הותר לפרסום בפסיכולוגיה עברית באדיבות HOT בידור ישראלי
עורכת: ליאת המנחם, מגיש: פרופ' יורם יובל
תמלול: ענת פרידלנד
אז מה זאת אהבה?
את השאלה הזאת שאל לא רק חיים נחמן ביאליק, אלא שאלו אותה לכל אורך ההיסטוריה משוררים וסופרים וגם פילוסופים. רק במאה השנים האחרונות הפסיכולוגים התחילו לשאול שאלות על אהבה, ורק ממש בעשרים שנים האחרונות גם מדעי המוח הגיעו אליה. ומסתבר, לשאלה הזאת, מה זאת אהבה, יש תשובות כמספר האנשים שניסו לענות עליה.
אהבה על פי הלן פישר
האנתרופולוגית הלן פישר שמסתמכת גם על תיאוריות פסיכולוגיות וגם על מחקרים עדכניים בתחום מדעי המוח חילקה את האהבה ל-3 דברים, ואני חושב שהחלוקה שלה היא מעניינת, ואנחנו ננסה להסביר אותה פה בקצרה. הלן פישר חושבת שאהבה זה בעצם 3 דברים שונים. שאהבה מורכבת מתמהיל של תשוקה מינית, אהבה רומנטית, וחיבה או רעות או התקשרות. ושלושת המרכיבים האלה מופיעים במרכיבים שונים בזמנים שונים והם מהווים בעצם את האהבה בחיינו. מי שרוצה לראות את הדברים האלה איך שהם כשהם נפרדים, די לו שיסתכל על גבר ומיד יבין את זה. גבר נורמלי מסוגל להרגיש תשוקה מינית לגבי מגוון מאוד גדול של אובייקטים בחוץ. הרבה מאוד בחורות יכולות לספק את התשוקה המינית הזאת. אבל אותו גבר ירגיש אהבה רק לאישה אחת מסויימת. הוא יכול להרגיש אהבה רומנטית כזאת, זאת אומרת. והוא יכול להרגיש גם חיבה או רעות או נעימות גם עם זוגתו לחיים וגם עם עוד ידידות או ידידים בהמשך החיים.
אהבה ומשיכה מינית
בדרך כלל אהבה מתחילה כמשיכה מינית חזקה ואיתה זה רצון רומנטי בבן או בבת זוג האחד. "You are the one" אומר השיר, וככה באמת אנחנו מרגישים כשאנחנו מתאהבים. אבל הרגש הזה לא נשאר איתנו לאורך השנים. בדרך כלל הוא מתחלף ברגש של חיבה, רעות, שנמשך עוד. ואחד הדברים שעלולים לקרות, וזה דבר שהופך נישואים לאורך זמן לעיתים קרובות לאומללים, שהתשוקה המינית שהיא גם כן מרכיב חשוב באהבה הולכת ודועכת לה עם השנים. ובמשחק ההדדי הזה של התשוקה המינית מצד אחד, של הרצון הרומנטי בלהיות עם בן זוג אחד ולהתאהב בו, ושל הרעות או החברות, או מה שקוראים פה בעברית הזוגיות לאורך השנים, מתמהילים שונים של שלושת המרכיבים האלה מורכבת בסופו של דבר האהבה שלנו.
סיכום - מה זאת אהבה?
אז לסכם, מה זאת אהבה - אהבה זה תמהיל של תשוקה מינית, התאהבות רומנטית, ורעות או חברות שאם יש לנו מזל יחזיק לאורך זמן.