הרפורמה בבריאות הנפש - האם אנחנו מוכנים? קולות מיום העיון
שפיות זמנית | 31/3/2015 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
ב 1.7 תכנס לתוקפה הרפורמה בבריאות הנפש. בשנים האחרונות דובר רבות אודותיה, תחושות רבות התערבלו ונקשרו בה . אל מול מי שצידד וראה בתהליך הזדמנות לשיפור, היו בקהילה הפסיכולוגית גם מי שביטאו דאגה חריפה מעתיד בריאות הנפש הציבורית בכלל ומקצוע הפסיכולוגיה בפרט, והתנגדו לרפורמה. בשנה האחרונה הורגשה בשדה תנועה של ממש, לקראת תאריך היעד. רוח ה'היה לא תהיה' שנשבה בחלק ממקומותנו החלה להתפוגג, ואותה החליף ניסיון להעריך את משמעותו של השינוי ולהיערך לקראתו באופן המיטבי. יום העיון 'הרפורמה בבריאות הנפש – האם אנחנו מוכנים' שנערך בשבוע שעבר בארגונם של משרד הבריאות, החטיבה לפסיכולוגיה קלינית בהפ"י והמכללה האקדמית ת"א-יפו, הוא עוד אבן דרך בתהליך זה.
ביום העיון שהתקיים בנוכחות ימימה גולדברג הפסיכולוגית הארצית ופרופ' רחל לוי שיף, יו"ר מועצת הפסיכולוגים, ובהנחיתו של עמוס ספיבק, יו"ר החטיבה הקלינית בהפ"י, התקבצו שלל דוברים שייצגו עמדות שונות בנוגע לרפורמה והציגו את המתרחש בשדה מנקודת מבטם. מוזמנים לעיין בעיקרי הדברים כפי שהוצגו על ידי הדוברים בכנס1 ונרשמו באדיבותה של פז שפירא.
ד"ר טל ברגמן, ראשת השירות לבריאות הנפש במשרד הבריאות עדכנה את הקהל במצב הרפורמה ומיקומם של הפסיכולוגים בתוכה. פרופ' גבי שפלר, הפסיכולוג הראשי של בי"ח הרצוג וראש המגמה לפסיכולוגיה קלינית באונ' העברית, סקר את תולדות הפסיכולוגיה הקלינית בישראל, על התמורות, המשברים וההתפתחויות בתחום, כמו גם הסיכונים והסיכויים שברפורמה.
מר גיל רביב, סגן מנהל מערך ברה"נ בקופת חולים מאוחדת הציג את הזווית של קופות החולים וסקר את היערכות הקופה המאוחדת למימוש הרפורמה תוך דגש על אתגרים בניהול ובטיפול. ד"ר יוני גז, מנהל השירות הפסיכולוגי במרכז לברה"נ בבאר שבע –הציג את הערכות המרכז לשינוי ושרטט בקווים כללים מה לדעתו פסיכולוגים צריכים לעשות כדי להישאר רלוונטיים. רפאל יונתן לאוס, מתמחה בפסיכולוגיה קלינית, ביקש להשמיע את קולם המודאג של המתמחים ודיבר על עתיד ההתמחות בפסיכולוגיה קלינית במסגרת הרפורמה כשהוא מציג את מה שהובטח, ובעצם את שלא הובטח לגבי תהליך ההכשרה לאורך השנים האחרונות.
הדוברת האחרונה הייתה גב' עידית סרגוסטי, רכזת תחום בריאות הנפש, ארגון בזכות , המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות - מקץ 20 שנה - הרפורמה וזכויות אדם. הציגה את נקודת המבט של ארגוני הזכויות, וסבורה שהרפורמה תטיב עם פגועי הנפש ותוביל לחלוקת משאבים שוויונית יותר.
ומה דעתכם לגבי הרפורמה, ההתארגנות בשדה, עתיד ההתמחות, הסיכויים והסיכונים שהיא מציבה?