משרד הבריאות מורה לצמצם את פעילות הטיפול פנים אל פנים ומציע מעבר לטיפול מרחוק
שפיות זמנית | 17/3/2020 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
ביום ראשון, 15.3.20, פרסם משרד הבריאות הנחיות למערך האמבולטורי בבריאות הנפש בהתנהלות למניעת התפשטות נגיף הקורונה. ההנחיות זמניות ובתוקף עד ה-30.4.20, אלא אם יפורסם עדכון אחר בנושא. אנו מביאים לפניכם/ן את עיקרי המסמך.
משרד הבריאות מורה לצמצם את פעילות הטיפול פנים אל פנים ומציע מעבר לטיפול מרחוק ככל שזה מתאפשר.
ההחלטה בדבר הגעת אנשי צוות למרפאה באופן פיזי או הישארותם בבית תוך ביצוע טיפול מרחוק מביתם, תבוצע בהתאם להוראת נציבות שירות המדינה (לעובדי מדינה) והנחיות הארגון עצמו (למשל קופ"ח).
התנאים לקיום טיפול מרחוק
טיפול טלפוני:
כהוראת שעה זמנית, ניתן לאפשר שירות מרחוק באופן טלפוני כחלופה למפגש פרונטלי בהתאם לשיקול דעת קליני והתאמת השירות ללקוח הפרטני.
יש לתעד ברשומה את ההחלטה למתן שירות בדרך זו, את שיטות הזיהוי שאכן המטופל הוא זה שהיה צד לשיחה, וכן את הסכמת המטופל לטיפול מרחוק (כולל הסכמה שניתנה בעל-פה).
אין לבצע הקלטה של השיחות, כפי שאין מקליטים מפגש פרונטלי, אלא לתעד כמקובל ברשומה את עיקרי המפגש תוך ציון שנערך כמפגש טלפוני.
טיפול וידאו:
הפעלת השירות מהארגון בלבד ותוך שימוש בשירות מאובטח מקצה לקצה בלבד. שירותים שניתן להשתמש בהם לדוגמה: סקייפ, זום.
יש לדאוג לזיהוי ברור וחד-ערכי של המטופל ולקבל את הסכמתו לטיפול מרחוק (הסכמה יכולה להינתן גם בעל-פה, ויש לתעדה ברשומה).
יש להבהיר למטופל שלא יעשה על ידי המטופל תיעוד מוקלט של המפגש הטיפולי אלא תיעוד ברשומה בלבד כמקובל לגבי כל מפגש טיפולי.
הפגישה תרשם לפי קוד המגע הנהוג כיום – מעקב פסיכיאטרי/פסיכותרפיה פרטנית, כאשר בתיעוד הביקור עצמו יצוין שהפגישה התקיימה מרחוק יחד עם הסיבה לכך.
טיפול מרחוק בתקופה של התפשטות נגיף הקורונה לעומת תקופת שגרה
במאי 2019 פרסם משרד הבריאות אמות מידה להפעלת שירות בריאות מרחוק. במסמך מפורטות הנחיות שונות בנוגע לאחריות המטפל, לזיהוי המטופל, לקבלת הסכמת המטופל ולניהול הרשומה הרפואית. קיימים פערים בין המסמכים, משום שהמסמך החדש מונה הנחיות לפעילות במצב חירום ולא במצב שגרה.
ההנחיות החדשות שפרסם משרד הבריאות בשל התפרצות הקורונה מתירות קבלת הסכמה בעל-פה מהמטופל לקבלת טיפול מרחוק, ולא באמצעות חתימה על טופס הסכמה מדעת, כפי שנכתב במסמך הקודם. בנוסף, בהנחיות החדשות שפורסמו עתה נכתב שיש לבצע "זיהוי ברור וחד-ערכי של המטופל", אך לא מפורט מהו תהליך זיהוי וכיצד יש לבצעו, דבר שכן מפורט במסמך הקודם.
אנו ממליצים להתייחס להנחיות החדשות והתקפות של משרד הבריאות, אך מי שמבקש/ת לקרוא את אמות המידה של משרד הבריאות להפעלת שירות בריאות מרחוק במצבי שגרה, מוזמנ/ת לעיין בהם.
מוזמנים לעיין גם במדריך מקוצר - איך מתחילים לטפל בוידאו.