הותר לפרסום בפסיכולוגיה עברית באדיבות HOT בידור ישראלי
עורכת: ליאת המנחם, מגיש: פרופ' יורם יובל
תמלול: ענת פרידלנד
מה זה בעצם תחושת בטן?
יש לי אינטואיציה בקשר לזה, אנחנו אומרים. יש לי תחושת בטן חזקה שזה ככה, אנחנו אומרים, ולעיתים קרובות אנחנו גם צודקים. לא תמיד, אבל לעיתים קרובות. אז מה זה בעצם תחושת בטן? ואיך זה קשור לרגשות?
אז נתחיל בזה, שרגשות שלנו אנחנו חווים במודע, אבל הם קיימים בנו גם כשאנחנו לא מודעים להם. ואנחנו יודעים את זה, כי אנשים שמכירים אותנו יכולים להגיד לנו: עכשיו אתה כועס. ונגיד: "לא, אני לא כועס, מה פתאום? אני בכלל לא". ואנחנו נגיד לו: "בטח שאתה כועס, הנה האגרופים שלך נקפצים, האישונים שלך מצטמצמים, השיערות שלך עומדות", מי שיש לו.. יש את כל הסימנים של כעס, ואנחנו לא מרגישים אותו. אז ישנה איזו חתימה, איזו תביעת אצבע גופנית לרגשות שלנו, שניתן לזהות אותה, ואנחנו מסוגלים לזהות אותה גם כשהיא לא מורגשת במודע, והדבר הזה בדיוק הוא תחושת בטן או אינטואיציה.
זאת אומרת, בעצם אינטואיציות, אותן תחושות בטן, אלה ביטויים של הרגשות שלנו, שמספרים לנו משהו שאנחנו יודעים, בלי שאנחנו נהיה מודעים לידע הזה. אני אתן דוגמא: יש מטלה, ישנו איזה מבחן פסיכולוגי שידוע בשם: "מטלת ההימורים של איווה". נותנים לנבדקים 3 חפיסות קלפים והם צריכים למצוא מתוכם קלפים שאם בוחרים קלפים מסויימים מרוויחים ואם בוחרים קלפים אחרים מפסידים. 3 החפיסות האלה מסודרות ככה, ששתיים מהן נותנות זכיות גדולות, אבל גם הפסדים מאוד גדולים. השלישית בנויה ככה, שהיא נותנת זכיות הרבה יותר קטנות אבל בסופו של דבר מי שמשחק בה לאורך זמן ירוויח. כשנותנים לאנשים באיזו חפיסה הם רוצים לשחק אחרי שהם גם התנסו בכולם, אנשים יקחו את החפיסה השלישית, שאני אמרתי, זאת שהזכיות בה גדולות מההפסדים. אבל כשנשאל אותם למה, אנשים לא יהיה להם מושג למה. הם יגידו: "יש לי תחושה שזאת החפיסה הנכונה". ואנחנו יודעים מהניסויים שאם אנחנו נתן להם תרופות שישכחו את ההפעלה הרגשית הזאת, תרופות שיגרמו לזה ששיקוף הרגשי הזה, השינויים בלחץ הדם, בדופק, בהזעה וכו' שנגרמים ע"י הרגש הלא מודע לא יקרו, הם יאבדו את האינטואיציה, הם יאבדו את תחושת הבטן. ולכן האינטואיציות שלנו בעצם משקפות את מה שאנחנו יודעים ולא יודעים שאנחנו יודעים.
מה הבעיה עם תחושות בטן?
שהדבר הזה נכון לעיתים קרובות אבל לא תמיד. יש לנו סוגי ידע שבשבילם אנחנו צריכים ידע מוקדם, מדוייק, מחושב, ותחושות הבטן שלנו הן לעיתים קרובות חזקות, אבל לא תמיד מדוייקות. זאת אומרת, בחשבון אחרון, אינטואיציה טובה לא תמיד מספיקה. אינטואיציה טובה היא טובה כשהיא יחד עם ידע טוב. ואנשים שמצליחים בסופו של דבר באמת הם אנשים שלא מתעלמים מתחושות הבטן שלהם, אבל גם לא הולכים אחריהם בצורה עיוורת לכל מקום.
אז לסיכום, תחושות הבטן שלנו או האינטואיציות הן שיקוף של רגשות שיש לנו כשאנחנו לא מודעים אליהם, הן נותנות אינפורמציה רגשית שאנחנו לא יכולים להיות מודעים אליה בדרך אחרת, אבל היא מאוד חשובה, ואם נשים לב רק אליהם אנחנו יכולים להגיע למקומות מוזרים, אבל אם לא נשים אליהם לב בכלל אנחנו נפספס הרבה הזדמנויות טובות בחיים.