CBT - איך בעצם זה עובד?
שפיות זמנית | 28/12/2014 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
שיטת הטיפול CBT תופסת מקום מרכזי כל כך בעולם של בריאות הנפש, ועדיין נראה שאנו ממשיכים לתהות למה. למה השיטה עובדת? מה המנגנון העומד בבסיסה? למה היא מועילה לאנשים מסוימים ולא לאחרים?
שאלה זו נדונה במאמר שהתפרסם בגיליון מיוחד של כתב העת Nature בחודש שעבר והוקדש כולו לאספקטים שונים של דיכאון. לדוגמה, מחקר אחד שהוזכר במאמר מדווח על שינוי משמעותי ומהיר מאוד בתפיסות שליליות, תוך פגישה או שתיים. אם חוקרים יצליחו "לראות" מה קורה במוח ברגע הזה, יתכן שהם ימצאו שם את התשובות.
ההשערה היא ש-CBT מעוררת את הקורטקס הפרה-פרונטלי המנומנם, ומסייעת לו להשקיט את המערכת הלימבית ההיפר-אקטיבית, אך אלה כמובן לא החלקים היחידים במוח המשתנים בדיכאון או המושפעים בתרפיה. מחקר אחד מצא למשל שאנשים שלהם פעילות יתר באינסולה הימנית קדמית, הגיבו טוב יותר לטיפול תרופתי. לעומתם, אנשים שזוהתה אצלם תת-פעילות באינסולה, הגיבו טוב יותר ל-CBT.
בסופו של דבר, נראה שגורמים קליניים, גנטיים ודמוגרפים שונים משפיעים על השאלה אם המטופל יגיב טוב יותר לטיפול תרופתי או ל-CBT. לדוגמה, מטופלים הסובלים מהפרעת אישיות בנוסף לדיכאון, מגיבים טוב יותר לטיפול תרופתי ומטופלים נשואים דווקא, מגיבים טוב יותר ל-CBT.