איך לפרק את המושג ״זמן מסך״ כדי להבין מה כל ילד מקבל ממנו
שפיות זמנית | 11/7/2017 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
החופש הגדול שהתחיל מוביל הן להגדלה משמעותית בצריכת זמן מסך על שלל צורותיו על-ידי הילדים שבחופש, והן לעיסוק מוגבר בו אצל הוריהם. לרוב עיסוק זה מתמקד בשאלות כמו האם, כמה ואיך להגביל את החשיפה לזמן המסך של הילדים. אך מאמר של אלכסנדרה סמואל שתרגומו פורסם לאחרונה באתר אלכסון מציע שאלות נוספות שיעזרו להבין טוב יותר את השימוש שעושים הילדים בצגים הרבים שסביבם.
המאמר מציע פרספקטיבה שונה למושג ״זמן מסך״, שמפרקת אותו למגוון שימושים רבים במקום לראות בו פעילות כוללנית אחת. פירוק זה מוביל לכך שהשאלות שניתן לשאול אודות צריכת זמן המסך הן לא רק לגבי הגבלה שלו, אלא גם מיועדות להבין מה בדיוק להגביל ומה כדאי אולי לעודד? האם יש כישורים שמשחק מסוים מפתח, ולעומת זאת כאלה שצפייה בצורה מסוימת בטלויזיה מגבילה את התפתחותם? האם יש סוגים של תכנים שמפניהם צריך לשמור לעומת תכנים שדווקא יש בהם ערך?
כך למשל המושג ״זמן מסך״ נפרט לא רק למסכים שונים, כמו זה של הטלפון, של המחשב, או של הטלויזיה, אלא גם לתחום הפעילות שנעשה בכל אחד מהם, סוגי התכנים שנצרכים בהם, ואופי השימוש בתוכן או בפעילות הללו. למשל, אותו משחק בפלאפון יכול להיות משוחק באופן פסיבי שיש בו אלמנט ממכר ומנוון, או באופן אקטיבי, יצירתי ובונה. גם צורות שימוש שונות במדיה חברתית ותקשורת סלולרית עשויות על-פי מחקר שמוצג במאמר להוביל לתוצאות שונות.
לכן המאמר מזמין להתעניין יותר במה שנעשה בזמן המסך כדי ללמוד יותר על ההשפעה שלו על כל ילד ועל הצורך שלו בו. ויש להניח שלמרות שהשאלות הללו מעסיקות בעיקר הורים, הניסיון להבין את צורות השימוש הללו נכון גם עבור מבוגרים, שהשימוש שלהם במסכים הוא לעתים לא פחות אינטנסיבי מזה של ילדים ובני נוער.