היפוך מעניין
פרופ. עמיה ליבליך | 4/5/2010 | הרשמו כמנויים
כבר גיליתי בכתובת זו שאני עוסקת בלימוד סיפורי החיים של הורי, ואינני יודעת עדיין לאן יוביל אותי המסע הזה. מה שמרתק אותי, כמו מה שמצאתי בתערוכה של יעל ברתנא או בספר "אנחנו ננוח" של ציפי דולן - עליהם כתבתי בבלוג זה, הוא עצם החזרה לעבר, העיסוק במקור - בהורים, בשורשים ההיסטוריים והגיאוגרפיים שלנו. אני בוחנת את העניין על עצמי, ככל שאני נכנסת יותר ויותר לפרויקט ה-מי-יודע-את-מי-זה-יעניין על הורי הפרטיים, ובכל זאת איני מסוגלת לעצור. ואז מפציעה המחשבה הפסיכולוגית שאותה אני מבטיחה לעצמי לחפש גם בקריאה, אצל אריקסון על הזיקנה למשל - ודאי אמרו זאת לפני... ובכן: כמו שהאדם מונע מילדותו ובעיקר בגיל ההתבגרות על ידי הצורך בספרציה-אינדיוידואציה מהוריו ומסביבת המקור שלו, כדי שיוכל להגדיר ולעצב לו או לה זהות נפרדת - אולי החל באמצע החיים חל תהליך הפוך, האדם חוזר שוב אל השורשים ממקום בוגר ובטוח יותר, ועכשיו, ללא חשש להיסחפות פנימה, הוא מגלה בסיפורי העבר המשפחתיים עניין ומרגיש את חשיבותם. כלומר, בהיפוך לתהליך המפורסם של ספרציה-אינדיוידואציה, אולי חל תהליך של התחברות מחודשת לעבר ההיסטורי, לניסיון הדורות.
אני חוזרת ומעידה: עד לאחרונה לא עניין אותי סיפור החיים של הורי, ולא תיארתי לעצמי שאשקיע בכך זמן כה רב. והנה לפתע נמצאתי בשלה לכך, או כמו שאומרים הצעירים - נפל האסימון. איך זה קרה? אולי שאלוו זאת לפני, אני מתנצלת על הבורות ומתחייבת לחפש חומרים לקריאה רצינית בנושא כשרק אתפנה. בכל אופן, הרעיון התיאורטי הסימטרי הזה קורץ לי בידידות.
אכן, תמיד היו חביבות עלי תיאוריות התפתחותיות שיש בהן היפוך ממין זה. למשל התיאוריה של דויד גוטמן, שטען כי במחצית החיים הראשונה של האדם המבוגר, בגלל מצב החירום הכרוני של הורות לילדים צעירים, מתמחה האשה בטיפוח ריגשי, בהענקה ובקשר, ואילו הגבר - עוסק כל כולו בפרנסה ובהגנה על משפחתו הצעירה. והנה, טען גוטמן, כשמגיעים ל"אמצע החיים" מתאפשרת רגיעה בבידול הזה; האשה יכולה להרשות לעצמה לראשונה גם להיות אסרטיבית ודואגת לעצמה, והגבר - להיות רגשן, עצלן ולבבי יותר מאי פעם. אהבתי את התיאוריה, לימדתי עליה בשעוריי, והדגמתי אותה בסרטו הנבון של אינגמר ברגמן "חיי נישואין". גם אצל יונג קיימים היפוכים שכאלה, ואולי זהו סוד המנדלה שלו. בכל אופן, אני זורקת לחלל הוירטואלי את הרעיון: אם ספרציה אינדיוידואציה מאפיינת את החיים עד הבגרות ובראשיתה, אולי ההפך, כלומר הגעגוע להורים ולמטען הערכי שלהם אופייני להזדקנות? כבר יש לי זהות די מבוססת, אינני במאבק עם הורי, שאפילו מתו (או נחלשו מאוד) - ולכן אוכל לעסוק בעברי המשפחתי וההיסטורי ללא סכנת היבלעות.
אני זורקת שאלה לחלל, מי עוד מרגישה או חושבת כמוני? בה בשעה אני יודעת מראש כי לא אוכל להקיף את כל התגובות, שהלוואי ותבואנה. כי כאן באמת רציתי לציין במאמר מוסגר שאני מודה לקוראי הבלוג שלי על תגובותיהם ואני חושבת עליהם - אך ממש ממש אין לי זמן לענות לכם באופן אישי, ואני מבקשת אלף סליחות! הזמן כה קצר והמלאכה בלתי נגמרת...