אֶרֶץ הַיְשֵׁנָה לָהּ בִּבְגָדִים וּבְנַעֲלַיִם. אֶרֶץ כּוֹנְנוּת־סְפִיגָה
עלון פסיכולוגיה עברית | 14/4/2024 | הרשמו כמנויים
ההתעוררות בבוקר שאחרי מתקפה יוצאת מגדר הרגיל על ארצך – באיזו איכות רגשית היא ספוגה? עייפות החומר? דריכות שלא נשטפת בזרם הדם למרות שהאיום המידי חלף? רווחה משונה? דאגה מן הבאות? חוסר שקט נרכש? מתיחות איומה? הודיה על ההשמרות והשמירה? עצבות עמוקה עמוקה? כל האפשרויות נכונות ועוד, ועוד ועוד. יקח זמן להעניק מילים ראויות להתמודדות המתגלגלת שאזרחי ישראל נדרשים אליה בחצי השנה האחרונה בכלל ובימים האחרונים בפרט. כך וגם אחרת, נכון לתת את הדעת על השפעתה של הצטברות חומרי נפש דחוסים ומכבידים, ולהיות קשובים ברגישות למיתרי הנפש המתוחה זמן ארוך כל כך, ומכל כך הרבה כיוונים.
גם השבוע באתרנו חומרים מקצועיים חדשים ומעניינים:
בתאור המקרה במאמרה של הדר חזן, אורי (שם בדוי) – טרנסג’נדר בן עשרים העובד בתעשיית הזנות – מביע רגשות משיכה ותוקפנות עוצמתיות שמאתגרות את הקשר הטיפולי. המאמר מנתח את תהליך ההתמודדות עמן לאור עקרונות ההעברה האירוטית אשר מזהה תשוקה כביטוי להתנגדות וליחסי אובייקט לא מספקים. דרך העברה אירוטית המטופל חווה רגרסיה לשלב קדם-מילולי שבו קורסות ההגנות ומתגלים הכאוס, האימה והכאב הטמונים בצרכים ילדיים לא מסופקים. העברה ארוטית משמשת אמצעי טיפולי דרכו אפשר לגעת בפצע הראשוני ומאפשרת למטפלת לסייע למטופל "לחצות את הנהר" ‒ לחוות תיקון ולאפשר לפצע להגליד.
ניב גרוס דן במאמרו ביתרונות הדרכה בפסיכותרפיה המתבססת על צילום פגישות טיפוליות וצפייה משותפת בהן בעת ההדרכה. המאמר סוקר ספרות מחקרית שעוסקת בקשר ההדרכתי, בעמדות של מדריכים ומודרכים כלפי הצגת צילום פגישות בהדרכה, וכן ספרות מחקרית הנוגעת להשפעה של סוג הדרכה זה על ההכשרה של מטפלים, ועל תוצאות הטיפול. עוד עוסק המאמר באופן שבו ניתן להפוך את יחסי ההדרכה לבטוחים גם כאשר רמת הפגיעות של המודרך גבוהה במיוחד, כמו במקרה של הצגת סרט של פגישה אמיתית, וכיצד ניתן להפוך את הצגת סרטי הפגישות בהדרכה לחוויה שאינה רק בטוחה, אלא גם לכזו שמפתחת מבחינה מקצועית ואישיותית את המודרך.
וברוח הימים המורכבים, מוזמנים לעיין ברשימת הקריאה: טיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית - הפרעת דחק פוסט-טראומתית (PTSD) היא הפרעה נפשית המתפתחת בעקבות חוויית אירוע המאיים על שלמותו הפיזית והנפשית של אדם. ההפרעה מתפתחת לאחר האירוע הטראומתי, וכוללת תסמינים נפשיים וגופניים שונים. ישנן גישות רבות ושונות לטיפול פסיכולוגי בהפרעה, ורשימת מאמרים זו עוסקת בסוגי טיפולים שונים ובהתאמתם למטופלים שונים, כמו למשל טיפול בחשיפה, חוויה סומאטית, תרפיה ממוקדת גוף, הרפיה, EMDR, ניהול כעסים וטיפול פסיכודינמי.
ארץ שבעת המינים / חיים גורי
אֶרֶץ שִׁבְעַת הַמִּינִים. אֶרֶץ הַסַּכִּינִים.
אֶרֶץ עוֹבְדֵי הָאֱלֹהִים. אֶרֶץ עֲנוּשֵׁי הָאֱלֹהִים.
אֶרֶץ הַחֲבָל. אֶרֶץ הָאֲבָל.
אֶרֶץ הַר גְּרִיזִים וְהַר עֵיבָל.
אֶרֶץ מַיִם בִּמְשׂוּרָה. אֶרֶץ קַיִץ־תַּבְעֵרָה.
"אֶרֶץ אוֹכֶלֶת יוֹשְׁבֶיהָ", לְפִי הַהַשְׁמָצָה הַמֻּכָּרָה.
אֶרֶץ הָאָבוֹת, שֶׁבָּהּ "תִּתְגַּשֵּׁמְנָה כָּל הַתִּקְווֹת! ".
אֶרֶץ הַמָּשִׁיחַ הָעוֹמֵד אוֹ־טוֹ־טוֹ לָבוֹא.
אֶרֶץ הָעֶרְגָּה. אֶרֶץ הַמְּרִיבָה הַחֲגוּגָה.
אֶרֶץ בְּנֵי שָׂרָה וּבְנֵי הָגָר.
אֶרֶץ הַיְשֵׁנָה לָהּ בִּבְגָדִים וּבְנַעֲלַיִם.
אֶרֶץ כּוֹנְנוּת־סְפִיגָה.
Photo by Greg Rakozy on Unsplash