שיטת '12 הצעדים' - כמו כוסות רוח לאלכוהליסט?
שפיות זמנית | 23/6/2015 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
תכנית '12 הצעדים' היא התוכנית המוכרת והמרכזית ביותר לטיפול באלכוהוליסטים בארצות הברית. התוכנית המבוססת על מפגשים קבוצתיים בהם מתוודים המשתתפים על רגעי השפל אליהם הגיעו בעקבות ההתמכרות, צבירת 'אסימוני פקחות' והתנזרות מוחלטת מאלכוהול, החלה לפעול בשנות ה-60, וכיום בתי חולים, מרפאות חוץ ומרכזי גמילה משתמשים בתוכנית 12 הצעדים כנדבך יסודי בטיפול. דיווחים נפוצים על אחוזי ההצלחה של הטיפול מספרים על 75%, אלא שמסתבר שיעילות השיטה לא מוכחת מדעית, ושאנליזה מעמיקה של מחקרים קיימים מעלה כי אחוזי ההצלחה עומדים על 5-8%, ושקיימות עשרות שיטות אחרות, מבוססות מדעית ויעילות יותר.
כבר עשרות שנים שמומחים להתמכרות מציבים סימני שאלה סביב השיטה, המושרשרת כל כך בתרבות האמריקאית, אבל רק בשנים האחרונות, לאחר שעבר בארה"ב 'חוק טיפול בר השגה' הדורש מחברות הביטוח לממן טיפולים למכורים לאלכוהול ולסמים.
בכתבה מרתקת ומעמיקה שהתפרסמה לראשונה במגזין Atlantic, ובתרגום לעברית באתר 'אלכסון', מציגה גבריאל גלייזר תמונה מטרידה מחד, ומעוררת תקווה מאידך: "ניתוח קפדני של שיטות טיפול, שהתפרסם לפני יותר מעשור ב-"The Handbook of Alcoholism Treatment Approaches", מדרג את “אלכוהוליסטים אנונימיים” במקום ה-38 מתוך 48. בראש הרשימה אפשר למצוא התערבויות קצרות על-ידי רופאים מקצועיים; חיזוק מוטיבציה (Motivational Enhancement Therapyאו MET), שיטת ייעוץ שמנסה לעזור לאנשים להכיר בצורך בשינוי; ואקמפרוסט (acamprosate), תרופה שמדכאת השתוקקות". היא מדגישה במאמרה את העובדה שעבור רבים הסובלים מהפרעת שימוש באלכוהול, ההתנזרות המוחלטת מהטיפה המרה אינה הכרחית ועלולה אף לתרום לכישלונה של הגמילה. עוד היא מציינת כי רוב הקבוצות של '12 הצעדים' אינן מובלות על ידי אנשי מקצוע בתחום הטיפול, אלא על ידי אנשים שלא עברו הכשרה טיפולית מסודרת.
התהליך אם כן, מוכר - דרישה כלכלית מובילה לבחינה מעמיקה יותר של שיטות קונצנזוסיאליות , ומעוררת שאלות יסודיות לגבי הטיפולים שמסייעים, צרכים שונים של תת אוכלוסיות שונות ועוד. לפעמים רפורמה היא לא מילה גסה.