הנאמנות לאני
ד"ר עפר גרוזברד | 29/1/2010 | הרשמו כמנויים
אנסה לכתוב היום על הגרעין, על שורש הבעיה במפגש הבין תרבותי. נאמנות האדם המודרני לעצמי, לאני שלו. נאמנות ללא סייג עליה לא רק שחונך מלידה אלא זה מספר דורות שבהם האדם המערבי מחונך באופן זה כך שלעיתים לא מכירים משהו אחר בחיק המשפחה.
באחד השיעורים ספרה תלמידה ממוצא מערבי אינדיבידואלי שבכל יום כיפור כשהיא פוגשת אדם דתי ששואל אותה אם היא צמה היא אומרת שכן. "למה אני צריכה לשקר כל הזמן? למה אני לא יכולה להיות נאמנה לאני שלי?!" היא כמעט צעקה. הבנו שהיא מתאימה את עצמה למה שמצפה האדם הדתי ממנה. הבנו כמה כואב לה לוותר על האני שלה. כך חובשים אנשים כיפה כשהם מגיעים לרב וכך השבתי אני בצעירותי כשהגעתי לבית כנסת במכונית וספרתי שהגעתי ברגל.
הויתור על ה"אני" לאדם המודרני הוא רגרסיה למקומות ראשוניים ביותר שאין הוא חפץ לשוב אליהם. אלה אותם מקומות שבהם אתה חלק מאחר, חלק מהקבוצה ולא אישיות נפרדת. אבל כך חש רוב העולם. אנו רואים את המכשול - האתנו-נרציסיטיות - החוסם את בעלי ה"אני" ובעלי ה"אנחנו" מבאמת להבין אחד את השני ואיך חושב האחר. ההתנגדות היא עצומה וכדג המאמין שיש רק מים מסביב כך היא תרבות, כל אחד מאמין שרק דרך חשיבתו קיימת משום שרק אותה הוא מכיר באופן כל כך אישי.
כיצד בכל זאת נבנה גשר?
אני מציע להקשיב, להקשיב ולהקשיב...
הילדה אמרה "פיתה עם זעאתר זה טוב" או "אני אוהבת פיתה עם זעתאר", האיש אמר "כן" או "בסדר", "אני לא מסכים" או "זה לא מקובל". ומי לדעתכם יתחיל משפט ב "לדעתי"? אני מקווה שאתם שומעים את המוזיקה של השפה התרבותית. האחד אישי ואינדיבידואלי השני קולקטיבי ומייצג את הכלל. בכל פעם שאתם שומעים משהו מוזר אל תעברו הלאה. רשמו זאת בתודעתכם וחישבו על כך. מדוע אני לא הייתי מדבר כך? במה אנו שונים?
שבת שלום
עפר