אם אנאף, אגנוב, אחמוד עדין תאהב אותי?
עלון פסיכולוגיה עברית | 6/6/2022 | הרשמו כמנויים
אנחנו נפגשים שוב אחרי סופש ארוך, שבעים מעוגות גבינה עם צאת חג השבועות. מלבד סלנו על כתפנו, בחג השבועות התנכי מציינים את קבלת לוחות הברית במעמד הר סיני. 'עשרת הדיברות' הפכו למושג המבטא כללי יסוד, סעיפים בסיסיים בחוזה, עקרונות מגדירי יחסים, או זהות שאין לעבור עליהם. אלא שהלוחות נשברו. והתקבלו שוב, זהים ואחרים. מהם עשרת הדיברות שלכם? של מטופלכם? יש כאלה בכלל? ואיך מדברים את החוקים הפנימיים השבורים, שלא עמדו בפרץ של כוחות אחרים, שהיו נוקשים מדי עבור המציאות המשתנה, איך כותבים לוחות שניים, מתקשרים יותר, כאלה שאפשר לחיות איתם?
השבוע באתרנו, מאמרים חדשים, כתב עת חדש, ועוד:
מאמרן של ענת איכלר ולימור צמח נכתב בעקבות מחקר איכותני מבוסס אומנות, בו נבדקו חוויות של העברה והעברה נגדית בקרב מטפלים באומנויות המטפלים בילדים על הרצף האוטיסטי בגני תקשורת. ממצאי המחקר נותחו בשלושה אשכולות המרכיבים את ההוויה האנושית: תחושתי¬־גופני, מחשבתי ורגשי. ניתוח הממצאים העלה כי בכל שלושת האשכולות נמצאו מאפיינים של טראומה משנית בקרב המטפלים, כמו גם השפעה ייחודית של הספקטרום האוטיסטי בכל אחד מהאשכולות. בנוסף, נמצא כי בכל שלושת האשכולות קיימת השפעה של הטראומה הבסיסית באוטיזם, שהיא חוויית הנפרדות בטרם עת, המובילה לחרדה ולפיצול.
כיצד ניתן לשלב בין שפת התורה והחסידות ושפת הנפש והפסיכולוגיה? ד"ר מרים אבנרי-כהן (שהיא גם בעלת בלוג נהדר באתרנו) יצרה מודל פסיכו-חינוכי חכם, יישומי ומרתק שנותן מענה לשאלה זו; 'מתחת לגשר' הוא מודל המתבסס על חיבור בין כלים אקלקטיים משדה הפסיכולוגיה לרעיונות מעולם המחשבה היהודית, ובפרט מתורת החסידות.
איך אפשר לטפל בהפרעות חרדה אצל ילדים, מההפרעות הנפוצות ביותר בקרב ילדים עד גיל 12? באיזה אופנים הפרעות חרדה אלה יכולות לבוא לידי ביטוי? רשימת הקריאה השבועית שלנו כוללת מאמרים חכמים ומרתקים שנותנים מענה לשאלות אלה
בפסיכובלוגיה, ד"ר חנה דויד כותבת על שמחה והכרת תודה על ההתקדמות של ילדים בטיפול -
"לפעמים עלי להסתפק בהתקדמות שאני רואה אצל הילדה, לפעמים אפילו משבוע לשבוע, בעוד שעבור ההורים – ׳עם האוכל בא התיאבון׳, ודווקא כאשר הם רואים את השינויים החיוביים, הן אצל בתם והן במשפחה בכלל, הם ׳רוצים עוד׳".
לסיום, אנחנו שמחים לשתף אתכם בצאתו לאור של כתב העת 'בינינו', כתב עת ישראלי לפסיכותרפיה פסיכודינמית, מבית היוצר של התכנית התלת שנתית לפסיכותרפיה דינמית בבית הספר לעבודה סוציאלית באונ' תל אביב, בשיתוף עם פסיכולוגיה עברית. הגיליון הראשון ראה אור בגרסה מקוונת וזמין לקריאתכם.
עשרא דבריא / הילה אהרון בריק
אם אתנצר עדין תאהב אותי?
אם אקלל עדין תאהב אותי?
אם אפגע באמי ובזכר אבי עדין תאהב אותי?
אם ארצח עדין תאהב אותי?
אם אנאף, אגנוב, אחמוד עדין תאהב אותי?
אם אענה אדם עדין תאהב אותי?
ואם אפסיק לנקות ולקנות
לרוץ, לרצות ולרצות
ולא תהיה בי תשוקה
ואישן ואישן ואישן
ולא אחיך
ולא ארצה בטובתי
ולא ארצה בטובתך עדין תאהב אותי?
Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash