למה את רוצה להיות פסיכולוגית?
אביגיל לב | 23/2/2010 | הרשמו כמנויים
"למה את רוצה להיות פסיכולוגית?" המראיין או המראיינת בוודאי ישאלו אותי. גם ההורים והחברים כבר הספיקו לשאול ואפילו אני שאלתי את עצמי.
למה באמת?
שאלה טובה.
אני תוהה איך עונים בכלל לשאלה כזו. שאלה שיכולה להשאיר אותך פעור פה - מצב הולם אם אתה מופיע בציור של מונק*, אך אינו הולם אם הנך מצוי בריאיון. אפשר לראות בשאלה הזו את אחד האתגרים שהכי קשה לצלוח בריאיון. כדי להשיב עליה הנך נזקק להיכרות מעמיקה עם עצמך, ולהבנה מלאה של מהלכי חייך שהביאו אותך עד הלום.
יחד עם זאת, אתה זקוק גם לכושר סיבולת יוצא מן הכלל לעמוד בכל האתגרים המצפים לך בדרך לתואר הנחשק. לדעתי, עצם היכולת לעמוד מול האתגרים הללו, מעידה על הנחישות והרצון העז המפעמים בקרב המתמודדים.
כשבאתי לכתוב את הרשומה, הדברים הראשונים שעלו במוחי היו: למה בעצם להיות פסיכולוגית? כמעט שקראתי לרשומה הזו "להיות או לא להיות פסיכולוגית? זו השאלה". הרי מדובר בתהליך ארוך ומייגע. הקרבה של עשר שנים טובות מחיינו, וזאת בהנחה שלא לקחנו את המסלול הישיר או העוקף לדוקטורט (דווקא שם יש יופי של מלגות וקשה לסרב), ולפני שהתחשבנו בשנות החופש וההמתנה בכפייה שניאלץ לספוג בין התארים להתמחויות. כמו כן, טורחים להזכיר לנו שבהתמחות נשתכר שכר רעב במשך ארבע שנים, בהן נעבוד כמו בשמונה. וכמובן עוד לא ציינו את בחינת ההסמכה שגם אליה יש להתכונן רבות, ורק אחריה יינתן החותם שמאפשר לנו להתחיל לטפל באופן עצמאי. כלומר, בגיל 35, פחות או יותר, אנו אמורים להתחיל את חיינו תחת הטייטל "פסיכולוגים", כאשר כל דרך החתחתים הזו מתרחשת בתקופה שבה אנו אמורה לבנות בית, זוגיות ומשפחה.
הרשו לי לפזול רגע לצדדים:
ביל גייטס. ביל גייטס הקים את חברת מייקרוסופט בגיל 20. שנה אחר-כך, הקים סטיב ג'ובס, בן מחזורו, את חברת "אפל". היכן הם היו כעבור 15 שנים?
אין לי שום יומרה להיות כמוהם, הם רק עוזרים לי להמחיש את הנקודה שיש אנשים שהנפיקו את עצמם מוקדם יותר, ושנקודת הפתיחה של הפסיכולוגים לשוק היא יחסית מאוחרת. הבה נמקד את השאלה לרזולוציה קרובה יותר: היכן יהיו חבריי בגיל 35? חלקם כבר עובדים מספר שנים בהייטק וכנראה יוכלו בקלות לרכוש בית בסביבות גיל 30. בקיצור, להיות פסיכולוג, זה אומר להיות בפיגור כלכלי, ביחס לבני מחזורך, בשלבים הראשונים של החיים הבוגרים.
קושי נוסף שאני כבר מזהה ממרחק שנות אור, היא שאלת המטופלים. נגיד שאני מתעוררת בוקר אחד בגיל 35. השולחן בכניסה לבית מקושט בזרי פרחים שקיבלתי לכבוד בחינת ההסמכה שעברתי יום קודם. יישש!!! עשיתי זאת!!!
אוקיי, ומה עכשיו? האם באותו הרגע ירוצו אליי, הפסיכולוגית הטרייה, פציינטים מכל עבר? פתאום יומן הפגישות יתמלא מעצמו?
גם את זה אף אחד לא מבטיח. להפך, כולם מבטיחים את ההפך. וזה השלב שמפחיד אותי יותר מכל. אמנם אלו דברים רחוקים, שעוד אין לי יומרה לדבר עליהם, אני רק יודעת שמפחיד אותי לצאת אחרי כל כך הרבה שנים לשוק, ולגלות שאין בי צורך. שיש עוד מאות כמוני.
מה שיותר גרוע, הוא שגם אם חלק מזערי מאותם מאות למדו כמוני, אז חלקם הארי הלך לבית הספר לפסיכותרפיה אחרי תואר ראשון כלשהו, או לקחו את המסלול של העבודה הסוציאלית וקיצרו את הדרך בכמה שנים טובות. האם בסופו של יום לפציינט מהיישוב אכפת אם הוא הולך לפסיכותרפיסט שבא מתחום הייעוץ התורני, או לפסיכותרפיסט שבא אחרי המסלול המפרך בפסיכולוגיה? לקואוצ'ר שעזר לרבקה לרדת במשקל לפני החתונה של הבת שלה או לקוראת בקלפים שתעזור בפגישה וחצי להחליט אם להישאר בזוגיות הזו או לא? כולם הרי גובים אותו סכום לשעה, אז כנראה שכולם עושים אותו דבר, לא? אכן בעיה קשה ושמה "שרלטנות".
אסייג ואומר שעו"סים אינם נכנסים תחת הקטגוריה הזו, אבל זה מחזיר אותי לשאלה, מדוע בכל זאת לרצות להיות פסיכולוגית, בזמן שניתן לעבור מסלול קצר יותר, ולהגיע בסוף לאותה הנקודה ולתפקיד טיפולי? הרי אנחנו רוצים להיות פסיכולוגים כדי לעזור לאנשים, לא?
אולי מפני שהאסוציאציה השגורה, כשאומרים "פסיכולוג", היא אותו הלך בר-מזל, כמו שטוני סופרנו אוהב לכנותו, שעובד לו מהבית, בקליניקה פרטית שהוא עיצב בטוב טעם, עם כניסה נפרדת מחייו הפרטיים (ע"ע ראובן דגן). האם זה החלום הבורגני-פסיכולוגי שעומד לנגד עיניהם של פרחי הפסיכולוגיה? האם לשם אנחנו חותרים במרץ?
כפי שאמרתי בהתחלה, אני מאמינה, שאם מישהו בוחר ללכת בדרך הארוכה הזו, הוא לא עושה את זה רק בגלל הכסף, שאולי מתישהו בגיל 40 יתחיל לזרום חזרה. צריך משהו אחר שייתן מוטיבציה להמשיך ולהשקיע ולתת כל כך הרבה במצב של אי וודאות מתמשכת. לרצות להיות פסיכולוג "למרות" הדברים שמניתי, מראה על שאיפות רציניות שאינן מסתכמות ברווחה כלכלית.
כל זה מזכיר לי את יעקב, שכל-כך אהב את רחל עד שהיה מוכן לעבוד למענה 14 שנים, שבעיניו היו "כימים אחדים". מה היה בה ברחל, שיעקב היה מוכן להקריב למענה כל כך הרבה שנים מחייו? למה הוא דבק דווקא בה? יש דברים שקשה להסביר. כנראה שבשבילנו לימודי הפסיכולוגיה המתקדמים, הם כמו רחל עבור יעקב. כנראה שכמו אצל יעקב, מדובר באהבה: אהבת חיים ואהבת אמת.
ומה אתם אומרים? האם התחבטתם עם עצמכם בשאלה? האם יעקב הוא הפרייר הכי גדול בתנ"ך? אשמח לשמוע ואשמח אם תשמיעו :-)
* הציור המדובר של מונק ("הזעקה"), מצוי בלינק הזה: http://www.streamer.co....e_Scream.jpg