חברים רשומים יכולים להוסיף תגובות והערות.
לחצו כאן לרישום משתמש חדש או על 'כניסת חברים' אם הינכם רשומים כחברים.
דפנה הומינר5/3/2006
עוד על התמכרות פוטנציאלית. תודה רבה זיוה על דבריך החשובים,
ואכן דבריך מדגישים את אחת הנקודות הנקודה המרכזיות אותה ביקשנו להדגיש גם אנו -
על מנת שלא 'להכלא' בתןך תעתוע הוירטואליה שאינה ממומשת, יש לקחת אחריות ולצאת באומץ לתוך יחסים ממשיים, ואין זה משנה כרגע מהו המדיום בתוכו מתקיימים היחסים, כל עוד הם כוללים מרכיב של בגרות ואחריות ,ולא של פנטזיה המחליפה את מקום המציאות באופן הולך וגובר, ובכך עלול לצאת שכרו של המשתמש בהפסדו הודאי.
נדמה לי שלא במקרה את מתמשת במושג 'קהילה' או 'פורום תמיכה': אלה מושגים שעצם השימוש בהם מרמז קיומה של מחוייבות הדדית ואחריות הדדית, משתנים שבעצם הגדרתם, מחייבים עוגן במציאות ומונעים השאבות התמכרותית לתוך פנטזיה...
לא כל הפורומים מודעים לבעיתיות הפוטנציאלית הזאת, באנדרסטייטמנט, ובודאי לא כל משתמשי הפורומים הרבים באשר הם. לפיכך חשוב וראוי להמשיך ולתאר אותה, כדי להכניסה למודעות הציבורית הרחבה.
תודה על שותפותך לדרך החשובה הזאת,
דפנה
זיוה דינה4/3/2006
הפורום כבית המאפשר צמיחה אישית. תודתי לכותבים ולמגיבים על זויות הראייה המעניינות. כמנהלת פורום תמיכה וירטואלי גדול מזה שלוש שנים, אני חושבת שבמקום ליצור ב'ישראל' התנגדות לפורום על ידי הצגתו כמירורינג מזויף, ניתן להדריך אותו איך לפתח את היחסים הוירטואליים ליחסים אמיתיים יותר דרך טלפון ומפגשים, כפי שאכן קורה בעולם הפורומים אשר אני מכירה.
ההדרכה צריכה להיות לשימוש באמצעים החיוביים בפורום לצורך צמיחה אישית, ושלילת האמצעים השליליים המביאים לבריחה, והרי סינון כזה הוא חלק ממהות ההבשלה שלנו.
לעיונכם, מאמריי בנושא ניהול פורום וירטואלי:
א. מנהל הפורום כהורה לקהילתו:http://www.articles.co....%D7%A0%D7%95
ב. היבטים מורכבים בניהול פורום תמיכה:
http://wwwarticles.co.i...%D7%A9%D7%99
בברכה זיוה דינה מנהלת הפורום הוירטואלי 'הפרעות קשב ADHD'
דפנה הומינר25/2/2006
אומץ לבחור vs התמכרות. עינב וכולם שלום,
כן, התנהלותו של ישראל אינה מקרית בהקשר של ההתמכרות והנסיגה ממימוש .
נדמה לי שהעדר אומץ לממש את פוטנציאל החיוניות והיצירתיות של העצמי, בשל בושה ,אשמה או פחד אחר, מתקשר למציאת תחליפים העלולים להפוך להתמכרות.
מפני שהתחליפים 'מכילים' בתוכם באופן סימפטומטי סוג של רמייה עצמית ,שכדי לשמרה (על מנת למנוע תחושת דיכאון), יש להרבות בצריכתם.
למי שמעוניין בספרות מקצועית מעניינת בנושא קרוב, אפשר לקרוא את ספרו של נוויל סימינגטון : Narcissism A new thepry
המתאר סוג של מסויים של נסיגה ממימוש , ועצירה של התפתחות העצמיות.
שבוע טוב,
דפנה
רוני אלפנדרי24/2/2006
לעינב. את שואלת לגבי תהליך העריכה של המאמר, לא?
המאמר נכתב במשותף על ידי דפנה ועל ידי וכטקסט הוא לא יכול להיות באמת סופי אף פעם.
מרכיב האנונימיות הוא משמעותי מאד בפורומים וגם בדיון הזה הוא מקבל משמעויות. אני לא בטוח תמיד שאנונימיות מגבירה את ההתמכרות או להיפך. שווה להמשיך לחשוב על כך. אין ספק שאנונימיות מאפשרת לעתים התבטאויות שבצורה אחרת נחסמות על ידי עכבות וכדומה. לטוב ולרע.
ביי,
רוני
רוני אלפנדרי24/2/2006
לחמוטל. חמוטל שלום,
עכשיו הברכות שלי מתעצמות שאני יודע שזו את! היתה לי תחושה כזו אבל לא הייתי בטוח. בעצמך עברת תהליך בדיון הקצר המתפתח כאן, לא?
אני מאד מתחבר לדברים שלך שאכן מסמנים את רוחב ועומק האפשרויות שיש בשיח באינטרנט. אני חושב שכאשר קיימת כזו זווית ראייה רחבה אז ניתן לעשות שימוש מושכל במדיה הזו. המאמר שלנו מתייחס לפעמים בהם זווית כזו אינה קיימת ואז נוצרים תסריטים מאפשרים פחות, מאכזבים יותר.
להתראות,
רוני
עינב א23/2/2006
תודה על התיקון, הרקליטס. לקות ששרושה בי..
מודה שהיה משעשע מה לפגוש בניק הזה בהקשר לטקבוקים האחרונים שלי, מאחר וידוע כי דמותך היא שהגתה לפני אי אילו תקופות חיים את הביטוי כי 'אי אפשר לקפוץ לאותו נהר פעמיים', כי הנהר משתנה :-) .. וכך גם כולנו, בכל רגע נתון.
שמאוד מתחבר לדיבור התהליכי פה.
אז מה דעתך? יש גם מה לומר בהקשר לרעיונות המועלים במאמר ובתגובות לו.. מעבר לתיקונים לשוניים? :-)
@-
עינב
e-magine23/2/2006
לא רק קראתי. גם הייתי בכנס והקשבתי.
e-magine23/2/2006
שוב תודה.
חמוטל סופר-גרוך23/2/2006
הורות ועוד רעיונות. רוני וכולם שלום,
שוב יש לי זמן הצצה והופתעתי לגלות שדווקא עניין ההורות הורחב ודובר. תודה על הברכות. זה נכון - אין כמו המגע והריח של התינוק שלצידי וברגע זה קשה לי להתחבר להקבלה שהוצעה פה ביחס לרחם וליחסי אם ילד בפורום (אם כי אין ספק שיש משהו אבהי או אמהי ביחסי מנהל הפורום והמשתתפים).
ובאשר לאפשרות שיש לי לקפוץ לעולם זה מדי פעם - אני חושבת שכל אם (או אב) חווים חוויות שונות זה מזה. באשר לי - בהתחלה בכלל לא היה לי רצון או זמן לחזור לפורום. אחר כן הרצון אולי צץ, אבל לא היה זמן. ועכשיו מדי פעם זה מתאפשר. כן - יש גם תחושת בדידות לפעמים, אבל בשבילי היכולת לקרוא או לכתוב בפורום כרגע בעיקר מרחיב את תחושת המרחב שיש לי כאדם.
ובאשר לתהליכי שינוי בפורום - אין ספק שיש רבים וקשה להמשיג את כולם. עוד רעיון הוא לבדוק את היכולת של אנשים להתבטא בקבוצה באינטרנט לעומת היכולת להתבטא מחוצה לו ואת ההשפעות ההדדיות. אני חושבת שהמרחב של הפורום הוא כר כמעט אידיאלי להשלכות ולמפגש של אדם עם עצמו - והצרוף הזה מזמן לפעמים חוויות בונות ומפתחות ופעמים אחרות חוויות מאכזבות ומתסכלות.
להתראות בנתיים, חמוטל.
הרקליטס23/2/2006
בדיעבד,צומת בזכר,.
עינב א23/2/2006
:-)). אכן אכן..
ולכן גם לקחתי את חיבוריך להרהור המשך :-)
בדיאבד, אפשר לראות את זה אף בתגובה עצמה, שרק אחרי שליחתה ראיתי עד כמה היא מבוססת שילובים שכאלה..
ואולי הכל בהשראת ההרצאה שלכם, שלא רק משלבת תכנים של 2 עולמות ידע, אלא כולה מרגישה כמו הליכה בפארק שופע שבילים משתלבים.. בכמה וכמה פינות מצאתי את עצמי שואלת את שאלת 'הדלתות המסתובבות'. אם הבחירה של ישראל היתה אחרת , או התגובה, או עשייה כזאת או אחרת. מה היו ההשלכות? מה היה קרוה לישראל? והאם עדיין היינו נשארים בתחום הסיור בהרכב ההתמכרותי של הפורום? או נפלטים החוצה?
אחת הצמתים שבלטו לי זו כניעתו של ישראל לביישנותו ושחזור החוויה המוכרת שלו של היותו הקהל המרצה.
אכן שביל שהיה מאוד מעשיר ללכת בו.. להחשף לנוף שנשקף ממנו. אבל בדיון על נושא ההתמכרות. האם בחירה זו שלו גם הוותה גורם בתהליך ההתמכרות?
ותהיה שהתלבטתי רבות אם לעלות פה.. נוגעת לתהליך שעבר תוכן ההרצאה עצמה (אם בתהלייכם עסקנן :-) ) . במעבר לגרסה האחרונה , נוספו עוד אילו מושגים ואף הדיון בהבט ההתמכרותי של הדיבור קיבל זווית ודגש חדש בדמות מרכיב האנונימיות , על חשבון נושא מיידיות התגובה.
והשאלות המבקשות הן קודם כל, מהו הגורם לשינוי בתפיסה?
והאם באמת אנונימיות הוא מרכיב מהותי ומשמעותי בהבט ההתמכרותי לשיח וירטואלי בפורום?
(האם אדם הנחשף בשמו , כמו בלא מעט פורומים סגורים, שגם הם אגב ממשק ראוי לבחינה יחודית, לא נחשף לאפשרות כל התהליכים המתוארים?)
הרבה שאלות.. מנושאים שונים.. אז נעצור פה בשלב זה .. :-)
כמו שאומרים, יש מספיק לכולם..
לילה טוב
@-
עינב
רוני אלפנדרי22/2/2006
לעינב, על השתלבויות. שלום,
נכון, באמת עשיתי חיבור בין כמה רעיונות שהעלאת והגבתי אליהם. וזה מדגים את הרעיון שלך על ההשפעה ההדדית שיש לנו אחד על השני. וטוב שכך, לא?
:)
יום טוב,
רוני
עינב א22/2/2006
השתלבות דימויים, או שלא. הי רוני ובוקר טוב.
אם הבנתי נכון את פסקתך הראשונה שלבת את 2 האסוציאציות שלי לרעיון אחד.. שזה משהו שאני צריכה להרהר בו :-)
ההתיחסת לניהל פורום היתה נפרדת ולא דיברה על החוויה הראשונית של הורות. האמת שגם לא על ההורות בחיים הממשית (אם כי מבינה שזה נקשר כך תחת ההסחפות הדימויית שלי ב-2 בלילה :-) ), אני מקבלת שהתחושה שמילותי העבירו לא מקרית. אני מאמינה בחיבור בין העולמות. אולי בהקשר של ניהול פורום בזהות האמיתית שלנו, זה אף חזק יותר, על שלטעמי אנחנו עדיין מייצרים סוג של זהות אינטרנטית תחת שמנו (אולי בדומה לשלל אינראקציות שלנו עם העולם, ואיך אנחנו קצת שונים במקומות שונים).
ההקבלה שנוצרה לי היא יותר סוג של תהליך מקביל לסטטוס הורי, מנחה, מלווה או אף מוביל אחראי ומשפיע, בשלבים שונים שלו ומחשבות על הדינמיקות ותהליכים היחדינים והקבוצתיים שחשופים אליהם ולוקחים בהם חלק במסגרת תפקיד ומקום שכזה.
תהליך התפכחות הוא מנת חלקו גם של מי שמנהל פורום שכזה, לטעמי, כמו החשיפה הכמעט תמידית לפוטנציאל הרחבת דעת ונפש.
אולי הזוי קצת יותר לעבור לדימוי אנרגטי או מיסטי מה, אבל מאמינה שכך. אנחנו לא אותם אנשים שהיינו דקה לפני אינטראקציה כזאת או אחרת ובמקום כמו פורום, בו האינטראקציות הן אינטנסיביות ומגוונות, זה אף משמעותי יותר.
וכך אנחנו משתנים, לא תמיד עם היכולת להרגיש או להגדיר במילים את השינוי. אולי לפעמים רק בתוך מתחם הרשת, לפחות במודע. אבל כשמשהו בתוכנו משתנה, זה גם משפיע על מי שלידנו, ממשית או וירטואלית ואז משפיע חזרה עלינו וחוזר חלילה ובתור שכך שלל הססטוסים שלנו מקבלים משהו נוסף, שלא היה שם לפני כן..
מקווה שהובן יותר.. וחייבת לרוץ.. אז המשך יום טוב :-)
עינב
רוני אלפנדרי22/2/2006
בין הפורום לחיים. עינב שלום,
מענינת ההקבלה בין ההורות לניהול פורום. אני חייב להודות שמשהו בזה נשמע לי קצת חלול. אולי בעיקר בגלל המרכיב הכל כך חשוב בהורות, בעיקר בגיל הרך אבל לא רק שם, של המגע הפיזי. כל מי שהחזיק והריח וראה תינוק יודע שזו חוויה שאין כמוה. ממש ממיס. בפורום יש לפעמים רגעים כאלו שנדמה שהחוויה הזו מתקיימת, או מתוארת, ואת צודקת באומרך שאז מדובר כנראה בשיחזור חסכים.
אני פחות אופטימי לגבי היכולת של פורומים ליצור חוויות מתקנות לחסכים כאלו. נראה לי שלעתים נוצרים שיחזורים ורגעים מיוחדים של התלהבות שבהחלט יכולים להביא למפגשים אמיתיים, כאלו המתמרצים מישהו להרים טלפון ולקבוע פגישה עם בן שיח ברשת. אם זה קורה ובדידותו של מישהו נסדקת, אשרינו!
יום טוב ותודה על מילותיך המשכילות,
רוני
רוני אלפנדרי22/2/2006
תהליכי שינוי בפורום. חמוטל שלום,
תודה על הדברים שלך. גם אני מצטרף לברכות להיותך אם, איכשהו גם דרך המילים ההתרגשות עוברת מסך. :)
הנקודה שאת מעלה אכן מענינת. ממעט הניסיון שיש לי, נראה שאפשר להמשיג את תהליך השינוי שמשתתפים בפורום עוברים הוא התפכחות. אני מתיחס ללאלו שאינם מתמכרים או שכולנו בתקופות שבהם אינננו מכורים לסוג כזה של תקשורת.
אין ספק שהכתיבה ברשת מהווה סוג מאד ברור של תקשורת שתופסת מקום נכבד בתרבות הנוכחית ואף תגבר. לפעמים אנו זקוקים לכזו תקשורת אבל טוב שנדע להבחין מתי ולמה כדי שלא נשאב לאופני התנהגות צרים מדי.
בוקר טוב,
רוני
עינב א22/2/2006
ואם באמהות עסקנן. (ומזל טוב גם ממני :-) )
ההודעה האחרונה התלבשה לי בדיוק על מחשבה שעלתה בי הערב בהקשר למאמר מופלא זה.
הפורום, על מנהלו וחבריו, אינו רק מספק מירורינג אמפתי ומאפשר לכאורה או שלא לכאורה תחושת מימוש עצמי, במובן הרחב של המושג, אלא מחבר ומשחזר חוויה מאוד ראשונית, של אם עם תינוקה.
פורום יכול להוות גם כרחם, עבור הפונה הגולש לתוכו, באופן ששום מקום או חוק טבע ממשי לא מאפשר.
אפקט הדיסהיניביציה, לא רק משחרר עכבות ומאפשר לו להביע את עצמו באופן חופשי יותר, אלא מוביל אותו חזרה למקום ראשוני וטהור כמעט, נטול השריון אותו בנה סביב עצמו במהלך בגרותו. הוא יכול להרגיש שנית את התחושה הראשונית של להיות חבוק בידי אימו.
עבור מי שהחסך הזה בבסיס הוויתו, הזדמנות זאת יכולה להיות משחזרת ואף הרסנית (בדומה לישראל) או מאפשרת תיקון ומיטיבה, ולשני כיוונים אלו , לטעמי, עדיין תתקים סכנת ההתמכרות.
בין כל האפשרויות ליפול לבורות ה'סביבה ההזויה', הפורום יכול בהחלט לספק משהו תרפויטי כמעט, לחווית החיים הראשונית, של תינוק עם אמו.
גם אם אימו אינה יכולה להיות עבורו האם המושלמת, בסיס כל הפנטזיות הראשוניות, שלוקחות גם הן חלק בבסיס ה'סביבה ההזויה', הוירטואליות ושלל התהליכים שהפונה עובר בעזרתה במקום זה בהחלט יכולה לספק לו תחושה של ה'אם הטובה דיה'.
זו שמספקת לו holding במגעה העוטף של הודעת תגובה (שאפילו פיזית מצטיירת בתחתית הפניה, כאילו רוצה להוות כף יד המחזיקה בחובה את ציפור נפשו),
זו המזכה אותו במבטה האוהב, האמפטי ואף המעריץ ומאיר העיניים, בדמות המירורינג.
ואף להרגיש ולהבין את צרכיו ורצונותיו, עוד לפני שיש לו מילים לבטא זאת בעצמו, בדמות ה twinship
וכן, גם להשאירו לעיתים מתוסכל, מחוסר מענה מידי או חוסר היכולת להבין את קריאותיו ברגע מסוים,.
ומתוך הקשר הזה, באם החוויה טובה ומספקת בבסיסה, גם אם לא תמידית. הוא יכול לחזק את אותו עצמי שהתגבש בו , בחייו הממשיים.. בתקווה להצליח לצאת עם זה גם לעולם.. או להסגר בתחושת הרחם העוטף והמגן הוירטואלי, כמו באותם משחקי און ליין, שמהווים סוג של מציאות חליפית, מכילה ומאפשרת יותר.
ואם כבר צויין גם הכיוון ההפוך, של האם הנכנסת בשערי ממשק וירטואלי שכזה, בנוסף למחשבה מאוד יפה (ונכונה) למעלה ובהמשך לציון המאמר הקודם, יש משהו בניהול פורום המספק סביבה הורית מקבילה, לחיים הממשיים (או בלעדית אם בממשות זה עדיין לא מתקיים). מקום להרגיש כהורה, לנהוג לא פעם ככזה ואף לעבור תהליכי שינוי וירטואלים ואולי אף ממשיים, כמי שנחשף , לומד וצומח עם כל 'תינוק' שהוא עוטף ומגדל במסגרת הזאת.
ובזאת נסיים להלילה :-) שאר תהיות על הכתוב.. בהזדמנות אחרת..
תודות על הכתיבה המופלאה והיכולת לתמלל ולהמשיג הוויה פורומית משמעותית שכזאת.
לילה טוב,
עינב
דפנה הומינר22/2/2006
לחמוטל. חמוטל יקרה ,
תודה רבה על תגובתך,
ראשית, אם הזכרת 'אמהות טריה' (מזלטוב:)):
לא פעם חשבתי על הקשר בין אמהות טרייה והשתתפות בפורומים... להרגשתי, פורום וירטואלי עשוי להוות תרומה חשובה מאד לאמהות טריות ועסוקות, באותה תקופה מבולבלת למדי של ניתוק מסויים, פיזי ורגשי, מהעולם,
ניתוק המלווה לפעמים בחרדה שמא העולם 'יעלם ' ויעזוב אותן, אם הן תרשינה לעצמן לעזוב אותו...
נדמה לי שהיכולת להשתתף בפורומים וירטואליים , יכולה להפחית משהו מחרדת 'הניתוק המוחלט' כביכול, ולאפשר לאם התכנסות פנימה לתוך האיחוד החשוב והמספק עם התינוק, תוך השארת ערוץ פתוח לעולם...
לגבי הערתך החשובה על בחינתם של תהליכי צמיחה נפשית המתרחשים באמצעות השתתפות בפורומים,
ראי למשל הרצאה קודמת : 'מחדר הטיפול לחלל הוירטואלי', בה ניסיתי לתאר תהליך כזה, כפי שהתרחש בפורום פתוח שניהלתי בעבר:
http://www.hebpsy.net/c...;article=141
כל טוב,
דפנה
חמוטל21/2/2006
מבט תהליכי. שלום רוני ודפנה,
נהנתי מאוד לקרוא את מה שכתבתם (נהנתי עוד יותר מכך שהיה לי זמן לקרוא - כאם טריה - אבל זה סיפור אחר...).
זה היה מרתק להתבונן דרך חלון נוסף, והפעם ממבט על, על התרחשויות נפשיות שמתרחשות או יכולות להתרחש אצל כל אחד מאיתנו - המשתתפים בפורומים. הרחבתם את המבט שלי דרך המבט התאורטי שקרוב אלי וגם הצלחתם לאפשר לי כקוראת לחוש טעמים שונים ולמצוא חוטים מקשרים לחוויות שאני או אחרים עברו בפורומים. אז קודם כל - תודה.
ועוד מחשבה - אני מצטרפת לתגובה הקודמת במחשבה שזה היה מרתק לבחון תהליכים שונים שאנשים עוברים במהלך הזמן תוך כדי השתתפות בפורום באינטרנט - תהליכים של שינוי והתפתחות, ולאו דוקא אל עבר התמכרות. אין ספק שזה נושא שקשה לחקור ולהמשיג אותו, אבל היה מרתק להתחיל לראיין אנשים ולנתח את מאפייני האישיות של האנשים הנוטים להשתתף בפורום, הצרכים שהובילו להצטרפות והפאזות השונות שהם עברו לאורך זמן.
לילה טוב,
חמוטל.
רוני אלפנדרי20/2/2006
מודעות עצמית. e-magine,
אתה צודק, האפשרות הזו תמיד קיימת ומאד חשוב להדגיש אותה. היא מקבילה לכך שכולנו עוברים תהליכים התפתחותיים לכל אורך חיינו ובעקבות כל מיני אירועים נהים מודעים יותר לקורה אותנו ואולי אף מצליחים מעט יותר להתקרב להגשמה.
תודה שקראת והגבת,
רוני
דפנה הומינר20/2/2006
תודה על תגובתך. קראתי את הרשימה שכתבת,
יופי של הגדרה : 'יחסים מסיליקון'...
:-)
תודה,
דפנה
e-magine20/2/2006
תודה על המאמר המעניין. לא יודע אם יש לכך חשיבות, אבל רציתי לציין שישנה אפשרות שהאדם ה'מכור' יווכח בעצמו על היותו של אותו קשר וירטואלי, תחליף מזוייף, וישנה אפשרות (שכמובן לא תמיד תמומש) כי יעבור לחפש את החסר לו, בעולם המציאותי.
הנה למשל רשומה קטנה שכתבתי ב 2003 ופירסמתי ב 2004. 'עמק הסיליקון'
http://www.tapuz.co.il/...tryId=205284