בחמש שנים: נפתחו 44 תיקים בחשד לעבירות מין בבתי חולים פסיכיאטריים
שפיות זמנית | 13/10/2021 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
44 תיקי משמעת בחשד לעבירות מין בבתי חולים פסיכיאטריים ממשלתיים נפתחו בשנים 2020-2016, כך דווח אתמול בעיתון ״הארץ״, על פי נתוני נציבות שירות המדינה שהוגשו ב-11.10 לוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת. לפי הנתונים, מתוך כל 44 התיקים הועברו רק שבעה להליך פלילי, ואחד מהם הומר מפלילי למשמעתי; 14 תיקים הסתיימו בהליך פנים-משרדי ו-19 נסגרו ללא הליך. כמו כן, בשנת 2021 נפתחו 11 תיקים נוספים בחשד לעבירות מין. הנתונים נוגעים לבתי חולים פסיכיאטריים בלבד ולא למחלקות פסיכיאטריות בבתי חולים, לתחנות לבריאות הנפש או למוסדות פרטיים.
ד"ר בועז לב, נציב קבילות הציבור למקצועות הרפואה, צוטט ב״הארץ״ כמי שטוען שייתכן כי הנתונים אינם מראים את התמונה המלאה. "מתבצעות הכשרות והדרכות, אך לטעמנו זה לא מספיק, יש תת-דיווח", אמר לב. "אנחנו נמצאים בצד האפל של הירח - לא בצד המואר. קשה לייצר את המודעות לתלונות כדי שנוכל לטפל בכמה שיותר. המערכת סובלת מבעיות כרוניות של תקצוב חסר ושל מחסור בכוח אדם".
עו"ד דניאל רז מהסיוע המשפטי במשרד המשפטים, שמייצג מתמודדי נפש, מתח ביקורת נוקבת על האשפוז המעורב. "נתקלנו בתלונות חמורות של נשים על מטופלים אחרים במחלקות", אמר. "לעתים גברים עם רקע עברייני מאושפזים שם, ולעתים הם מאושפזים יחד עם אישה עם רקע אובדני. מחלקות מעורבות הן בעייתיות. לא בכל בתי החולים יש מחלקה עם הפרדה מגדרית. אם מפרידים בין המינים במעצר או במאסר אז מדוע דווקא בבתי החולים ובמחלקות הפסיכיאטריות זה לא ברור מאליו?"
בתחילת החודש נרצחה יעל מלניק על ידי אח שהועסק בבי״ח הפסיכיאטרי ״מעלה כרמל״, שם אושפזה. לפי החשד, הרוצח ניצל את מצבה הנפשי של הנערה בת ה-17 וקשר עמה יחסים בעלי אופי מיני, שהסתיימו ברצח.