למי שאינו מאמין קשה לחיות השנה
עלון פסיכולוגיה עברית | 21/9/2014 | הרשמו כמנויים
בעוד מספר ימים נסכם שנה לא קלה שבאה אל קיצה ונברך את השנה שבפתח. נהוג להתייחס לשנה חדשה כהזדמנות לשינוי והתחדשות, אך נראה שכדי שלתהליך שכזה יהיה סיכוי להתרחש, נדרש מצע של אמונה - הרכיב המופשט והפלאי הזה, שהוא בו זמנית מעין קרקע יציבה ותנועה של קפיצה אל הלא נודע.
זה נכון לחיינו בכלל, ובפרט לחדר הטיפולים, שהמבקרים בו מייחלים לשינוי ושיפור. התאורטיקן מייקל אייגן סבור שאמונה (ברוח האדם, בתהליך ההקשבה, בכוחו של מפגש, ועוד ועוד) היא נקודת מוצא הכרחית בטיפול בטראומה, ובעצם בכל מפגש, בעל פוטנציאל טרנספורמטיבי, בין מטפל למטופל. עדי כהן-רוקח השתתפה ביום עיון לכבוד צאת ספרו 'העצמי הרגיש' ומצאה עצמה מתרגשת מהמפגש עם משנתו של אייגן ודמותו ככותב, מדריך ומטפל. את התרגשותה היא מעבירה גם לקוראים בסקירה מהורהרת ומלאת חיות. רועי סמנה מזכיר לנו כמה קשה באמת להשתנות וכותב גם הוא על חשיבותה של האמונה שיכול להיות אחרת. ומה עושים כשאין אמונה בנמצא? אם תשאלו את לאקאן, זה רק אומר שהמטפל נדרש להיות זה שמחזיק בתשוקה עבור המטופל ובעמדה טיפולית עיקשת שלא מוותרת על האמונה באפשרות שהמטופל יתפתח. אמונה מיוחדת באפשרות לתיקון נדרשת בליווי של מקרים קשים של התעללות או הזנחה. מרכזי ילדים-הורים הינם מסגרות ייחודיות לטיפול משפחתי שמטרתם לספק אופציה אלטרנטיבית להוצאת ילדים מבתיהם.מודל התערבות זה נוצר כדי לעודד משפחות לחוות "בית מחוץ לבית". צוות רב-מקצועי מתפקד כמשפחה מורחבת המספקת "אימהות טובה דיה" ו"החזקה", המהווה את הבסיס לרעיון הסביבה המאפשרת של ויניקוט. במאמרה מתארת רוזה נוה כיצד התפתח המודל המיוחד של הטיפול ומתמקדת בתיאור מקר ממרכז ילדים-הורים בשדרות שבהנהלתה. תרי שטרנברג וקרן מיטלמן מאמינות בכוחה המשותף של הקבוצה ומציגות במאמרן קבוצה טיפולית קצרת מועד בה השתתפו ילדים בכיתה ד' המתמודדים עם קשיים חברתיים שמקורם ביישנות ו/או בלקות למידה חברתית. המחברות מציגות את העבודה הקבוצתית ואת תרומתה הייחודית לחוויה מתקנת בפן החברתי, תוך כדי ניתוח של תהליכים מקבילים בצמיחתם של הפרט, של הקבוצה ושל המנחה המתחיל. והאם אפשר לדבר על אמונה בלי לדבר על אלוהים? ד"ר ארנון רולניק מבקש להכניס מחדש את האלוהים לחדר הטיפול ולחיים ומשוחח על כך עם הרב והפסיכותרפיסט יהושוע אנגלמן.
לסיום, לקראת השנה החדשה נבקש להודות לכם, חברי האתר, על האמון ושיתוף הפעולה, על היותכם חלק מקהילת 'פסיכולוגיה עברית', קהילה מקצועית הוגה, משתפת ולומדת - בין אם כמשתתפים פעילים, כמגיבים או כקוראים דוממים. מזמינים אתכם להוסיף ולהתדיין בשלל הפורומים המקצועיים שלנו, לעקוב אחר הבלוגים השונים, לשלוח אלינו מאמרים מקצועייםולפנות למערכת האתר עם כל מחשבה, הערה או יוזמה חדשה hebpsy.content@gmail.com
בברכת אמונה ותקווה שיפה ושונה תהא השנה
צוות פסיכולוגיה עברית
"למי שאינו מאמין
קשה לחיות השנה.
השדות מבקשים ברכה
הים מבקש אמונה
ואתה אינך מבקש דבר.."