ממרץ ועד יולי 2020: 130,944 פניות שקשורות לקורונה התקבלו בער"ן
שפיות זמנית | 8/7/2020 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
מרכז המחקר והמידע של הכנסת פרסם בימים האחרונים מסמך שבו מוצגים נתונים ראשוניים על היקף הפונים לקבלת סיוע נפשי בתקופת משבר הקורונה. במסמך מפורט כי לעמותת ער"ן (עזרה ראשונה נפשית) בין התאריכים 8 במרץ ועד ה-4 ביולי 2020 הגיעו 130,944 פניות מצוקה שהיו קשורות למגיפת הקורונה. פנייה שעוסקת בקורונה, לפי העמותה, היא פניה שהפונה הגדירה ככזו ושמגפת הקורונה היא מרכיב משמעותי בה. מתוך סך הפניות הללו, 2.2% היו בעלות תוכן אובדני.
בעמותת סה"ר (סיוע והקשבה ברשת) נמסר שמספר הפניות בהן נכללה התייחסות מפורשת לקורונה עמד על כחמישית מכלל הפניות שנענו (1,280 מתוך 6,756) בין החודשים ינואר ליוני 2020. מעמותת נט"ל (נפגעי טראומה על רקע לאומי) מסרה כי בין ה-11 למרץ ועד ה-19 במאי התקבלו 2,726 פניות על רקע משבר הקורונה.
המסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מציג גם נתונים של קופות החולים בנוגע לפניה לשירותי בריאות הנפש בתקופת התפרצות הקורונה, אך הנתונים שהתקבלו הם חלקיים; מקופ"ח מכבי וכללית לא נמסרו נתונים; קופ"ח מאוחדת מסרה נתונים לפיהם מספר המטופלים שקיבלו שירות בתחום בריאות הנפש ירד ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה, וכך גם בקופ"ח לאומית. במסמך מציינים כי בדוח האו"ם, אשר עסק בנושא בריאות הנפש על רקע משבר הקורונה, נכתב שההגבלות שהטילו מדינות שונות להתמודדות עם נגיף הקורונה הובילו בין השאר לצמצום הנגישות לשירותי בריאות הנפש.
במסמך מתייחסים גם לסקרים שביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שבאחרון מביניהם, שנערך בחודש מאי, נמצא שכשליש מבני 21 ומעלה חשים לחץ וחרדה כמעט מחצית מהאוכלוסייה נפגעה מבחינה כלכלית.