דובי חיבוקי לימי הקורונה
רות נצר | 10/7/2020 | הרשמו כמנויים
כמה אחורה אפשר ללכת כדי
לחבק את מי שהיינו רוצים
שיחבק אותנו, ואיננו? (ישראל אלירז)*
לפני שנים רבות עברתי התנסות של מסע שמאני בו פגשתי את חית הטוטם שלי, החיה האישית ששומרת עלי. החיה שעלתה מתוכי ופגשתי במסעי היה דב לבן. המשמעות היישומית היא שאני מעלה את תמונת הדב בתוכי לעת רצון. הייתי מדמה את עוצמתו ורכותו. במשך הזמן גם דימיתי אותו יושב ואני מכורבלת בחיקו והוא הפך לדובי אמהי.
והנה לפני שנים אחדות בקרתי אשה צעירה מאושפזת במחלקת שיקום, וראיתי שהמתנה ששימחה אותה ביותר היה דובי ענק שהביאו לה, כדי שלא תהיה לבד כשהמבקרים הולכים, ותתחבק איתו לקראת השינה. הופתעתי וגם הבנתי אותה.
בימי קורונה אלה של בידוד, כשאוסרים עלינו להתחבק עם אהובי נפשנו, הגוף צמא למגע הראשוני-חושי-אמהי ביותר, למגע המרגיע ומרפא חרדה. הייתי רוצה ממש עכשו שתהיה לי בובת דובי ענקי שעירה רכה וחמה להתחבק איתה בלילה, במקום להתחבק עם הכרית. זה נשמע אולי פתטי אבל זה לגמרי לא ( ואם זה פתטי, אז מה?).
הלא זה אוביקט מעברי ראשוני שמסמל את האוביקט האבוד, את האם האבודה של הילדות שהילד/ילדה שבתוכנו ממשיך להתגעגע אליה; את האם הטובה המגוננת המכילה ושומרת ומעניקה מקום בטוח – האם הגדולה האלמנטרית הטובה שנפגעה אנוּשוֹת בנפש האנושות כולה בימים אלה. כי האם הגדולה במהותה, מעבר לאמהות אנושית, היא אלה גדולה, אלת הגוף והחיות והטבע.
כשהטבע כולו נגוע בחולי, האלה-האם הגדולה מפנה אלינו בימים אלה את פניה הנוראות, ואנחנו זקוקים לתקן בנפשנו את האם הטובה, כל אחד בחוויתו הפנימית. אין כמו עבודת הדמיה לדמיין דימויי אם טובה. אבל מעבר לדמיון, הנפש עצמה היא בגוף, והיא זקוקה להמחשה והנכחה ברמה הגופנית-מגעית, והסימבולי זקוק להתגלמותו בממשי.
תהיתי, איך אף אחד לא חשב על זה עד עכשיו – לייצר בובות דובי-חיבוקי בגודל אנושי לכל הבודדים המסוגרים בביתם. בטוח שזה יהיה להיט ענקי. אני אקנה את הראשון!
* ישראל אלירז. לפני הדלת, מעבר לקיץ. 2006. עמ' 98