מישהו לרוץ איתו - על התמסרות, אשליה ואמונה בטיפול
רועי סמנה | 31/8/2015 | הרשמו כמנויים
זאת המציאות, חשבה בעירפול, הנה, הדמיונות שלי נוגעים כעת במציאות והבלון לא מתפוצץ לי בפרצוף. אסף שאל מה קרה, למה היא נאנחה ככה, והיא אמרה שכלום. אבל בתוכה הבזיק משפט מוזר, "מזל טוב, הרינו להודיעך שהתקבלת לאנושות".
("מישהו לרוץ איתו", דויד גרוסמן, עמ' 333)
הפסיכואנליטיקאי ההתייחסותי עמנואל גנט מדבר על כמיהה, כמעט אוניברסלית, "למשהו בסביבה שיאפשר... התמסרות, במובן של ויתור, על עצמי כוזב" (עמ' 266-265). הוא נותן בהתמסרות סימנים ומציין שהיא אולי ההפך הגמור מהתנגדות, שהיא "אינה פעולה רצונית", שהיא "נעדרת שליטה וריסון", ומוסיף ש"זוהי חוויה של היות 'בתוך הרגע', לחלוטין בהווה" וכיוונה הסופי הוא "גילוי זהותו של האדם, תחושת העצמי שלו, תחושת השלמות שלו" (עמ' 267). אך על מנת שההתמסרות תתרחש, מצטט גנט את ויניקוט, "חייבת להיות אמונה באפשרות לתיקון הכשל המקורי" (עמ' 266).
נדמה לי שלעיתים קרובות ישנה נטייה, לפחות בקרב חסידי "תאוריות החסך"*, לקחת את האמונה אליה ויניקוט מתייחס כמובנת מאליה ולכן שמחתי לקרוא לאחרונה את סלוקובר, המציינת שמטופלים פעמים רבות מסרבים לשתף פעולה עם חוויית ההחזקה. סלוקובר מדגישה כי סיטואציית ההחזקה מערבת תמיד יצירה משותפת של "אשליה של התכווננות אנליטית" (illusion of analytic attunement) מצד המטפל והמטופל גם יחד, אשליה שמגנה וחוצצת מפני תחושת הנפרדות. על מנת לחוות חוויה חזקה ומוחשית של סנכרון רגשי עם המטפל, לדבריה, המטופל משהה את חוסר האמונה שלו. הוא מסכים לא להטיל ספק בכוונותיו הטובות של המטפל, בהתכווננות שלו או ביכולת ההחזקה שלו. אבל יש מטופלים שיסרבו להסכם הבלתי כתוב הזה, יסרבו למה שנחווה עבורם כמקסם שווא מתעתע. חלקם מתעקשים להישאר "בוגרים" ונפרדים, אחרים נמשכים לשחזר את הקשרים הראשוניים הבעייתיים שלהם, ללא רצון נראה לעין בתיקון. במילים אחרות, ה״תינוקות״ האלו שאנו מנסים להחזיק יכולים לבעוט בעוצמה רבה ולדחות את ההחזקה שלנו, ובדרך עלולים אפילו להחליק ולהישמט מידינו, המנסות לאחוז בהם חזק בתוך הסיטואציה המסורבלת הזו.
טאקה, אנליטיקאית פינית, מבחינה בין "אשליות העברה" לבין "אשליות התפתחותיות". בניגוד לאשליות ההעברה, שמייצגות חזרה על קונפליקט מן העבר והן לרוב עיקשות וחסונות, האשליות ההתפתחותיות, המייצגות ניסיון להתחלה חדשה, להחייאה של משאלות ושאיפות התפתחותיות שעוכבו במהלך הילדות, הן שבריריות ופגיעות. נדמה שהמטופל המפוחד יחפש כל הזדמנות כדי לסגת מהאשליה ולעטוף את עצמו שוב בבועה המגוננת של חוסר האמונה. כמו ילד מבוהל שצופה בסרט אימה הוא ימלמל שוב ושוב "זה לא אמיתי... זה לא אמיתי...", יטען שבעצם הוא אינו מכיר את המטפל, שהמטפל רק עושה את העבודה שלו, שלא אכפת לו ממנו באמת, וכו' וכו'. יש לו את כל הסיבות לעשות זאת: הוא כבר נכווה בעבר כשביקש להאמין שצרכיו יתמלאו ואלו נדחו או זכו להתעלמות. מבחינתו אזור הביניים המשחקי יכול להפוך בקלות לאזור דמדומים מאיים ומשם כדאי ועדיף לברוח.
פעם דיבר ברונו בטלהיים בריאיון** על המוסד לנערים עם הפרעות רגשיות אותו ניהל. כשאחד מדייריו היה בורח משם בריצה, סיפר, הוא היה שולח את אחד מאנשי הצוות המהירים ביותר שלו לרוץ עם הנער. עם הנער, ולא אחריו. ולא מתוך כוונה מידית להחזיר אותו, אלא מתוך רצון לארח לו לחברה ולתת לו לחוש שאינו לבד. בניגוד לפנטזיה על המטופל המשתף פעולה בצייתנות עם ההחזקה שלנו, מטופלים לא מעטים יקשו וישאלו (מילולית או בפעולה): מה יקרה אם אפסיק לשלם? מה יקרה אם לא אצא מהחדר בסיום השעה? מה יקרה אם אצטרך אותך מחוץ לזמני הפגישות? לדעתי מטופלים כאלו, שהאמון לא בא להם בקלות, שואלים את השאלות הללו, בין היתר, כי הם צריכים להרגיש אותנו לצידם מזיעים, מתנשפים, מתעייפים. הם צריכים להרגיש משהו אמיתי כדי להרשות לעצמם לפנטז, כדי להאמין שאכן יש להם מישהו לרוץ איתו.
*******************
בשנה"ל הקרובה אלמד ואדריך בתוכנית לפסיכותרפיה של בי"ס תמורות ואונ' בר-אילן. מוזמנים לקרוא פרטים על התוכנית ועל ההרשמה כאן: http://goo.gl/72hHIx
*******************
*הכוונה לתאוריות (כגון אלו של ויניקוט, באלינט וקוהוט) הרואות בחסך בהורות טובה דיה את המקור לפתולוגיות נפשיות.
**מצוטט אצל: Sabbadini, 2014
לקריאה נוספת-
בריטון, ר., אמונה ודמיון. תל אביב, עם עובד, 2015
גנט, ע., מזוכיזם, כניעה, התמסרות: מזוכיזם כסטייה של התמסרות. אצל: מיטשל, ס.א. ולואיס, א.(עורכים), פסיכואנליזה התייחסותית - צמיחתה של מסורת. תל-אביב: תולעת ספרים, 2013
גרוסמן, ד., מישהו לרוץ איתו. תל אביב, הקיבוץ המאוחד, 2000
Sabbadini, A., Boundaries & Bridges: Perspectives on Time and Space in Psychoanalysis. London, Karnac, 2014
Slochower, J., Holding and psychoanalysis: A relational perspective, 2nd ed. London, Routledge, 2014
Tähkä, R. (2000). Illusion and reality in the psychoanalytic relationship. The Scandinavian Psychoanalytic Review, 23, 65-88