לוגו פסיכולוגיה עברית

×Avatar
אני מסכימ.ה להצטרף לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים ומידע שיווקי
זכור אותי
שער - דיכאוןתמונת שער - דיכאון

דיכאון

דיכאון הוא הפרעה נפשית שמאופיין לרוב במצב מתמשך של מצב רוח ירוד, אובדן הנאה, הערכה עצמית נמוכה ומחשבות פסימיות. דיכאון קליני עשוי להיות לעתים מלווה באובדנות. דיכאון יכול להוות אפיזודה חד-פעמית, או להתמשך לאורך החיים. לדיכאון יש השפעות על האדם במישור הנפשי, הקוגניטיבי, הפיזיולוגי ונוירולוגי. אחד מכל שישה אנשים יסבול מדיכאון במהלך חייו.

מהו דיכאון

דיכאון הוא מצב בו חווים תחושות עצב ואובדן הנאה ועניין באופן עוצמתי ולפרק זמן ממושך, ולו השפעות על האדם במישור הנפשי, הקוגניטיבי, הפיזיולוגי ונוירולוגי. אחד מכל שישה אנשים יסבול מדיכאון במהלך חייו.

סוגי דיכאונות

קיימות כמה אבחנות פסיכיאטריות נבדלות של דיכאון:

דיכאון מז׳ורי

דיכאון מז׳ורי הידוע גם בשם ״דיכאון קליני״ היא הפרעה שמאופיינת לרוב במצב מתמשך של שבועיים לפחות שבהם האדם סובל ממצב רוח ירוד, אובדן הנאה, הערכה עצמית נמוכה ומחשבות פסימיות, ולעיתים מלווה באובדנות. דיכאון יכול להוות אפיזודה חד-פעמית, או להתמשך לאורך החיים. במצבים חמורים של דיכאון עשויה להופיע פסיכוזה, מצב שבו נפגע בוחן המציאות של האדם, כך שיתקשה להבחין בין עולמו הפנימי לעולם החיצוני. מצב זה מכונה דיכאון פסיכוטי.

דיסתימיה

דיסתימיה היא דיכאון ממושך שנוכח בחיי המטופל לאורך זמן ארוך, כאשר ישנם יותר ימים שבהם הוא מרגיש מדוכא מאשר ימים שבהם אינם מרגיש מדוכא, אך בעוצמה נמוכה יותר מאשר דיכאון מז׳ורי. לעתים, מכיוון שהאדם ממשיך לתפקד, הסביבה אינה מודעת למצוקתו ולרמת הסבל שלו.

דיכאון אחרי לידה

דיכאון אחרי לידה הוא סוג של הפרעת דיכאון שפוגעת בנשים בימים ובחודשים שלאחר הלידה. שכיחות ההפרעה היא בין 10-15% מכלל הנשים היולדות. התסמינים הינם מצב רוח ירוד, אובדן עניין, קושי בריכוז ובקבלת החלטות, עייפות מתמשכת, תחושת אשמה, הפרעות בשינה ובאכילה, פחד להיות לבד עם התינוק ועוד.

מאניה דפרסיה

דיכאון יכול להופיע כחלק מהפרעה של מאניה דפרסיה (הפרעה דו-קוטבית).

הגורמים לדיכאון

לפי המחקר נמצאו לדיכאון מספר גורמים:

  • גנטיקה – היסטוריה של דיכאון במשפחה מעלה את הסיכוי ללקות בדיכאון, אבל לא ידוע עדיין מה המנגנון התורשתי שקשור לדיכאון.
  • אובדן או מוות – רגשות של עצב ואבל לאחר אובדן הם נורמליים, אך לעתים כאשר הם מתמשכים הם יכולים להוביל לדיכאון. כיום ישנה אבחנה חדשה בספר האבחון הפסיכיאטרי שמגדירה הפרעת אבל ממושך.
  • אירועים טראומתיים בעברו של האדם כמו פגיעה פיזית, מינית או רגשית.
  • דיכאון יכול להיגרם כתוצאה ממחלות אחרות, כמו הפרעות חרדה, כאב כרוני, הפרעות שינה ועוד.
  • הורמונים – שינויים במצב ההורמונלי של האדם, למשל בשל הפרעות בפעילות של בלוטת התריס, גיל המעבר או לידה, יכולים להוביל לדיכאון.

תסמינים עיקריים של דיכאון

  • תחושה של עצב וחוסר תקווה ברוב שעות היום, כמעט כל יום, ללא קשר לנסיבות.
  • תחושת חוסר אנרגיה ועייפות.
  • אובדן הנאה ועניין בפעילויות יומיומיות שבעבר הסבו הנאה.
  • קושי להתרכז וקושי בקבלת החלטות.
  • תחושות של אשמה או ייאוש.
  • תחושת ריקנות ותחושת חוסר ערך.
  • שינויים בתיאבון (תיאבון יתר או תיאבון חסר).
  • הפרעות שינה.
  • מחשבות על מוות, אובדנות ונסיונות התאבדות.

הבדלים בתסמינים של דיכאון בין גברים לנשים

דיכאון יכול להתבטא באופן שונה אצל אנשים שונים, וגם בין נשים לגברים. כיום נשים מאובחנות בדיכאון בשיעור כפול ממספר הגברים, אך חוקרים מעריכים שגברים מתאבדים בשיעור של פי 3.5 מנשים. כיום מתחזקת הסברה כי גברים ונשים נבדלים ביניהם בביטוי של תסמיני דיכאון: נשים מתוארות כמי שנוטות לביטויים מופנמים של תסמיני הדיכאון, התואמים יותר את האבחנה הקלאסית של דיכאון, בעוד שגברים נוטים יותר לביטוי מוחצן, כגון התנהגויות פוגעניות והרסניות לעצמם ולסובבים אותם .כך למשל, במחקר משווה נמצא קשר חזק יותר בין דיכאון לבין תסמינים של אי שקט ורגזנות, תוקפנות והתנהגויות אנטי-סוציאליות בקרב גברים שאובחנו כסובלים מדיכאון בהשוואה לנשים. הביטוי של רגשות ושל המצב הנפשי באופן ישיר מאפשר לאבחן ביתר קלות הפרעות מצב רוח ודיכאון בקרב נשים. לעומת זאת, בקרב גברים הפרעת הדיכאון היא סמויה יותר מן העין, ולעיתים קרובות ממוסכת על ידי אמצעים שונים הנתפסים בעיני גברים כמקובלים חברתית. על מנת להסביר הבדלים אלו, לא ניתן להתעלם מהמסרים התומכים בדיכוי ביטויים של רגשות ופגיעות שעליהם גדלים ילדים, נערים וגברים בחברה המערבית, ואשר משדרים להם שעליהם להסתתר מאחורי "מסיכת הקשיחות הרגשית".

אפטר, י. (2020). להשתהות בתוך הכאב: על גברים, גבריות ודיכאוןפסיכולוגיה עברית

טיפול בדיכאון

הטיפול בדיכאון לרוב נעשה באמצעות פסיכותרפיה וטיפול תרופתי, ולפי המחקר השילוב בין השניים הוא היעיל ביותר לטיפול בדיכאון. הטיפול התרופתי נעשה לרוב באמצעות תרופות נוגדות דיכאון מסוגים שונים, ואילו הטיפול הפסיכולוגי נחלק לגישות שונות שנמצאו ליעילות לטיפול בדיכאון, כמו אקטיבציה התנהגותית, טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, כמו למשל טיפול בקבלה ומחויבות (ACT), טיפול בגישה פסיכודינמית וגישות נוספות.

דיכאון שאינו מגיב לטיפולים אלה עשוי להגיב לטיפול בנזעי חשמל (E.C.T. – Electro Convulsive Therapy), שעל אף יחסי הציבור הגרועים שלו, נחשב לטיפול יעיל ובטוח יחסית בדיכאון שאינו מגיב לטיפולים אחרים. הטיפול נעשה בהרדמה כללית קצרה וכולל מתן מנה קטנה של זרם חשמלי למערכת העצבים המרכזית.

מטפלים בתחום דיכאון

מטפלים בתחום דיכאון

יוסף קליינר
יוסף קליינר
פסיכולוג
רחובות והסביבה, מודיעין והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק)
מיכל נעים פריד
מיכל נעים פריד
עובדת סוציאלית
תל אביב והסביבה, כפר סבא והסביבה, פתח תקוה והסביבה
נעמה איגרא
נעמה איגרא
פסיכולוגית
תל אביב והסביבה, בית שמש והסביבה
אביתר מיכאליס
אביתר מיכאליס
פסיכולוג
חיפה והכרמל, עפולה והסביבה, יקנעם והסביבה
ד"ר עירית בלובשטיין
ד"ר עירית בלובשטיין
פסיכולוגית
אונליין (טיפול מרחוק), פרדס חנה והסביבה
גלעד כליפא
גלעד כליפא
מוסמך (M.A) בטיפול באמצעות אמנויות
באר שבע והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק), מצפה רמון והסביבה