דור הריטלין: מהדורה מורחבת
שפיות זמנית | 23/10/2011 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
על פי הנחיה חדשה של ה- American Academy of Pediatrics רופאים בארה"ב יוכלו לאבחן ילדים כסובלים מהפרעת קשב וריכוז (ADHD) כבר מגיל 4, כאשר עד כה הגיל הצעיר ביותר למתן אבחנה היה 6. המצדדים בשינוי זה טוענים שהדבר יכול להוביל למתן טיפול הולם לקשיי הילד עוד לפני היכנסו למסגרת הבית ספרית ולהעלותו על מסלול התפתחותי תקין יותר.
השינוי בהנחיות זכה באופן טבעי גם לביקורות. קלאודיה מ. גולד מעלה בכתבת ביקורת ממצא מעניין, לפיו הילדים הצעירים בקבוצה (בגן או בכיתה) מאובחנים כסובלים מהפרעות קשב וריכוז באחוז גבוה יותר מהילדים הבוגרים בקבוצה, דבר שמצביע על כך שמדובר בשונות טבעית, וב"קשיים" הנובעים משלב התפתחותי ומבשלות הילד. כמו כן, היא טוענת שהחשיבה האבחונית מזמינה את השאלה "האם התסמינים שמפגין הילד מספיקים כדי לאבחן אותו עם ADHD?" זאת בעוד השאלה מהי החוויה של אותו ילד, ומה ניתן לעשות כדי לעזור לו ולמשפחתו נותרת לא פעם בצד. לדבריה עצם השימוש בתווית "ADHD" עלול "להכחיד" את הסקרנות ביחס למשמעות שיש להתנהגות הילד. היא מציינת שמחקרי אורך מצאו שכאשר ההורים מגיבים למשמעות ההתנהגות, ולא רק להתנהגות עצמה, חלים שינויים משמעותיים לטובה ביכולתו של הילד לויסות עצמי ולפיתוח גמישות מחשבתית ורגשית.
האם "טרנד" זה של אבחון מוקדם גיע גם לישראל, האם ילדים בני ארבע יחלו לקבל ריטלין? האם יותר ויותר ילדים יגיעו לגן חובה כאשר הם כבר מאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז?