פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית מגיב להחלטת ועדת סל התרופות
כיכר העיר | 21/1/2020 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
לכבוד
פרופ' זאב רוטשטיין, יו"ר ועדת סל התרופות, משרד הבריאות
ד"ר אסנת לוקסנבורג, מרכזת ועדת סל התרופות, משרד הבריאות
הנדון: חשיבה אחרת בתחום בריאות הנפש לקראת דיוני סל התרופות בשנה הבאה
41 מיליוני השקלים שחברי ועדת הסל החליטו להקצות השנה לסיוע לסובלים מדיכאון עמיד – היא בשורה, מאחר וחרף מצוקה גדולה, תחום בריאות הנפש מוזנח בארץ.
מאות אלפי אנשים מתמודדים בישראל עם מצוקת דיכאון, שגורמת לסבל רב, פגיעה משמעותית בתפקוד, ולעיתים נגמרת במוות. מעבר למשמעויות הרפואיות והאנושיות, מדובר בנטל כספי עצום על החברה בימי מחלה, אובדן עבודה בשל נכות, קצבאות נכות והגדלת ההוצאה על שירותי רפואה רגילים (לא מתחום בריאות הנפש).
לקראת דיוני ועדת הסל בשנה הבאה, אנו מבקשים, מבעוד מועד, לשקול רעיון לא שגרתי, שהוא יציאה מהשבלונה המחשבתית אליה הורגלנו: לא רק טיפולים תרופתיים בתחום בריאות הנפש, אלא גם טיפולים פסיכולוגיים.
לא נכנס בשלב זה לביסוס המחקרי, הנשען על אלפי מחקרים בעשרות רבות של שנים, לגבי האפקטיביות. עם זאת נזכיר, כי אין למעשה חברת תרופות שתציע הצעה מהפכנית שכזו לקראת הסל הבא. אין כאן פטנט רשום ולא שתדלנים מטעם, ולכן האפשרות עד היום לא עמדה לנגד עיני חברי ועדות הסל לדורותיהם.
העלות למדינה סבירה ביותר (כל מפגש עם פסיכולוג עולה לקופת המדינה 240-140 ₪. טיפול פסיכולוגי שנמשך כ-30 פגישות, מוכח במחקרים כבעל אפקט יציב מוצלח בטיפולי דיכאון, ולא מלווה בתופעות לוואי פיזיולוגיות, סבילות פיזיולוגית והתמכרויות). גם במכפלות של אלפי מטופלים – העלות זולה באופן משמעותי, ומשום כך כדאי לחשוב שוב לקראת השנה הבאה על שילובן של תרופות בסל עם חלופות ראויות.
בברכה,
ראשי פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית
ירדן מנדלסון, יו"ר חטיבת הפסיכולוגים בהסתדרות המח"ר; יורם שליאר, יו"ר הסתדרות הפסיכולוגים בישראל; אלית מרדו יו"ר התנועה למען הפסיכולוגיה הציבורית.
העתקים:
שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב