פרסום ראשון של דו"ח הועדה לבחינת נהלים לבחירת חברים לועדות המקצועיות
מועצת הפסיכולוגים | 21/9/2010 | הרשמו כמנויים
בבלוג זה מתפרסם לראשונה דו"ח שהוגש למועצה במטרה לאפשר לחברי קהילת הפסיכולוגים להביע דעה ולהשתתף בדרך זו בדיון חשוב של המועצה שיעסוק בנהלים לבחירת חברים לועדות המקצועיות הפועלות תחת המועצה. מועצת הפסיכולוגים תדון בדו"ח זה בישיבתה הקרובה ב-3 באוקטובר. הדו"ח מועתק לתוך הבלוג לאחר דברי ההסבר והתודה. בחלק התחתון של הבלוג ניתנת לכם האפשרות להוסיף את התגובות שלכם ולקיים בדרך זו דיון. חברי המועצה יוכלו לקרוא את התגובות שלכם לפני הדיון וקבלת ההחלטות במועצה. אני מזמין אתכם להגיב שכן לההשתתפות שלכם יש ערך והיא יכולה להשפיע.
המועצה מאצילה מכוחה לוועדות המקצועיות ושומה עלינו לדאוג שהליך מינוי החברים יתבצע ברמה הגבוהה ביותר של מנהל תקין. הליך הוגן יאפשר לחברי קהילת הפסיכולוגים להציע את מועמדותם לוועדה מקצועית ולהשתתף בקבלת החלטות. הוועדות מקבלות החלטות כלליות המעצבות את פני המקצוע (לדוגמא, הגדרה של דרישות הכניסה להתמחות), והחלטות פרסונליות הנוגעות לפסיכולוגים העוברים תהליכי התמחות ורישוי בפיקוח הוועדה.
תיאור מפורט של תהליך הקמת הוועדה והרכבה מופיע בבלוג הקודם. חברי הוועדה עשו בהתנדבות עבודה יסודית ומעמיקה במטרה להציע למועצה הליך המיישם עקרונות של הגינות, פתיחות, שקיפות וייצוגיות. הם הגישו לנו את הדו"ח בזמן כך שאנו יכולים לקיים דיון ולקבל החלטות בזמן סביר. אנו מודים לחברי הוועדה על תרומתם למועצה ולקהילת הפסיכולוגים ומציינים שוב את שמותיהם: פרופ' שמשון רובין (יו"ר), ד"ר רבקה רייכר-עתיר, גב' רוחמה פז, וד"ר אמנון רייכמן.
מאחל לכולם שנה טובה ופורייה, הן במישור האישי והן בתחומים המקצועיים. שתהיה שנה טובה גם למועצה כגוף מוביל שתורם לקידום ענף הפסיכולוגיה בישראל.
פרופסור יואל אליצור
יו"ר מועצת הפסיכולוגים
הועדה לבחינת נהלים לבחירת חברים לועדות המקצועיות הפועלות תחת מועצת הפסיכולוגים –
דו"ח מסכם
א. רקע
מועצת הפסיכולוגים והיושב בראשה החליטו בראשית יוני 2010 על הקמת ועדת נהלים. על הועדה הוטל להציע למועצה נהלי עבודה עבור בחירת חברים לועדות המקצועיות הפועלות במסגרת מועצת הפסיכולוגים מכח חוק הפסיכולוגים והתקנות שהותקנו על פיו. חברי הועדה שנבחרו על ידי המועצה ואשר הסכימו לקחת על עצמם את המשימה הנ"ל הם: ד"ר רבקה רייכר-עתיר, פסיכולוגית קלינית ורפואית (יו"ר ועדת אתיקה בהסתדרות הפסיכולוגים); גב' רוחמה פז, פסיכולוגית קלינית וחינוכית, חברת מועצת הפסיכולוגים; ד"ר אמנון רייכמן, מרצה בכיר למשפטים באוניברסיטת חיפה, (מומחה למשפט ציבורי ואתיקה); ופרופ' שמשון רובין, פרופ' לפסיכולוגיה קלינית ואתיקה באוניברסיטת חיפה (יו"ר).
הועדה קיימה הליך איסוף נתונים אשר התייחס לנהלים הקיימים בקרב הועדות המקצועיות הפועלות כיום, ככל שישנם, והתייחסה גם לפרקטיקות שהתגבשו בשטח. כמו כן בחנה הועדה נהלים המקובלים בגופים דומים, כגון ההסתדרות הרפואית על ועדותיה השונות. כן אספה הועדה מידע נוסף, ככל שהיה רלבנטי. הועדה נפגשה לצורך החלפת דעות פעמיים בחיפה, וקיימה בנוסף לפגישות אלו דיונים ערים באמצעות הדוא"ל.
הועדה הגיעה למסקנה כי על הנוהל לבחירת חברים לוועדות המקצועיות –
1) לעלות בקנה אחד עם הדרישות והמגבלות הקבועות בחקיקה ובתקנות;
2) לענות על עקרונות ההגינות, השיקוף, הפתיחות והשקיפות;
3) לאפשר ולעודד בחירתם של המועמדים המתאימים ביותר לתפקיד, לאור חשיבותן הרבה של הועדות המקצועיות להתנהלותו המקצועית והאתית של המקצוע;
4) להתחשב בתנאי המציאות והעדר משאבים כספיים מתאימים, לפחות נכון לכתיבת שורות אלה, לתגמול החברים על תרומתם.
הועדה סבורה שבאופן עקרוני מרכיבים אלו ראויים לשמש גם כבסיס לנהלים לבחירת חברים גם לועדות אחרות הפועלות מכוח החוק, כמובן לאחר שייבחנו הצרכים המיוחדים לכל ועדה וועדה. לפיכך, עם סיום עבודתה של הועדה הנוכחית ולאחר שתקיים המועצה דיון בהמלצותיה ותחליט – אם תחליט – על יישומן (כולן או חלקן) לתקופת ניסיון, ממליצה הוועדה שהמועצה תשקול מינויה של ועדה נוספת שתעסוק בעתיד בגיבוש נהלים לבחירת חברים מטעם המועצה לוועדת הרישום, ועדת התלונות וועדת המשמעת. וועדת המשך זו תוכל כאמור לבחון את המצב לאשורו בועדות השונות, להפיק לקחים מן הנהלים המוצעים כאן, וכן לבחון את מידת ישימות האמור בדו"ח זה ביחס לועדות אחרות.
לגבי הנוהל המוצע כאן, נשמעו בקרב חברי הועדה דעות שונות, אך הושגה הסכמה באשר למרבית מרכיביו. לפיכך מגישה הועדה בזאת את הדו"ח המסכם את עבודתה, ובו הצעותיה לנוהל אותו התבקשה להציע, וזאת כבסיס לדיון בקרב חברי מועצת הפסיכולוגים וציבור הפסיכולוגים בכלל.
ב. הצעה לקווים מנחים באשר לאופן בחירת נציגים לועדות המקצועיות
1. פרסום
א. חבר ועדה מקצועית שכהונתו עומדת לפני סיום או שהחליט לפרוש יודיע על כך לוועדה ולמנהלת ענף מועצת הפסיכולוגים במשרד הבריאות לפחות 90 יום לפני מועד סיום הכהונה או הפרישה. הודעה כאמור תועבר לידיעת יו"ר מועצת הפסיכולוגים עם קבלתה.
ב. לפחות 70 יום לפני המועד שבו עתידה להסתיים כהונתו של חבר ועדה כאמור, תפרסם מועצת הפסיכולוגים הודעה על קיומן של בחירות לאותה ועדה מקצועית, ובהודעתה תציע למועמדים העומדים בתנאי הכשירות להגיש מועמדותם. הפרסום יכלול את המועד שבו תתכנס המועצה לעריכת הבחירות וכן את מועד אחרון להגשת מועמדות, אשר לא יהיה מוקדם מ-30 יום מיום פרסום המודעה ולא יאוחר מ-30 יום לפני מועד הבחירות. העתק ההודעה יועבר עם פרסומה לחברי מועצת הפסיכולוגים וחברי הוועדות המקצועיות שאליהן תערכנה בחירות.
2. הגשת מועמדות
א. מועמד יגיש מועמדותו למנהלת ענף מועצת הפסיכולוגים במשרד הבריאות לא יאוחר מהמועד האחרון להגשת המועמדות וזאת על ידי מילוי טופס להגשת מועמדות שיקבל ממנהלת הענף. הטופס יפרט את המידע הנדרש מכל מועמד, ובכלל זה שיוכו של המועמד לפי הקריטריונים המפורטים בסעיף 4. לטופס יצורפו קורות חיים בעברית אשר יפרטו באופן מלא את ניסיונו המקצועי של המועמד (כולל מקומות התמחות ועבודה לפי שנים) וכן פרסומים (אם ישנם). למען שמירה על טוהר המקצוע ומתוך מודעות לחשיבות של מעמד חברי הוועדות המקצועיות, יידרש המועמד לציין באם הורשע בעבירת משמעת או בעבירה שיש עימה קלון, תוך פירוט העבירה או העבירות. כמו-כן יידרש המועמד. לדווח על תלונות תלויות ועומדות.
ב. עם תום המועד האחרון להגשת המועמדות ולא יאוחר מ-21 יום ממועד הבחירות תעביר מנהלת ענף מועצת הפסיכולוגים את קורות החיים ליו"ר מועצת הפסיכולוגים ולחברי הועדה המקצועית הרלבנטית. הועדה רשאית לגבש המלצה באשר למועמד או המועמדים המועדף או המועדפים עליה. כן רשאית הוועדה לחוות דעתה באשר למספר החברים המתאים לפעילות הוועדה – בין ארבעה לשבעה – לאור הרכבה הנוכחי והאתגרים הניצבים בפניה. אם מצאה הועדה לנכון להמליץ על מועמד, לדרג את המועמדים או לחוות דעה באשר למספר החברים הרצוי תעביר את המלצתה זו למנהלת ענף מועצת הפסיכולוגים לא יאוחר מ-14 יום לפני מועד הבחירות. יו"ר מועצת הפסיכולוגים רשאי אף הוא להעביר למועצה, לא יאוחר ממועד זה, את חוות דעתו באשר למועמדים המתאימים בשים לב לעקרון השיקוף ולאיוש על פי הקריטריונים המנויים בסעיף 4 להלן.
3. בחירות
א. הבחירות תתקיימנה ככל שניתן לפני סיום כהונתו של חבר בוועדה, על מנת למזער כהונה בהרכב חסר.
ב. לפחות 10 ימים לפני מועד הבחירות תעביר מנהלת הענף לחברי מועצת הפסיכולוגים את שמות החברים הממשיכים והפורשים בכל וועדה שאליה יערכו בחירות, בציון הקריטריונים המנויים בסעיף 4 לגבי כל מועמד פורש או ממשיך. זה גם המועד האחרון שבו תעביר מנהלת הענף לחברי מועצת הפסיכולוגים את שמות המועמדים בצירוף קורות חיים הכוללים את כל הפרטים הרלבנטיים כמפורט בסעיף 2א. כן תעביר המנהלת במועד זה את עמדת הוועדות המקצועיות באשר למועמדים ולמספר החברים כמפורט בסעיף 2ב.
ג. במועד הבחירות תקיים מועצת הפסיכולוגים דיון במועמדויות. בדיון תובא בפני מועצת הפסיכולוגים עמדתה של הועדה המקצועית, אם ישנה כזו. בתום הדיון תתקיים הצבעה. ההצבעה תהיה חשאית. כל חבר מועצה יוכל לבחור מספר מועמדים לוועדה כמספר המקומות שעומדים לבחירה באותה וועדה, תוך התייחסות להמלצות הוועדה. פרוטוקול הדיון העוסק במועמדויות לא ייחשף אלא בהסכמת כל חברי המועצה המכהנים במועד קיום הבחירות או בהוראת בית משפט.
ד. המועצה רשאית לאשר הצבעה של חבר מועצה שתועבר למנהלת ענף מועצת הפסיכולוגים לפני הדיון של המועצה רק במידה והשתכנעה שנסיבות ההיעדרות מצדיקות זאת. המטרה היא לעודד דיון במועמדים ולצמצם הצבעות של חברים שאינם משתתפים בדיון, אך לאפשר לחברים להצביע אם נבצר מהם להשתתף בדיון.
ה. על לפחות שליש מחברי מועצת הפסיכולוגים להיות נוכחים בדיון ובהצבעה, אלא אם כוח עליון מנע זאת.
4. איוש: קריטריונים ושיקוף
א. מועצת הפסיכולוגים תבחר מועמד אשר לדעתה מתאים למלא את תפקידיה של הועדה המקצועית המוגדרים בדין, וזאת בהתחשב בכישוריו, ניסיונו, יושרתו והתאמתו לעבודת הצוות הנדרשת כפי שכל אלה עולים מקורות חייו.
ב. בתוך כך על המועצה לדאוג ככל שניתן לשיקוף הולם של רבדי המקצוע השונים כמפורט להלן:
1) מסלולי התמחות – אם התחום כולל מספר מסלולי התמחות מן הראוי שיהיה נציג לכל מסלול;
2) מסגרת פעילות מוסדית – ככל שניתן מן הראוי לוודא שבכל ועדה יהיה ייצוג למוסדות השונים בהם מועסקים הפסיכולוגים בתחום ובכלל זה:
א) המדינה (משרד הבריאות, משרדי הממשלה הרלבנטיים האחרים, רשויות השלטון השונות ובכלל זה הצבא, או רשויות מקומיות);
ב) אקדמיה;
ג) המגזר הפרטי;
ד) קופות החולים;
ה) ייצוג גיאוגרפי – ככל שניתן רצוי שיהיה נציג לכל אחד מן המחוזות: דרום, מרכז וצפון;
ו) דרכי התערבות שונות – ככל שהתחום מאופיין בגישות התערבות שונות, מן הראוי שיהיה נציגים לגישות המובילות;
3) מעבר לכך, ככל שהדבר רלבנטי לועדה המקצועית, יש לתת את הדעת גם לייצוג לפי חתך המטופלים האפשרי (למשל פסיכולוגים העוסקים בטיפול פרטני מרפאתי או אשפוזי; פסיכולוגים העוסקים בטיפול בילדים או במבוגרים, וכדומה).
4) כמו-כן, מן הראוי להתייחס לייצוג הולם של הקבוצות בחברה הישראלית, ובכלל זה יצוג הקבוצות האתניות והדתיות, ייצוג מגדרי וייצוג על בסיס נטיה מינית.
5. הודעה
מיד בסמוך לאחר מועד הבחירות תפורסם הודעה בדבר המועמד שנבחר.
ג. המלצות נוספות:
1) אנו מציעים למועצה להמליץ לשר לשנות בתקנות את ההגדרה העוסקת בכשירות לכהונה בועדה מקצועית. לצד מומחה מדריך, אנו ממליצים על שינוי ל: "ו/או פרופ' לפסיכולוגיה במוסד להשכלה גבוהה המוכר על ידי המל"ג".
2) אנו קוראים למועצה לשקול שמא יש בנמצא דרכים להבטיח תגמול, ולו תגמול חלקי, למכהנים כחברים בועדות המקצועיות, לאור חשיבות התפקיד למקצוע ולציבור בכלל.
3) אנו ממליצים על הסדרת מפגש חצי שנתי או שנתי פתוח מטעם וועדות המקצועיות אשר יבטיח שיח בין הועדות המקצועיות והקהילה המקצועית בכללותה וימנע אינסולריות יתר של הועדות. כמו כן, מן הראוי לשקול מתן מקום למשקיף שאינו מצביע שיוכל להביע דעה בדיונים העוסקים בשאלות עקרוניות. משקיף כאמור יכול שיהיה מהסתדרות הפסיכולוגים, מארגון המתמחים (אם ישנו) או מן האקדמיה. יש להדגיש שהדין אינו מתיר למשקיפים לקחת חלק בדיונים פרסונאלים, כדון בחירות.
4) אנו ממליצים על המשך בחינת הצורך בנהלים נוספים (כמובן על ידי הרכב אחר): בין השאר נראה כי יש מקום לשקול את נהלי הועדה המקצועית בהקשר של הבחינות.
הערות
1. נוסח המלצות הועדה כתוב בלשון זכר, אולם הכוונה היא לנשים וגברים כאחד.
2. כדי למנוע ספק, קווים מנחים אלו תקפים לכל מועמד, כולל חברי וועדות שתקופת כהונתם הסתיימה והם מבקשים להגיש מועמדות לקדנציה שנייה.
3. מומלץ שהפרסום יתבצע באמצעות אתרי האינטרנט ורשימות התפוצה של הפסיכולוגים. כן מומלץ להקים אתר אינטרנט של המועצה יחד עם רשימת תפוצה כללית שבעזרתם מועצת הפסיכולוגים תוכל לשתף את ציבור הפסיכולוגים במידע מקצועי מסוגים שונים, ובכלל זה לבקש תגובות מחברי הקהילה המקצועית. האתר ורשימת התפוצה יוכלו לשמש גם לעניין הבחירות).
4. כידוע, החקיקה בישראל קובעת כי מספר החברים בוועדה מקצועית לא יעלה על שבעה ולא יפחת משלושה. לפיכך ברור שאם כיום פועלת וועדה שמספר חבריה עולה על שבעה, סיום כהונה של אחד מהחברים אינו מאפשר קיום בחירות למקום שהתפנה. עם זאת, עלתה בפני הוועדה השאלה האם להעניק לוועדה שיקול דעת באשר למספר חבריה במצב שבו לאחר הפרישה יוותרו בוועדה ארבעה, חמישה או שישה חברים. לדעתנו, לאור החשיבות שבעמידה בקריטריונים של שיקוף וייצוג כמפורט בסעיף 4, מן הראוי לצאת מנקודת מוצא שוועדה תכהן בהרכב של שבעה חברים, אלא אם לא נמצאו חברים מתאימים או אם מועצת הפסיכולוגים לאחר שהתייעצה עם הועדה המקצועית הרלבנטית החליטה שאין צורך באיוש של מלוא שבעת המקומות. לפיכך מצאנו לנכון לאפשר לוועדה לחוות דעתה באשר למספר החברים המתאים לפעולתה כחלק מחוות דעתה הכללית באשר למועמדים, כמפורט בסעיף 2(ב), תוך הותרת הסמכות בידי המועצה. יודגש: פעולה בארבעה חברים בלבד מחייבת, לדעתנו, גם מינויו של ממלא מקום, על מנת למנוע מצב שבו ועדה מקצועית משותקת אם נבצר מאחד מחבריה להשתתף בפעילות.
5. הועדה סוברת שיש יתרון לקבוע מועדים קבועים לבחירות, פעמיים בשנה (נניח בראשית דצמבר ובראשית מאי) ורק במידת הצורך לערוך בחירות שלא מן המניין. היתרון בקביעת מועדים קבועים הוא כפול: ראשית, המערכת מיוצבת על תאריכים ידועים לכולם – לפורשים, למועמדים, ולציבור הפסיכולוגים בכללותו. הדבר מאפשר הערכות מתאימה ומגביר את היציבות. שנית, תאריכים קבועים מאפשרים חסכון בקבועי הזמן, שכן אין צורך לוודא זמינות של חברי מועצת הפסיכולוגים ויתר גורמים. אם תחליט המועצה על תאריכי בחירות קבועים ניתן להתאים את לוח הזמנים המתגלגל המוצע כאן לתאריכים הקבועים ואף לרווח את סופו במעט.
6. בדיוני הועדה עלה חשש ממצב שבו קיום בחירות בכל פעם שמתפנה תפקיד בכל אחד מהועדות המקצועיות על ידי מועצת הפסיכולוגים בהרכבה המלא עלול להקשות על המועצה. כמובן שמועצה היא הגוף המוסמך על פי החוק לבחור את הנציגים לועדות המקצועיות, ולכן, אם המועצה תגיע למסקנה כי קיומן של בחירות כאמור מוסיף נטל של ממש על סדר היום של המועצה, אנו מציעים לשקול הקמת ועדה מייעצת, בראשות יו"ר המועצה, ועם נציג לכל אחד מהועדות המקצועיות וכן נציג להפ"י ולמשרד הבריאות. ועדה זו תוכל לבצע את העבודה הרקע הנדרשת – קריאת קורות החיים, עיון בעמדת הועדה המקצועית שבה התפנה המקום, ואף, אם היא תמצא לנכון, הזמנת המועמדים השונים להציג עצמם. על מנת למנוע יצירת חסמים, אנו ממליצים שנציגי הועדות השונות יתחלפו בועדה מייעצת זו אחת לתקופה. "ועדת בחירות" שכזו תוכל, כאמור, לסייע בידי מועצת הפסיכולוגים, אם וכאשר מועצת הפסיכולוגים תגיע למסקנה שהיא זקוקה לסיוע כאמור].
7. מכיוון שועדה מונה עד שבעה חברים, מטבע הדברים יהיו נציגים אשר יענו על מספר קריטריונים.