אופי זה ה- IQ החדש
שפיות זמנית | 8/1/2013 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
מה צריך לעשות כדי לגדל ילדים מצליחים? מה מנבא אושר בהמשך החיים? איזו התערבות כדאית כדי לעודד סקרנות? פול טאף, אב טרי שמוטרד מן השאלות הללו, מציע כמה תשובות, בספר "How Children Succeed" שהפך להיות רב מכר בארה"ב, וקרן צוריאל הררי מ"כלכליסט" ראיינה אותו בנושא.
"הראשון שזיהה את נחיצותהכישורים הלא־קוגניטיביים היה פרופ' ג'יימס הקמן(Heckman) , כלכלן מאוניברסיטת שיקגו עם IQ בשמים, שבילדותו היה מפרק מספרים ארוכים למספריםראשוניים להנאתו. בשנת 2000 הוא זכה בנובל לכלכלה, ומאז החליט דווקא לבדוק אילו מיומנויות מובילות ילדים להצלחה. במסגרת העבודה הוא נתקל ב"מחקר פרי " (Perry) שנערך במישיגן בשנות השישים. החוקרים חילקו אז ילדים בני 4-3 נרשמו לגן ששמו פרי לשתי קבוצות - חלק נהנו מתוכנית לימודים איכותית שנמשכה שנתיים, האחרים למדו בתוכנית הרגילה של הגן - ועקבו אחרי כולם במשך עשורים.
" החוקרים סיכמו באכזבה שההתערבות נכשלה: שנה־שנתיים לאחר שהילדים המועשרים עזבו את הגן תוצאות ה־IQ שלהם לא היו טובות משל קבוצת הביקורת. אבל כמה עשורים אחר כך היה ברור שיותר מהילדים האלה סיימו תיכון, עבדו והרוויחו יותר מ־25 אלף דולר לשנה, ושיעור קטן יותר מהם נסמכו על קצבת סעד. לידי הקמן התגלגלו דו"חות על הילדים שמעולם לא נותחו, ובהם מידע על מיומנויות לא־קוגניטיביות. הוא מצא שהכישורים האלה היו אחראים לכשני שלישים מהתועלת שהילדים קיבלו בגן. במילים אחרות: הפרויקט עבד, אבל באופן שונהמזה שציפו לו. הוא לא העלה את ה־ IQ של הילדים אלא שיפר מיומנויות אחרות, רכות יותר, שמתברר שמאוד נחוצות לחיים מצליחים."