבית - סקירת יום העיון של איגוד פסיכולוגיית העצמי / עמרי הדר
סקירת יום העיון של האיגוד הישראלי לפסיכולוגיית העצמי "על ניצחון הרוח" - יום עיון חווייתי שבמרכזו ההצגה "לא על הלחם לבדו" ודיון על הקשר בין הגותו של לוינס לפסיכולוגיית העצמי.
Lost In Cognition אריק לוראן
הספר בוחן באופן ביקורתי את יומרותיה של הפרדיגמה הקוגניטיבית-התנהגותית שמקורה בארצות הברית להציע את עצמה כמודל המיועד לדיסציפלינות הקליניות, ובאופן הזה לשים קץ לפסיכואנליזה.
אני-אתה-אנחנו / לאורה וולמר
הספר "אני-אתה-אנחנו" מלווה את הילדים בתהליך של רכישת מיומנויות רגשיות וחברתיות. הקוראים הצעירים ימצאו בספר גם “ארגז כלים” הכולל בתוכו דרכי חשיבה חדשות ועצות מעשיות להעצמה רגשית וחברתית, בהשראת שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.
משיב הרוח / סטנלי רבין | בנימין מעוז | יובל שורר | אנדרה מטלון
הכותבים מתארים ומאבחנים שחיקה מקצועית של מטפלים ורופאים, ומציעים להם דרכים יצירתיות שבעזרתן יוכלו למנוע אותה ולחדש את הלהט והסיפוק מהעבודה במקצוע.
פוסטים חדשים מתוך פסיכו-בלוגיה:
פרופ. עמיה ליבליך: זכינו בכותרת ב"הארץ" - חלק ב'
06/12/2010
אני נפעמת מכוחו של הבלוג שלנו, של אתר הפסיכולוגיה העברית, ושל האינטרנט בכלל, בעקבות התפוצה הגדולה של דברי הנרגשים בנושא הויכוח על תכנית הלימודים בפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית והתגובות הרבות שעוררו. אני מודה לכל הכותבים שהגיבו אלי בבלוג, כולל אלה שכלל לא הסכימו עם דעותי. בין אלה היו שחושבים כי מדעי המוח הם אכן עתידו של מקצוע או מדע הפסיכולוגיה, ואם הלימוד של פרויד מעכב את הקידמה – מקומו לא ימצאנו בתכנית הלימודים אלא על מדפי הארכיון של ההיסטוריה בבחינת "ישן מפני חדש תוציאו"...
אורי ניצן: הסיפור על יוג'ין בלויילר ומהדורת החדשות
09/12/2010
אחת הדרכים המקובלות ללמידה אודות מה שמתרחש במציאות היא צפייה בחדשות. הפורמאליות והתקניות הפוליטית הן חלק ממה שמעניק למהדורה את כובד משקלה, חלק ממה שמייצר את העטיפה הנוצצת הנחוצה לאירוע התקשורתי היומיומי הזה כדי להפוך אותו לפופולארי ורווחי. ההקפדה על הלבוש, השילוב של קריין וקריינית, הפנים הנקיות, הטון הנעים, הכול במטרה ליצור הרמוניה כמשקל נגד לכאוס שהמהדורה עומדת לתאר...
מריאנה גייטיני: עלבון (והגנה מאנית אחת לסיום)
12/12/2010
נשים מהלכות לבושות בשמלות צבעוניות עד גיחוך, מעוטרות בכריות בכתפיים, מה עבר לנו בראש מה? ילדים במכנסיים קצרים מידי ובסנדלים תנכיות. התמונה מתבהרת: זה רחוב חנויות, והזמן הוא אמצע שנות השמונים צהרי יום שישי. החנויות צפופות צפופות, מימין בתוך סמטה קטנה פיצרייה שמציעה ברד ופיצה בעשרה שקלים (האושר שנופל בחלקנו בצהרי יום שישי, היום הזה), לצדה חנות כלי בית, דגים, עופות, רעש. שכונה לא עשירה, פשוטה. ובסוף הרחוב החנות ההיא שלנו "הופ- לי צעצועים", עולם של גירויים שלעולם לא יהיו שלנו, כרגיל נצטרך להסתפק בדמיון. צריך לבחור מתנה ליום הולדת...