לכל אישה יש שם
שפיות זמנית | 23/4/2017 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
"... היסטוריון העתיד יצטרך להקדיש דף הולם לאישה היהודייה במלחמה. היא תתפוס דף חשוב בהיסטוריה היהודית על אומץ לבה וכושר עמידתה. בזכותה עלה בידי אלפי משפחות להתגבר על אימת הימים״
עמנואל רינגלבלום, מתוך "יד ושם"
תערוכה מקוונת באתר "יד ושם" מתמקדת באוכלוסיית הנשים במהלך השואה. התערוכה מעוררת מחשבה על משמעות האמהוּת במהלך הזוועות של מלחמת העולם השנייה ועל התפקיד הבלתי אפשרי מחד, אך חשוב כל כך מאידך, שהיה להן בהישרדות. גורלן של אימהות נשזר פעמים רבות בגורל ילדיהן כאשר הן ניצבו בפני האפשרות לבחור להצטרף לילדיהן במותם. גם בכוחות ההתנגדות נשים מילאו תפקיד חשוב כמבריחות ליהודים נמלטים, וכמטפלות לילדים שהוריהם כבר לא היו עמם. התנגדותן למשטר הנאצי התבטאה גם בהצטרפות למחתרות, בהברחת חומרי נפץ וחבלה ובאמצעי הלחימה אותן ייצרו.
כתיבת שירים, צילום, נגינה בקונצרטים ומשחק בהצגות שהועלו בגטאות ובמחנות עזרו לנשים לשמור על הרוח ואף תרמו להישרדות הפיזית (דוגמת תזמורת הנשים באושוויץ). תופעה ייחודית לנשים בתקופת השואה הייתה חברות קבוצתית. נשים צעירות שנלקחו תחת חסותן של נשים בוגרות יותר, חברויות וקרבת משפחה היוו את הקרקע לחברויות קבוצתיות. התמיכה והתרומה להישרדות שהעניקה החברות בקבוצה גברה על הפחד מפני הסכנה שהיוותה התאגדות קבוצתית ומשיכת תשומת הלב אליה (Tydor-Baumel, 1998 בתוך אתר "יד ושם").
דוגמאות אלו מעוררות מחשבה על צורת התנגדות נשית, שהסתמכה על כוחן של נשים דווקא בשמירה על תפקידיהן החברתיים המסורתיים, הן בהקשר המשפחתי והן בהקשר החברתי הרחב יותר, נוסף על צורת ההתנגדות המוכרת יותר שבאה לידי ביטוי בהצטרפות ללחימה המחתרתית.