מה מייצר ומשמר אלימות נגד נשים בחברה שלנו?
שפיות זמנית | 1/12/2016 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
לציון יום המאבק באלימות נגד נשים שנערך שבוע שעבר, פרסם אתר YNET ראיון עם ד"ר מורן שגיב אליוף, פסיכיאטרית ביחידה המשפטית של בית חולים אברבנאל. הראיון עסק בגורמים היוצרים והמשמרים אלימות נגד נשים בחברה. לטענתה של ד"ר שגיב אליוף, קיימת בחברה תפיסה מוטעית לפיה אלימות היא תוצאה של מתח זוגי או של חוסר שליטה בכעסים. אולם אלימות היא בדרך כלל תוצאה של דימוי עצמי נמוך ושל צורך בשליטה. האחריות למעשיו של בן הזוג מוטלת על האישה, שמפנימה את תחושת האשמה.
ד"ר שגיב אליוף מתייחסת בראיון גם ל"אלימות מוסווית" שבה הגבר מבקש להשיג שליטה דרך הנמכה של האישה באמצעים מילוליים ורגשיים. את האלימות הזו קשה יותר לזהות ולכן קשה יותר לצאת ממנה. היבט חשוב נוסף הוא הצורך להבחין בין מערכת יחסים סוערת אך תקינה למערכת יחסים אלימה שבה יש אלמנט מרכזי של פחד.
היכרות עם מאפייני הגבר האלים ומעגל האלימות במשפחה עשוי לסייע לנשים לזהות את מצבן ולקבל עזרה. סיפורים אישיים של נשים שחוו אלימות מצד בני זוגם מהווים גם הם מקור חשוב למידע ולהגברת המודעות. ישנם בלוגים שפורסמו על ידי נשים ומאפשרים לשמוע את קולן ממקור ראשון.
בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות של גברים לתופעת האלימות במשפחה. ארגון אסל"י, שכדאי להכיר, הוא ארגון של גברים הפועלים למיגור האלימות נגד נשים. המודעות הגוברת אפשרה הכרה בכך שגם הגבר לכוד במעגל האלימות, ופנייה ישירה לגברים כמו בקו הסיוע לגברים של ויצו.