בישראל יבוטלו המלגות למתמחים בפסיכולוגיה - אבל איך מתייחסים בעולם למשבר בריאות הנפש בעקבות הקורונה?
שפיות זמנית | 16/12/2020 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
ההשפעות של מגפת הקורונה על בריאות הנפש של גברים, נשים וילדים בעולם כולו כבר ידועות לכל, וארגון הבריאות העולמי המליץ לכל המדינות לתקצב את מערך בריאות הנפש שלהן כדי להתמודד עם הפגיעה של המחלה וסגריה בנפשם של האזרחים. ואיכשהו, בישראל, הרשת סוערת בימים האחרונים בשל ההחלטה הכמעט המידית של משרד הבריאות לשנות את שיטת תקצוב המתמחים בפסיכולוגיה, מה שעשוי להוביל לקיצוץ במספר הפסיכולוגים המתמחים במוסדות שמספקים טיפול פסיכולוגי ציבורי. קיצוץ על רקע דו"ח מבקר המדינה האחרון, שקבע שההמתנה לטיפול פסיכולוגי נמשכת יותר משנה בשל מחסור בכוח אדם. מה משרד הבריאות כן הציע לאזרחים בעקבות הקורונה? שלוש שיחות טלפון חינמיות, שיש לתאם מראש דרך קופת החולים, ואחריהן - ובכן, בחזרה להמתנה (הארוכה) לקבלת טיפול פסיכולוגי ציבורי.
אבל מה קורה בשאר העולם?
ובכן, באוסטרליה, למשל, החליט לאחרונה שר החינוך שאנשים שלומדים תארים מקצועיים בפסיכולוגיה ובעבודה סוציאלית ישלמו מעתה רק כמחצית משכר הלימוד לעומת תארים אחרים - זאת כדי לעודד אנשים ללמוד את מקצועות בריאות הנפש ולאייש את המשרות החשובות האלה ברחבי המדינה, שאזרחיה נזקקים למומחים לבריאות הנפש בעקבות הפגיעה של המגפה בחייהם.
אוסטרליה לא לבדה: לפי דו"ח ביניים של ה-OECD, באירלנד למשל, תוקצבו והוגדלו הצוותים שנועדו לתת טיפול וסיוע פסיכולוגי לאזרחים; בפורטוגל נפתח קו טלפון לתמיכה נפשית באזרחים שזמין שבעה ימים בשבוע, 24 שעות ביממה, שאותו מאיישים עשרות פסיכולוגים; באנגליה 1.4 מיליון האזרחים שעובדים במערכת הבריאות הציבורית זכו לקבל מימון לטיפול נפשי אצל מומחים לבריאות הנפש, והוקמה למשל גם תכנית שמאפשרת לכל אדם ללמוד קורס אונליין במתן עזרה ראשונה נפשית בעקבות המגפה.