פתיחת שנת הלימודים, מחירום לשגרה - חומרי עזר למורה, לגננת ולפסיכולוג המלווה
שפיות זמנית | 31/8/2014 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
בשבוע הבא תיפתח שנת הלימודים ברחבי הארץ. אלא שהפעם לא תהיה זו חזרה רגילה, אלא גם מעבר מתקופת חירום לשגרה וסיומה של חופשה דלה בחופש ועתירה במתח, טראומה וחרדה. מערכת החינוך תקלוט בתחילת השנה ילדים מכל רחבי הארץ שעברו במהלך הקיץ אירועים מגוונים ונחשפו ברמות משתנות לאימת המלחמה. איך חוזרים בתקופה כזו ללימודים? כיצד נכון לגעת במה שהתרחש בקיץ? כיצד אנשי הטיפול המלווים יכולים לסייע לגננות ולמורים וכיצד אלה האחרונים יכולים להיטיב עבור התלמידים את החזרה לשגרת הלימודים?
לצערנו, מדינת ישראל למודת 'מבצעים' ומלחמות, מה שמאפשר לנו לנסות וללמוד מניסיון שנצבר בעבר, בנסיבות דומות. גם בספטמבר 2006, עם תום מלחמת לבנון השנייה שהתרחשה במהלך הקיץ ההוא, נדרשו הצוותים החינוכיים להתמודדות דומה עם פתיחת שנת הלימודים.חומרי עזר לצוותי הטיפול ולצוותים החינוכיים שהתפרסמו בזמנו באתרנו, עשויים להיות רלוונטיים גם היום:
בין החומרים הנגישים לעיונכם תוכלו למצוא מצגות לגננות וצוותי הגיל הרך, כמו גם לצוותי בית הספר, העוסקות בהתמודדותם של ילדים עם מצב החירום והאופן שבו ניתן להתייחס לנושאים אלה במסגרת הלימודית, מסמך הנחיות לעבודה קבוצתית עם גננות בנושא היערכות ומעבר ממצב חירום לשגרה, וחוברת המפרטת פעילויות מומלצות בחדר המורים ובכיתות להתייחסות ולעיבוד הנושאים המורכבים, שנערכה על ידי פורום שפ"י 'מטראומה לחוסן' שהתכנס במהלך מלחמת לבנון השנייה.
עוד על כלים טיפוליים להתמודדות עם פחדים של ילדים שמתעוררים בעקבות תקופות לחימה בכלל, ובעקבות מבצע 'צוק איתן' בפרט, ניתן לקרוא במאמרה של ד"ר יעל שרון שהתפרסם לאחרונה באתר.