איך מלמדים ילדים להסתדר זה עם זה?
שפיות זמנית | 20/12/2012 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
"הוא מציק לי!" , "הם עשו עלי חרם!", "הם לא משתפים אותי במשחק!" – קובלנות אלו ורבות אחרות נשמעות ודאי מוכרות לכל מי שיש לו מגע עם ילדים בבית או במקום העבודה. אפשר ממש לדמיין את פרצופה הזועם של הילדה או בכיו של הילד, ואת המבוגר המנחם והמרגיע אותם, אך אם נודה על האמת, המבוגר עצמו נותר לא פעם אובד עצות בנוגע לאופן בו נכון שיתערב בחברת הילדים.
מחקר ישראלי חדש, שבדק את אופני ההתמודדות של ילדים עם קונפליקטים ובעיות שונות כפונקציה של נוכחות מבוגר העלה תוצאות מפתיעות – כשהילדים לבדם הם מצליחים לפתור את הקונפליקטים ביניהם בצורה הטובה ביותר, ואף לא פעם למנוע אותם מראש.
"המחקר עקב במשך שלוש שנים אחרי שיחות של ילדי גן בגילאי ארבע עד שש וילדי בית ספר בני תשע עד 11. מהמחקר עלה שילדים צעירים בגיל הגן חכמים יותר מהמבוגרים בעניינים שונים, כמו מניעה מראש של קונפליקטים, פתרון קונפליקטים ומציאת דרכים לפיוס בעקבות סכסוך שכבר פרץ. התנאי: הם נמצאים לבדם, ללא הכוונת מורה או גננת. החוקרים מצאו כי כאשר הילדים לבדם הם מנהלים שיח עמיתים ער בינם לבין עצמם ופותרים את בעיותיהם בצורה בוגרת, לעומת סיטואציה בה הגננת מתערבת או שהם נמצאים לצד הוריהם."