העיסוק בגברים ובגבריות תופס תאוצה בשנים האחרונות, וקיימת הבנה הולכת וגוברת של הצורך בפיתוח ידע לגבי פסיכולוגיה של גברים וכלי התערבות יעילים על מנת לעזור להם במצוקותיהם. גברים פונים פחות לעזרה נפשית מקצועית בהשוואה לנשים גם כאשר הם חווים אותה עוצמת מצוקה, ודו"ח ארגון הבריאות העולמי של האו"ם בנושא התאבדויות מתייחס לנטייתם של גברים לא לפנות לקבלת עזרה נפשית כאל אחד ההסברים לנתוני ההתאבדות הגבוהים בהשוואה לנשים.
ברשימת המאמרים שלפניכם מופיעים מאמרים שעוסקים בגבריות ובכינון הזהות הגברית, בהתאמת הטיפול הפסיכולוגי לגברים, הן בנגישותו והן בטיפול עצמו, ובהפרעות כמו דיכאון כפי שהן מתאפיינות בקרב גברים.
רועי סמנה | 8/2/2012
במובנים רבים לאבות ולסבים שלנו היה מודל זכרי ברור שהם יכלו לחקות ולהיות די בטוחים שהם פועלים באופן גברי. לרוב הגברים כיום אין מודל אחד שאליו הם יכולים לשאוף או שאותו הם יכולים לחקות. המשמעות היא שגברים רבים חווים בלבול, וכבר לא בטוחים מה מצופה מהם להיות. המאמר עוסק בקשיים ובאתגרים של הזכר המודרני, והוא פונה לגברים, כמו גם לנשים שצריכות לסבול אותם.
ד"ר יאיר אפטר | 7/5/2015
הידע החדש שהתפתח בשנים האחרונות בכל הקשור בטיפול רגיש מגדר בגברים מבוסס על גישות רב-תרבותיות, השמות דגש על טיפול בהקשר של מקום וזמן. המאמר סוקר את הנחות היסוד בטיפול בגברים ומעניק עצות למטפלים המעוניינים לחזק את הבנתם בעבודה טיפולית עם גברים.
רני לוי | 5/29/2005
הרקע התאורטי לגישה מגדרית לטיפול בגברים, כיצד חברוּת הגברים ומיתוס "הגבר האמיתי" עלולים להוביל לתפקוד נפשי לקוי אצל גברים. איך ניתן לטפל בגברים ע"פ הגישה המגדרית.
ד"ר יאיר אפטר | 4/1/2018
גברים נוטים שלא לפנות לקבלת עזרה נפשית מקצועית ובמחיר נפשי שגובה ההימנעות מפנייה לעזרה. המאמר מציג מודל תיאורטי להסבר התופעה על בסיס ידע קליני ואמפירי בתחום הפסיכולוגיה החדשה של גברים. המודל מתבסס על שלושה מחסומים בדרכם של גברים אל עבר הפנייה לעזרה נפשית: תהליכי הבניה לגבריות ותפיסות חברתיות של תפקידי מגדר, מחסום הנגישות לשירותים ומחסום האבחון והטיפול. כמו כן, המאמר מציע לאנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש דרכים שיעזרו להגביר את פנייתם של גברים לעזרה בעת מצוקה נפשית.
ד"ר יאיר אפטר | 3/30/2020
למעלה מ-800,000 אנשים מתאבדים מדי שנה ברחבי העולם, חלקם על רקע דיכאון מאובחן או לא מאובחן; אולם בעוד שנשים מאובחנות יותר מגברים כמי שסובלות מדיכאון, גברים מתאבדים יותר מנשים, בשיעור של פי 3.5. במאמר זה אבחן את הפרדוקס המגדרי הקשור לדיכאון ואובדנות, ואקשר אותו ליכולות המוגבלות של גברים רבים לשהות בכאב רגשי אשר תורמת לכך שגברים רבים יותר, בהשוואה לנשים רואים בהתאבדות פתרון מהיר לקושי בלתי נסבל. דרך תיאור מקרה של גבר הסובל מדיכאון, אדון באחת הסוגיות היותר שכיחות בשיח על טיפול רגיש-מגדר בגברים – דיכאון סמוי, המאופיין בביטוי מוחצן אשר תורם לקושי באבחון של דיכאון בקרב גברים. המאמר יציע דרכי התערבות רגישות-מגדר עבור גברים הסובלים מדיכאון ובפרט דכאון סמוי.
שי אפשטיין | 11/13/2013
בעקבות אירוע בו השתתפתי שעסק במלחמת יום כיפור והשפעתה על החברה הישראלית, התעוררו בי מחשבות על גבריות, מלחמות, מבני גוף ופרדוקס האבחון בפסיכותרפיה גופנית. מאמר זה מתייחס למתח המתקיים בין לחימה וגבריות להבעת רגשות ובעיקר למתח שאני חש כמטפל בין נתינת שם וצורה למתרחש לבין שהייה במרחבי ביניים לא מוגדרים, בין חשיבות היכולת לאבחן את המטופל ובין הערך הטמון בשמירה על סקרנות, פתיחות, יצירתיות ודמיון במפגש הטיפולי.
נעמי טלר | 5/13/2018
משברי זהות מתרחשים כשאנו עוברים שינוי משמעותי, אך משבר הזהות המתרחש בגיל ההתבגרות הוא החשוב והמכריע בחיי האדם. בהיותו עתיר שינויים, על המתבגרים לבסס לעצמם זהות, משימה העשויה לעורר תחושות בלבול, חרדה וחוסר אונים. יום העיון השנתי של מכון סאמיט עסק בכינון הזהות בגיל ההתבגרות ובעיקר בכינון הזהות הגברית. חלק הארי של היום עסק בתיאור מקרה של טיפול בנער אומנה שחווה פירוק וכיליון ובאופן שבו חוויות אלו מצאו ביטוי בדרכו לכונן את זהותו המינית ובקשר שיצר עם המטפלת.
ד"ר יאיר אפטר | 2/28/2016
אלקסיתימיה נורמטיבית מתייחסת לקושי המתפתח בקרב בנים ונערים לזהות, לשיים ולבטא את רגשותיהם על רקע תהליכים תרבותיים וחברתיים המעצבים את זהותם הגברית. תהליכים אלו מעודדים אותם להדחיק את רגשותיהם ולהימנע ממגע ישיר עימם. מאמר זה מגדיר את הבעיה והאטיולוגיה שלה, ולאחר מכן מציג באמצעות תיאור מקרה את השימוש בכלי פסיכו-דידקטי שנועד לשפר את יכולתו של המטופל להיעזר במודעות רגשית על מנת להתמודד עם מצוקה נפשית.
נתי ביטון | 6/29/2024
ניתוח מאמרו של יוסף המתמקד בניסיון לכונן את הגבריות הציונית-יהודית החדשה כאנטיתזה לדימויו של הגבר היהודי ה"נשי", תוך שימוש במושגים פסיכואנליטיים אשר יסייעו בהעמקת ההתבוננות על המונח "גבריות". במסגרת ניתוח המאמר, נעשה שימוש במונח הפסיכואנליטי של פרויד, "המאוים", תופעה רגשית המבטאת פחד וחרדה שמתעוררת ביחס בין המוכר והידוע לבין הטלת הספק בידוע והמוכר. בהמשך המאמר, יוצג תיאור מקרה טיפולי מתוך הקליניקה עם איתמר, גבר הומו, אשר עוסק באופן אובססיבי בגבריות ונשיות הומוסקסואלית. במסגרת ניתוח תיאור הטיפול, יעשה שימוש במונח הפסיכואנליטי "המאוים", כפי שהוא בא לידי ביטוי בתהליך הטיפול של איתמר.
תגובות
אין עדיין תגובות למאמר זה.