הַמּורָה הָיֽיתָה אִישָׁה שֶׁכָּתְבָה עַל לוּחַ דְּבָרִים שֶׁהָיוּ צֽרִיכִים לֽהִימָחֵק
עלון פסיכולוגיה עברית | 3/9/2023 | הרשמו כמנויים
בראשון בספטמבר צעדו הילדים, נרגשים ו/או חוששים אל הגנים ואל בתי הספר היסודיים, לפגוש בקהילה הקטנה שתלווה אותם בשנה הקרובה – קרי – חבריהם לכיתה, ובמנהיג.ה עליה יצטרכו לסמוך שהיא יודעת ורואה – קרי – המורה. כמה מוטל על הכף, ביציאה הזו אל תווך העולם, קרי – בית הספר, וכמה אינסוף דברים מתרחשים בטבורו, קרי – בין כתלי הכיתה, ויותר מכך, בשטח ההפקר שלו, קרי – בהפסקה. האחים והאחיות הגדולים יצטרפו גם הם היום אל הקטנים, יפקידו בלוקרים את הספרים וחלקים מעצמם, יצביעו בשיעור, או יניחו ראשם על השולחנות וימשיכו לגדול. ובתוך כך, כמה חשוב מבטם של המבוגרים – המורות, היועצות, הפסיכולוגיות החינוכיות, ההורים. לתת לילדים לצעוד בדרכים, להניח למבט המתמיד, ובכל זאת להניח את המבט היכן שצריך, לא לעצום עיניים.
השבוע באתרנו מאמרים חדשים, ועוד מאמרים נפלאים לכבוד פתיחת שנת הלימודים:
גברים צעירים רבים כיום עסוקים בירושה הרגשית שעוברת מאבות לבנים, ובהשלכותיה על איכות האבהות שיעניק הבן לילדיו. במאמרה, ריקי פלח גליל מציגה ממצאים ותובנות משני מחקרים איכותניים השופכים אור על השלכות המורשת האבהית של ריחוק ומיעוט בשיח רגשי, ועל היכולת להשתחרר ממורשת זאת. בלב המאמר נמצא מושג ההכרה ההדדית, שזוהה בתור המשימה ההתפתחותית המרכזית של הבן המתבגר מול אביו.
את ההתרחשות הנפשית בבתי הספר כמו גם את הנפש הבית ספרית עצמה, מלווים במסירות ובעוז הפסיכולוגיות והפסיכולוגים החינוכיים, לכבוד תחילתה של עוד שנת לימודים ליקטנו עבורכם שלושה מאמרים נהדרים העוסקים במהות העבודה הנרחבת כל כך של הפסיכולוג.ית החינוכי.ת:
- להניע את הקָלֵידוֹסְקוֹפּ: ליבת המקצוע והייחוד המקצועי של הפסיכולוגיה החינוכית מאת אלונה רודד, נעם יצחקי ומידד כהן
- על שחיינים, צוללנים ומה שביניהם: התבוננות אינטגרטיבית על יופיו ועל מורכבותו של מקצוע הפסיכולוגיה החינוכית מאת ד"ר הילי כוכבי
- פסיכולוגיה חינוכית מסביב לשעון: עבודת הפסיכולוג החינוכי בראי קהילתי מאת מיכל בן ריי ואפרת כנפי בליי
ועוד קצת לכבוד החזרה לבית הספר, רשימת קריאה העוסקת בשילוב ילדים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך - שילוב במערכת החינוך נועד לאפשר לאדם עם לקות או נכות להשתלב במוסד חינוכי המיועד לאוכלוסייה הכללית. ברשימת המאמרים שלפניכם מופיעים מאמרים שעוסקים בשילוב ממגוון נקודות מבט: החל מזו של הילד, דרך זו של ההורים, וכלה בזו של המורים והמערכת הבית ספרית בכלל. כמו כן, חלק מן המאמרים עוסקים בטיפול בקשר שבין הצוותים החינוכיים להורים, וחלקם עוסקים באופן ישיר ברפורמה בחינוך המיוחד ובליקויים שיש לתקן בה.
ובפסיכובלוגיה:
פרופ' עמיה ליבליך שוטחת בכאב מחשבות ותחושות בעקבות הפגנות מבקשי המקלט האריתראים במהלך השבת, על תגובת המשטרה והנפגעים, על האלימות שאנחנו שואפים ועל דאגה לעתיד המקום הזה.
"אני עומדת עם נכדיי על המרפסת, הם נהנים לראות את המסוקים החגים כאילו במקום, סותמים אוזניים באצבעותיהם הקטנות, וקופצים בשמחה. ואני חושבת על ראש השנה המתקרב, ואיזו שנה זו הייתה, ומה מחכה לנו בהמשך? כל הפסיכולוגים שאני מכירה מדברים וכותבים על ההכרח בתיחזוק התקווה. ואני שואלת ממרומי שנותי: אבל איך???”
ורות נצר- נפרדת מיואל הופמן.
"דומני שהופמן אומר לנו – מה שאני רוצה זה מטפלת ששדיה יזינו אותי, שאקבל ממנה חיבוק אימהי ואהבה. כך הוא כותב על הצורך הנואש ממש במגע אנושי-גופני, בליטוף ובאהבה: "זה גם הפתרון לחידת הזֵן בדבר קולה של היד האחת וגם הפתרון לייסורי האדם שזיגמונד פרויד דיבר עליהם. כלומר, שמישהו יגע במישהו וכן הלאה"'.
בחדר ריק מן העולם / דנה לובינסקי
פַּעַם כְּשֶׁהַיָּרֵחַ הִבִּיט בָּנוּ מִכָּל חַלּון,
לא גִּילִינוּ לְאִמָּא.
חָלִינוּ בּֽשִֺמְחָה כְּשֶׁהִגִּיעַ הַחורֶף
וְעִם בּוא הַקַּיִץ שָׁכַחְנוּ הַכּול.
בּֽחֶדֶר רֵיק מִן הָעולָם
נִיסוּ לֽהָכִין אוֺתָנוּ אֶל הָעולָם.
הַמּורָה הָיֽיתָה אִישָׁה שֶׁכָּתְבָה עַל לוּחַ דְּבָרִים
שֶׁהָיוּ צֽרִיכִים לֽהִימָחֵק.
הִפֽתִּיעַ אותָנוּ כּֽשֶׁבִּיקֽשׁוּ שֶׁנָזוּז
קָדִימָה או הַצִידָה
מֽנורות הַתִּקֽרָה הָפֽכוּ בּֽקַלּוּת רַבָּה כָּל כָּךְ לֽבֵיצָה רַכָּה.
לֺא הָיוּ לָנוּ כִּינִים,
וֽלֺא גָרַרֽנוּ אֶת הַמֶּטָפִיסִיקָה עַל הַגַּב כְּמו נֽמָלִים,
כּֽשֶׁקָרָאנוּ אותִיות
הַקול רָכַב לָנוּ בּֽעוֺמֶק הַגָּרוֺן
לא יָדַעֽנוּ דָּבָר עַל שַׁעֲרוּרִייַת הָאֶחָד.
Photo by Markus Spiske on Unsplash