חברים רשומים יכולים להוסיף תגובות והערות.
לחצו כאן לרישום משתמש חדש או על 'כניסת חברים' אם הינכם רשומים כחברים.
דליה ..10/1/2006
הנה הלינק הנכון. http://www.machoneitan....ndex-heb.asp
רונית נשר10/1/2006
הי זיוה, הלינק לא עובד-תוכלי לצרפו שוב?. ואגב, אם את זיוה ממחלקת מרכז, אז דש חם, ותודה רבה (אם זו את כתבי לי את המייל שלך- ואגיד לך על מה תודה...:) )
nesron@netvision.net.il
יום נעים.
זיוה מעין10/1/2006
אתר נוסף על נפגעי גילוי עריות. אתר נוסף מומלץ מאוד , הוא האתר של שרי עוז www.maconeitan.org.il
שלי4/9/2005
ניתן לקרוא עוד על ניצול מיני וגילוי עריות באתר בשם "מקום" גם על אמהות פוגעות.. זהו אתר מומלץ ביותר ובו חומר למכביר בעברית שערוך בצורה מעמיקה ומקצועית.
נעמה בר שדה20/8/2005
גם האמהות פוגעות.
שלום,
ראשיתו של המאמר מתייחסת להורים פוגעים בכלל.
על אף שאין כיום עוררין לגבי קיומו של גילוי עריות גם מצד האם, התמקדתי בהמשכו בדוגמא הפרטית והשכיחה יותר של פגיעת האב .
המחקר מראה באופן חד משמעי כי אבות פוגעים בבנותיהם, ויותר מאשר עושות זאת אמהות. לעומת זאת, המחקרים שעוסקים בפגיעת נשים בילדים או בילדות, ובפגיעת אמהות בילדיהן, הנם בעייתיים. למרות שכבר בשנות השבעים המחקר עסק בנושא זה, עדיין שוררת בין המחקרים השונים אי הסכמה לגבי שיעור הפגיעה של נשים בילדים.
הפער בהערכות אלו נובע בחלקו מכך שמדגמי המחקרים עדיין קטנים (עובדה המגבילה את היכולת להגיע להכללה), מן השוני בהגדרות של הפגיעה המינית, ומבעיות מתודולוגיות נוספות. יש מחקרים המגדירים, למשל, את האם כפוגעת מינית , גם כאשר היא מתעלמת מפגיעתו הישירה של האב. כתוצאה, שיעור האמהות הפוגעות במחקר זה יהיה גבוה מאשר באחרים. העובדה שמרבית הפוגעות משתמשות בשיטות שונות של פיתוי, ללא הפעלת כוח פיזי או איום, משפיעה על תחושת הקורבנות של הנפגע, ומכאן גם על שיעור הדיווחים על ניצול מיני. בנוסף, הסובלנות הגדולה הקיימת למגע בין אמהות לילדיהן, מקשה על הילד לזהות את המגעים השייכים לגילוי עריות.
ההשלכות של פגיעת האם על הילד/ה דומות לאלו של גילוי עריות בכלל. בנוסף הנפגעים חשים בושה וסטיגמה, כיוון שסוג זה של ניצול נחשב 'חריג'. במקרה שמדובר בבנות, מופיע לעיתים גם בלבול בזהות.
האמהות הפוגעות מאופיינות כבודדות חברתית, מנוכרות, חסרות מיומנויות בינאישיות, עם רקע של ניצול מיני והתעללות פיזית ועם בעיות נפשיות, כתוצאה מאובדנים משמעותיים בחייהן.
חלקן מאופיינות בכך שהן אמהות חד הוריות, שמשתמשות בבנן הבכור כמעין בן זוג תחליפי. אלה שפוגעות בבנותיהן, מתייחסות אליהן כאל הרחבה של עצמן (רואות בבנות חלק בלתי נפרד מהן).
הן בדרך כלל לא עונות על הקריטריונים הפסיכיאטריים המתאימים ל'פדופיליה'.
ניתן לקרוא על פגיעה בגברים במאמר של ריצ'רד ב. גרטנר 'השלכות בינאישיות של פגיעה מינית בקרב גברים בוגרים שנוצלו מינית בילדותם' בספר 'הסוד ושברו: סוגיות בגילוי עריות' של צביה זליגמן וזהבה סלומון.
בנוסף, מומלץ לקרוא את המאמר המרגש 'גילוי עריות אם-בן' של ד'ר פרד מימאק, פסיכיאטר אשר נוצל מינית על ידי אמו מאז ילדותו המוקדמת ועד גיל 13.
www.malesurvivor.org/Su...mimmack.html
נעמה בר-שדה
מטה המאבק למען האב הגרוש12/8/2005
ניצול מיני על ידי האם. תמוהה בעיננו העובדה כי אין במאמר התייחסות לניצול מיני המבוצע על ידי האם.
נשמח לראות התיחסויות כאלו.
http://www.mishmoret.org.il/index.php
נעמה4/6/2005
שתיקת האם. אנסה להבהיר שוב נושא מורכב זה.
הפרת השתיקה עלולה לפגוע באם, ולכן שתיקתה היא אמצעי להגנה על עצמה.
ניתן למצוא אמהות שותקות על אף אהבתן לבנותיהן, כיוון שאינן יכולות להתמודד, למשל, עם דרשנותו המינית של בן זוגן. חלק מן הסיבות לחוסר יכולת זו מתוארות במאמר.
השימוש בהגנות של הכחשה והדחקה, שכיח אצל כל אחד מאתנו. הן נקראות הגנות, כיוון שהן שומרות על תפקודינו הנפשי. במקרה של האם- הן שומרות עליה מפני המודעות להתרחשות האיומה בין בתה לאביה או בנה. היא אינה אינה יכולה להתמודד עם מציאות זו, אשר תאלץ אותה לנקוט עמדה פעילה, לה אינה מסוגלת.
כך,השימוש הקיצוני בהגנות מאפשר לאם לחיות בביתה ולא לדעת מה מתרחש בו.
אי הידיעה יכולה להיות מוחלטת או חלקית, אבל בכל מקרה כזו, שהיא יכולה לדחותה בתואנה ש'זה לא יכול להיות' וכך להמשיך עם הסטטוס קוו החולני, אשר מבטיח לה סוג של שקט.
hilely74/6/2005
לנעמה - למה אמא שתקה?. אני מרגיש שהנושא הזה מאוד חשוב לי אישית, אבל אני מודה שמדברייך לא הבנתי אותו כראוי.
האם תוכלי להרחיב מעט ולהסביר יותר?
האם תוכלי, במקביל או כתחליף, לתת לי מספר קישורים למחקרים/מאמרים בנושא, העוסקים בהיקף התופעה ובהסברים לה?
נעמה4/5/2005
האם כולן יודעות?-נסיון שני. אני חשה חוסר נוחות לדבר על סטטיסטיקה מולך, כמי שחוותה וחווה טראומה כה קשה.
אני מודעת לכך, שלכאורה 25% נראה מספר קטן ולא מייצג. בעיני זהו אחוז גבוה עד כדי חלחלה, בעיקר כשחושבים על כך שאמהות נועדו לאהוב, להגן, לשמור על ילדיהן.
הנתון של 25% של'אמהות שיודעות' נלקח מהספרות המחקרית בתחום.
הוא נגזר בעיקר (לא רק) מתגובותיהן של האמהות, כשהתקיימו חשיפה ועימות. ההנחה במחקרים אלו היא, שאמהות אשר בתגובה לגילוי אינן תומכות בנפגעות/נפגעים, מאשימות אותם בשקר, ועומדות לצד הפוגע, הן אלו שבמידה זו או אחרת ידעו על קיומו של גילוי העריות. הן 'רק' רבע מן האמהות. אמהות אשר מגיבות מיידית בתמיכה, הגנה ובמוכנות לפרק את התא המשפחתי כדי להגן ולתמוך בנפגעת/נפגע, הן אלו שככל הנראה לא היו מודעות לאירועים הטראומטיים. הן הרוב על פי מחקרים אלו.
מובן שיש לקחת בחשבון, שבתחום זה, שבו ההכחשה וההסתרה הינם מנגנונים מרכזיים, הנתונים אינם מדויקים.
עבור העתיד של אלו שנפגעו, ושל אלו שלא נפגעו, נקווה שהסטייה המחקרית אינה גבוהה.
נעמה4/5/2005
חידוד כוונות המאמר-נסיון שני. שלום אורח,
צר לי שהמאמר והמסר שלו לא הובנו.
הוא נכתב מתוך מודעות לשכיחותה של התופעה, כפי שבא לידי ביטוי בטקסט ...' המואשמים בגילוי עריות חדשות לבקרים'...ומתוך ההכרה שהיא בלתי ניתנת לעיכול בהיותה כל כך קשה והרסנית.
בלבלת בין המושג 'נורמטיבי', בו לא השתמשתי כלל, לבין המושג 'נורמאלי' (לצורך הדיון: חופשי ממחלה ומהפרעה נפשית).
אני מניחה שהתכוונת בנורמטיביות למשפחות שמתפקדות על פי נורמות החברה, בהיבטים של השתכרות, שמירה על חוקים וכיו'ב.
במובן זה, מידת הנורמטיביות של הפוגעים אינה רלוונטית, כיוון שגילוי עריות אכן קיים בקרב כל שכבות האוכלוסייה.
המאמר סוקר דוגמאות לדינאמיקות אפשריות שונות שמביאות אדם למימוש תשוקותיו הסוטות, מבחינת המבנה התוך אישי שלו , וגם הסברים המתייחסים למבנה החברתי של היחידה המשפחתית. אין הסבר אחד ויחיד שיתאים לכל מקרה בו התקיים אקט של גילוי עריות, אולם ברור שזהו אקט שאינו נורמאלי (גם פגיעה בנורמאליות, אינה ייחודית לסוג זה או אחר של אוכלוסייה).
נושא הטאבו הינו מורכב וחוקרים רבים מתחומי הפסיכולוגיה, האנתרופולוגיה, הסוציוביולוגיה חוקרים אותו. ממצאיהם לעיתים שונים, הסבריהם עוד יותר.
בכל מקרה, ידוע שמרבית החברות אסרו על גילוי עריות. מיעוטן כמו האינקה, שבטים בהוואי, כתות שונות אפשרו גילוי עריות, כל אחת מתוך הדינאמיקה החברתית שלה. מצד שני, ידוע כי הפרימאטים ובע'ח מפותחים אחרים, נרתעים מקשרי גילוי עריות, ככל הנראה על רקע החשש של פגיעה בתהליכים אבולוציוניים.
עובדה אחת הינה חד משמעית- גילוי עריות נחשב בחברה המערבית 'לא נורמאלי' ואסור, וזהו גם מסר המאמר.
נעמה4/5/2005
האם רובן יודעות?.
נעמה4/5/2005
חידוד כוונות המאמר.
שורדת2/5/2005
האמהות "אינן יודעות ולו חצי דבר" - האמנם ?. רובן של האמהות יודעות אך מתכחשות, אין מצב שהאם לא תוכל לראות שתמתרחשת זוועה בביתה, כשם שארע בשואה, גם אז העולם ידע ושתק....מצטערת על ההשוואה, אין כוונתי לזילות השואה, אלא להמחיש עד כמה הזוועה היא בלתי נתפסת כשמתרחשת בתוך המשפחה.
להרגשתי עדיין ממשיך הטאבו סביב הנושא הקשה והבלתי נתפס הזה וחבל.
אורח1/5/2005
ניצול מיני במשפחה - תופעה נדירה ?.
לדעתי, יש במאמר עצימת עיניים כלפי שכיחות התופעה וניסיון להרחיקה מאיתנו 'הנורמטיביים' באופן שמשקף נכונה את המציאות.
מאות ילדות קורבנות מדי בשנה, אם לא מעבר לכך, מהוות עדות זועקת לכך שגילוי עריות במשפחה אינה תופעה נדירה ומיוחדת. יעידו על כך מתנדבות המרכז לנפגעות תקיפה מינית, צוות העובדים במעון 'צופיה', חוקרי נוער ועובדים סוציאלים.
בהקדמה למאמר נשאלת השאלה: 'מאוימים, שואלים את עצמנו, שמא הדבר יכול לקרות גם לנו. האם ברגע מסוים גם אנו, חלילה, עלולים להפוך עורנו ולהפך משומרי ילדינו למתעמרים בהם. האם גם אנו, או הקרובים לנו, עלולים לעבור מגילויי חיבה גופניים, מהנים ונורמאליים אל גילויים מיניים פתולוגיים? '
התשובה המגומגמת והמרוחקת ניתנת בסופו היא: 'האחריות לגילוי העריות מוטלת על כתפי האב. לפעמים בדינאמיקה זוגית מסוימת, שותפה לה גם האם. יש המגדירים משפחות מסוג זה כ 'מועדות' לגילוי עריות. ביניהן ניתן לפגוש את המשפחה 'העבריינית'... ...כך מתנהלת לה המערכת המשפחתית הסגורה, הסבוכה והמעוותת, ומאפשרת קיומה של פגיעה כה נוראה.'
לדעתי, מאמר זה אינו נוגע אלא בקצה הקרחון ויש בו התעלמות מהשאלות המרכזיות:
א. עד כמה נפוצה התופעה במשפחות 'נורמטיביות' יחסית (לא משפחות מועדות/עברייניות/מעוותות) ?
ב. האם הטאבו סביב גילוי עריות, ברמה החברתית, תרבותית ודתית, נועד על מנת להלחם בדחף שהוא טבעי לבני האדם ?
ג. מדוע נראה שאנו עדיין מפחדים מלחשוף את היקף התופעה ?
כבר בעבר פחד פרויד לקבוע שהתיאורים המיניים שתארו מטופלותיו אודות התעללות מינית בילדותן התרחשו במציאות, וקבע כי מדובר בפנטזיות מיניות מהתקופה האדיפאלית, בזמנו לטעון כי גילוי עריות הינה תופעה נפוצה היתה רעידת עולם, האם לא התקדמנו מאז ?