הפסיכולוגיה בשירות השוויון והגיוון בתעסוקה
שפיות זמנית | 14/8/2014 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
בחצי השנה האחרונה נתקלנו בפרסומות שהופקו ביוזמת משרד הכלכלה וכוונו למניעת אפליה בקבלה לעבודה ויצירת שוויון תעסוקתי בין מחפשי עבודה מקבוצות שונות בחברה. חיזוק למסר הזה הגיע בחודש שעבר ממזארין באנאג'י, פרופסור לפסיכולוגיה ואתיקה חברתית מאוניברסיטת הרווארד שהתארחה בכנס האחרון של הפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה.
באנאג'י, שעל מחקריה ופעילותה יוצאת הדופן למיגור האפליה זכתה לפרסים רבים, נשאה הרצאה בפני חברי הפורום שבה הציגה את הכתוב בספרה "נקודה עיוורת: ההטיות הנסתרות של אנשים טובים". היא הציגה בהרחבה את המחקרים הפסיכולוגיים שמלמדים על נטייה לא מודעת של רוב בני האדם להפלות לטובה את הדומים להם. ללא הגברת המודעות לנטייה הזאת אצל מעסיקים, היא טוענת, התוצאה תהיה לא רק פגיעה בשוויון – אלא גם פגיעה באינטרס הכלכלי של המעסיקים עצמם, שכן האפליה לא מתבססת על החלטה רציונלית; היא מביאה חברות לוותר על שירותיהם של אנשים מוכשרים רק מפני שהם שייכים לקבוצות מיעוט – גם אם ברמה המודעת לא נעשתה החלטה מכוונת להפלות.
בכתבה שפורסמה ב"דה-מארקר" נכתב על דבריה כך:
כשבאנאג'י, שנולדה וגדלה בהודו, מדברת על כך ש"כולנו שבויים בסטריאוטיפים", היא אינה חוסכת ביקורת גם מעצמה. לפני כ-20 שנה היא התנסתה במבחן פסיכולוגי האומד גזענות על בסיס צבע עור – ונכשלה בו כישלון חרוץ. במבחן היא נדרשה לקשר בין פרצופים שחורים או לבנים לבין אסוציאציות של טוב ורע.
"אני זוכרת שחשבתי לעצמי 'אני מזארין הגדולה, ברור שאצליח במבחן", היא מספרת, "ואז הגיעו התוצאות, ולא יכולתי להאמין למה שראיתי. התוצאות הצביעו על כך שהיה לי קל לקשר בין הצבע הלבן לבין טוב, אך לא יכולתי לקשר בין הצבע השחור לבין טוב. בתחילה חשבתי שיש בעיה עם המבחן, ואז הבנתי שהבעיה היא אצלי. זה היה גילוי מדהים, כי חשבתי שאני יודעת מי אני".
גם מנהלים אחרים שנחשפים למבחן מופתעים מתוצאותיו. "מנהל שעובד בפירמת עורכי דין עבר את המבחן והתנער מהתוצאות. גם הוא אמר - 'זה לא אני'", אומרת באנאג'י. "הוא עבר מבחן נוסף, שממנו עלה שהוא אוהב את הפירמה שלו הרבה יותר מאשר את הפירמה המתחרה. רק אז נפל אצלו האסימון. אני לא מאשימה אנשים על כך שהם מוטים. זו הסיבה שאנשים מגיבים טוב למסר שלי. אני רק אומרת שצריך להילחם באינסטינקט. כפי שיש אנשים שמעדיפים להדחיק בעיות בריאותיות שדורשות טיפול - כך גם אנחנו כבני אדם צריכים להבין כיצד המוח שלנו פועל. זה תהליך לא נעים, אבל הכרחי ומשחרר".- פרסומת -