רפרנס רילוקיישן - לכבוד שבוע הספר
ד"ר אורי הראל | 22/6/2023 | הרשמו כמנויים
בדרך כלל כשאני נשאלת על איך להכין את הילדים לרילוקיישן, אני מדברת על שיח פתוח, שמצד אחד מדגיש את הפריוולגיות של ההחלטה, את השיקולים החיוביים, ואת היתרונות. מאידך חשוב שהשיח יאפשר העלאת רגשות, שיח משקף ומשיים רגשות אפשריים שעולים בין השורות, וחיבוק מאוד ארוך (לפחות 6 שניות ספורות). אני מבקשת להדגיש את הטון ההרפתקני, ומעודדת היעזרות בטקסטים, סרטים ושירים מעוררי השראה על יציאה להרפתקאות. למשל לילדים בגילאי הגן - אני ממליצה על הספר הראשון של טפיטי - בו הוא מבקש לצאת לראות מה יש מעבר לגבעה. יציאה לשם הרפתקה! לילדים הגדולים יותר אמליץ על אי המטמון או כל ספר שישמח את לבכם לקרוא ביחד. למשל אצלינו הלך חזק בהקשרי המעברים - הספר - רוניה מאת אסטריד לינדגרן (כן, הכותבת של בילבי) - שיש בו רוח הרפתקנית ויש על פיו סדרה נהדרת שנעשתה בסטודיו ג'יבלי. בקיצור אני ממליצה שכל אחד.ת יתחבר למה שמרגש אותו.ה וילך עם זה - כי מה שחשוב זה שיהיה שיח מאפשר ומקבל.
לאחר המעבר, וכשעולים געגועים, כדאי להיעזר גם בספרות שמדגימה התמודדות טובה עם געגועים או פרידות. למשל הספר "האי של סבא" מציג מעין אלגוריה לפרידה - ספר מרומז, עדין ומאוד יפה. אני חושבת שלא בכדי - זה היה הספר שאחרי המעברים - נקרא הכי הרבה פעמים ביחד בבית.
באופן כללי אני מוצאת שרב ההורים שמגיעים לטיפול הורי, נעזרים מאוד בקליניקה כשאני מעודדת שיח רגשי שמלווה בספרים מתאימים, ובמקרים רבים זוהי ממש פסיכולוגיה מונעת, כלומר הזמן הזה של הקראת ספר בערב וקיום שיח רגשי פתוח הוא בונה חוסן מספר אחד במשפחות.
בסדנה שהעברתי השבוע להורים מדענים ברילוקיישן, נשאלתי על ספרות רילוקיישן - כאלו שיכינו את הילדים למעבר, ובדרך גם אותנו. מכיוון שבמקרה זה גם שבוע הספר, נראה היה לי רעיון טוב ותזמון טוב לשתף את כולם, ואולי לזכות בדרך - בהמלצות נוספות. אז אנא הוסיפו בתגובות עוד המלצות ואני אעדכן את הפוסט בהתאם.
כשחיפשתי שיר להשראה לתחילת ההרצאה, כמובן מייד פתחתי את הספר של מיה טבת דיין "לאן שנצוף שם בית", אבל בחקירה נוספת, מצאתי שבדיוק בשבוע שעבר יצא ספר מדהים של משוררת שמתגוררת באנגליה: שסע מאת יעל פילובסקי בנקירר. כל שיר שקראתי שלה הדהד את החוויות שלי, דייק לי אותן, והרעיד את ליבי. והנה דוגמא:
כששאלת אותי מי אני – אמא או מומי?/ יעל פילובסקי
"אִמָּא" נָטְפָה מִבֵּין שִׂפְתוֹתַיִךְ
מְגַלְגֶּלֶת אֶל תּוֹכָהּ טַעַם מָלוּחַ שֶׁל יָם
וְרֵיחַ פֵּרוֹת הָדָר בְּרֵאשִׁית הַחֹרֶף
כְּמוֹ טִפַּת הֶחָלָב הַמְּתוּקָה
שֶׁנִּתַּקְתִּי מִמֶּנָּה בְּכֹחַ.
"מוֹמִי" נִשְּׂאָה מִלְּשׁוֹנֵךְ כְּחֵץ שֶׁל אַהֲבָה אֶל בִּטְנִי
מְהוּלָה בְּזָרוּת
דּוֹנַג דְּבַשׁ דָּבִיק וְרַעַד בֶּהָלָה זָעִיר
כְּמוֹ צְמַרְמֹרֶת קַלָּה שֶׁל הִתְרַגְּשׁוּת
כְּשֶׁלֹּא יָדַעְתִּי אֶת הַדֶּרֶךְ
לְבַדִּי בְּעִיר אַחֶרֶת.
אֲבָל כְּשֶׁשָּׁאַלְתְּ מִי אֲנִי, אִמָּא אוֹ מוֹמִי
נִפְרַשׂ מִדְבַּר הַלְּשׁוֹנוֹת
כְּהַבְטָחָה לִדְבָרִים שֶׁעוֹד נֹאמַר זוֹ לָזוֹ
בִּשְׂפַת אֵם אַחֶרֶת
וְלִרְגָעִים מְהַבְהֲבִים שֶׁל בֵּין לְבֵין
יָכֹלְתִּי לְדַמְיֵן אַתֵּ'ר מְאַתֵּ'ר תַּאֲנַג
שֶׁבָּהּ נִתְהַלֵּךְ
יָד בְּיָד
שְׁתֵּי פְּנִינִים רִאשׁוֹנוֹת
בְּשַׁרְשֶׁרֶת שְׁבוּרָה.
לילדים קיבלתי מספר המלצות (מודה שעוד לא בדקתי בעצמי) : רילוקיישן עם ילדים - אי שם מעבר לים מאת שירי ושלומי דיאנה, שממית עוברת למקום רחוק מאת חגית צוקר. אם קראתם - אשמח לשמוע בתגובות יותר פירוט.
לבנות זוג אני כמובן תמיד ממליצה על אחד הספרים שמשקפים עבודה מעמיקה של מחקר איכותני שראיין בנות זוג ונכתב על ידי בת זוג וחוקרת מעולה בפני עצמה: נוסעות סמויות - אורטל סלובודין.
כשרק עברתי לקליפורניה מאוד נהניתי מספר שגם הוא מחקר איכותני ואמנם הוא ספציפי לעמק הסיליקון, אבל אני מצאתי בו תמות שמאוד הזדהיתי איתן והאירו את עיניי: ארעיים וקבועים - הקהילה הישראלית באזור מפרץ סן פרנסיסקו - מאת רוני פלומן.
עד כאן . כעת תורכם - אנא כתבו בתגובות - אילו ספרים עזרו לכם במעבר? אילו המלצות פספסתי? ומה אתן חושבים על ההמלצות שכאן?