
ובטוח שבקרוב יקרוס עלינו הגג, בגלל רעידת אדמה או מלחמה קרבה
עלון פסיכולוגיה עברית | 30/3/2025 | הרשמו כמנויים
רעידת האדמה במיאנמר ותאילנד גבתה חיים רבים, כשסרטונים של מגדלים קורסים רצו ברשתות בסוף השבוע האחרון. המבט על הבניין שרגע אחד עומד ורגע לאחר מכן נחרב, מזעזע ומהפנט, כמו מעיד באופן ויזואלי וקונקרטי, כמה היש פריך, עומד על בלימה. להבדיל, רעידות אדמה שונות ומשונות במימד הציבורי ובזה הנפשי, פוקדות אותנו ללא הפוגה כבר תקופה ארוכה. לעיתים אפשר לזהות את תנודות הקרקע עוד לפני הקריסה, ופעמים אחרות, הפתעת הטלטלה היא מוחלטת. כך וגם כך – הפחד מהתמוטטות, זו שכבר קרתה או זו שידוע שעוד תגיע, צבור בעצמות ובשרירים. איך הוא משפיע על חיי היום יום שלנו? וכיצד מחזקים את היסודות הנפשיים, כך שהטלטלה לא תביא לקריסה – כפרטים וכקהילה?
השבוע באתרנו מאמרים מקצועיים חדשים וטורים מעניינים:
צביה לוקס מציגה במאמרה עבודה עם שתי קבוצות מתבגרים עם אוטיזם בתפקוד בינוני, שנועדו לעסוק באופן ישיר בשונות של המשתתפים ובמשמעות של אבחנת האוטיזם, מתוך הנחה שתהליך ההתוודעות למונח, ההבנה שלו וההתחברות האישית אליו יכול להגביר את הקבלה העצמית ולתרום לסינגור העצמי של אוטיסטים. מהניסיון שהוצג במאמר עולה כי שיחה מורכבת זו צריכה להתרחש, כתלות בתכונותיו של הנער והישגיו ההתפתחותיים. בנוסף, העבודה הדגישה את החשיבות של שילוב ההורים בתהליך. לבסוף, העבודה הקבוצתית שהוצגה במאמר מלמדת גם כי תהליך ההתוודעות של אוטיסטים למונח אוטיזם, ההבנה שלו וההתחברות האישית אליו הוא תהליך שלוקח זמן.
אלון בר מבקש לדון בנקודות ביקורת לגביי שיטת ה EMDR, שהובאו במאמר 'פחות ממה שנראה לעין: נקודות עיוורון בשיטת EMDR" מאת שגיא גוטפריד. בר מבקש להדגיש את נקודות החוזק והבסיס המחקרי העמוק של EMDR. בפרט, לנוכח הצורך ההולך וגדל בטיפול מבוסס מחקר בפוסט טראומה.
ובפסיכובלוגיה -
גבי בונויט מארח בבלוג שלו את הפסיכולוג אורי נח ויחד הם מגישים לנו טור אקטואלי נוקב העוסק בפציעה מוסרית ונפילת בג"צ למלכודת האתיקה.
"כשהמשבר החוקתי מאיים להקים חיץ בין בית המשפט לדרג הפוליטי, וכשהחולשה הפוליטית והתהום בין המחנות משתקת את הדיון החברתי על השאלות האתיות העומדות בבסיס קיומה של ישראל – יופנו בכוונת מכוון שאלות האמורות להיות נדונות בשיח חברתי - למערכת הלא נכונה - זו של בתי המשפט. לכאורה ובהתאם לטיעוני הקואליציה, התוצאה תהיה שוב העצמת כוחה של מערכת המשפט. בפועל, מדובר במנגנון מובהק של החלשת מבנה החוק והסדר הנובע ממנו. דוגמא ומאפיין של מהלך ממאיר זה היא הנחת שאלת כשרות פיטורי ראש השב"כ על שולחנו של בג"צ, בשירות הפרת הסדר השלטוני בידי הממשלה. בית המשפט בחר להתערב, ובכך קשר עצמו ערכית להחלטת הממשלה על הפיטורין, החלטה שבסיסה אתי".
ד"ר מרים אבנרי כהן כותבת על מצבים בהם 'חשיבה חיובית' מתפקדת כמחסום, ונוכחת כמו בכפייה.
"יום אחד כשליסה נכנסת אלי, היא אומרת לי בחיוך כממתיקה סוד: "אני חייבת לגלות לך. לפעמים אני מגיעה כמה דקות לפני הזמן, יושבת ברכב ורואה את זו שיוצאת ממך לפני שאני נכנסת. איך היא נראית שמחה כשהיא יוצאת! זה יפה מאוד, כל הכבוד לך! מזל שאת לא מהפסיכולוגים האלה שאנשים יוצאים מהם בוכים. יש כאלה שרק מדכאים אותך, גורמים לך לשקוע בצרות של עצמך, מחפשים בעיות מתחת לאדמה. תאמיני לי, את כמו מכון יופי". לרגע קט אני מצליחה להתבלבל מדבריה ולהרגיש שקיבלתי מחמאה. ברגע הבא אני מתפקחת - משהו בכל הסיטואציה הזו מרגיש לי לא אותנטי".
"גבוה אתה ממני / ושקט ממני / ובטוח שבקרוב יקרוס עלינו הגג / בגלל רעידת אדמה או מלחמה קרבה. / אני מעדיפה לא לדעת מה קורה בעולם / ולדמיין: התרנגולים רצים חופשי / בזמן שהם נוחתים אצלך בצלחת. / בלילה אני כותבת / ואתה מנקר על הספה / ואיננו תוהים / מדוע / ישובים אנו בכלוב אחד / לאכול זה מצלחתו של זה"
(נעם שליט)
Photo by Art Institute of Chicago on Unsplash