אודות רינת שמש
פסיכותרפיסטית לילדים מגיל ינקות, גיל הרך, ילדים ונוער, .הדרכת הורים ומבוגרים. אני בוגרת ההכשרה הפסיכואנליטית שש שנתית
(MA Tavictock Clinic, London(
דוקטורנטית לחקר באבחון וטיפול בילדים עם קשיי קשב וריכוז וקשיי קשר והתקשרות
מנהלת המכון להכשרה
בתצפית בתינוקות ואספקטים התבוננות והבנה פסיכואנליטית בארגון לעובדים וצוותים
מדריכת צוות קליני של טיפול בגיל הינקות – גילאי 0 עד 3. עבודה טיפולית דיאדית עם התינוק/תינוקת והורה/הורים.
MA פסיכותרפיה וייעוץ אינטגרטיבי
MA Integrative Psychotherapy and Counselling University of Derby
פסיכותרפיסטית לילדים ונוער ומבוגרים. בוגרת ההכשרה בפסיכותרפיה פסיכואנליטית עם ילדים, בני נוער והורים במכון הטאויסטוק (tavistock) באנגליה. עבדתי במשך שנים רבות במערכת הבריאות הנפש הציבורית באנגליה. אני משמשת כיועצת בכירה במחלקה לבריאות הנפש לילד ולמתבגר של בית החולים וויטינגטון בלונדון. אני מרצה בכירה בתוכנית ההכשרה של פסיכותרפיה לילדים ונוער באנגליה. אני חברה בארגון הפסיכותרפיסטים לילדים ונוער באנגליה. Association of Child Psychotherapists (childpsychotherapy.org)
אני עובדת כמדריכה בכירה בגני התקשורת של אלו״ט. אני דוקטורנטית לחקר אבחון, התערבות מוקדמת ופיתוח דרכי טיפול בילדים עם קשיי קשב וריכוז והתקשרות ועם משפחותיהם.
אני מטפלת בילדים עם קשיים נפשיים שונים, בגילאי 0-25, בטיפול בילדים ובני נוער הסובלים מחרדות שמשבשות את התפקוד היומיומי והיכולת ליהנות משגרת חייהם. כמו כן אני מטפלת בילדים הסובלים מקשיי היקשרות ועם אבחון של אוטיזם, הפרעות אכילה, הפרעות קשב וריכוז, פגיעה עצמית, דכאון ואובדנות. אני מנוסה בעבודה עם הורים ובהדרכת הורים ורואה זאת כחלק הכרחי לטיפול ועזרה לילדים ובני נוער.
יש לי ניסיון רב בעבודה עם ילדי אומנה וילדים שעברו אימוץ ועם משפחותיהם כמו גם עם תמיכה וסיוע לאנשי המקצוע הארגונים והשירותים שתומכים בהם. מתוך כך פיתחתי עניין מתמשך ועמוק ביחסים ראשוניים של היקשרות ובקשיים שעלולים להתעורר בתקופות החיים המוקדמות. אספקטים אילו של הטיפול בילדים באים לידי ביטוי במחקר בו אני עוסקת כמו גם בפרסומים שונים שלי. אני עובדת מתוך הבנה שצורת הטיפול של פסיכותרפיה פסיכואנליטית יכולה להיות אפקטיבית בהתמודדות עם טראומה מוקדמת ומשברים או קשיים בהתקשרות כשאלו התחוללו בתקופות חיים מוקדמות, טרום -שפתיות ולכן יש קושי של הילד לבטא אותן באמצעות שפה.
תחומי טיפול וסיבות לפנייה לטיפול:
- חרדה
- דכאון, הימנעות ובידוד
- קשיים במערכות יחסים בתוך המשפחה ומחוצה לה
- הפרעות אכילה
- קשיים בלמידה והתמודדות בבית הספר
- קשיים ותקיעות במעברים לשלב התפתחותי חדש (מעבר לגן או לבית ספר או התחלת גיל ההתבגרות)
- בלבול מגדרי
עם ילדים גדולים יותר ומתבגרים אני מטפלת בדיכאון והימנעות מקשר ומגע, חרדה, קשיים עם מערכות יחסים ועם קשרים חברתיים, התנהגות מאתגרת ופגיעה עצמית ואובדנות שמהווים סיבה לדאגה לאחראים על הילד או המתבגר.
בנוסף אני מטפלת בקשיים בגיל הינקות – לדוגמא קשיי שינה, האכלה ויצירת קשר בדיאדה של הורה/תינוק
מה קורה אחרי הפנייה לטיפול:
אני בדרך כלל נפגשת עם ההורה/הורים או הגורם המפנה לשיחה מפורטת – פנים אל פנים או בשיחת טלפון באם זה מתאים.
לאחר מכן אני נפגשת עם ההורה/הורים והילד – זוהי הזדמנות לילד או ילדה לפגוש אותי, ולהשמיע את נקודת המבט שלהם על המצב ולשמוע על הפסיכותרפיה ואיך עובד הטיפול. במהלך הפגישה הזו יש אפשרות להתנסות בפגישה פרטנית איתי, תלוי ברצון של הילדה או ילד, לעיתים זה מרגיש נכון ולעיתים זה יכול להרגיש מוקדם מדי. עם מתבגרים נראה שהשילוב של פגישה משותפת עם ההורים ואיתי לצד זמן פרטני איתי, לעיתים מתאים יותר.
בסוף פגישת ההיכרות, באם יש הבנה ורצון להתקדם הלאה, אני מתאמת שלוש פגישות פרטניות עם הילד או הנערה ופגישת משוב רביעית עם ההורים. הפגישות הללו מאפשרות לילד ולי מרחב בו נתחיל להכיר אחת את השנייה, ולבדוק האם צורת העבודה שלי יכולה לסייע לילד/ילדה בטווח הארוך.
בנוסף, בפגישות הראשוניות הללו יש אפשרויות להבין יותר לעומק את הקשיים איתם מתמודד הילדה/ילד, ולהעלות את ההבנה של הקשיים הללו בפגישות עם הילדה/ילד או המתבגרת וכן בשיחת המשוב עם ההורים.
אפשרויות הטיפול השונות:
פסיכותרפיה יכולה לעבוד הן כטיפול תחום בזמן (בדרך כלל 30 מפגשים שבועיים), או כטיפול פתוח ללא הגדרת זמן ראשונית. בשני האופנים, המטרה הינה להבין יחד עם הילד או המתבגרת, את הקונפליקטים ואת החרדות שיושבות בבסיס הקשיים ולהתחיל לאפשר שיח מילולי לביטוי בדיבור של הדאגות שבעבר באו לידי ביטוי בהתנהגות מדאיגה. התהליך הזה לעיתים קרובות מאפשר לילד/ילדה או למתבגר לפנות מרחב להתקדם ולהתפתח במקום שעד עכשיו נחוותה בו תקיעות שנבעה מתהפוכות רגש ומאבקים פנימיים.
לילדים בגילאים הצעירים אני נותנת אביזרים למשחק ולציור כיון שזו בדרך כלל דרך פשוטה וטבעית יותר עבורן/עבורם לבטא את עצמם מאשר לדבר על ואת הרגשות והקשיים המורכבים שלהם.
הזמן הטיפולי מהווה מרחב פרטי בו חששות, פחדים ורגשות מאיימים יכולים לעלות לפני השטח ולבוא לידי ביטוי, להיחוות בשיתוף איתי ולהיות מובנים דרך החוויה והעבודה המשותפת.
התהליך הזה יכול להתרחש במגוון דרכים, והוא תלוי בתחושות של הילד לגבי מה מרגיש לה/לו נכון כשהיא מבטאה את הקשיים והדאגות שלה.
עבודה עם הורים:
בטיפול בילדים בדרך כלל עד גיל 6 אני נפגשת עם ההורים על בסיס קבוע במקביל לטיפולים של
הילדה. המפגשים עם ההורים הם חודשיים, לעיתים נפגש בתכיפות גבוהה יותר, בעיקר בתחילת
התהליך ולפי הצורך. מטרת המפגשים הללו הינה לייצר הבנה טובה יותר של הקשיים של
הילד/ילדה, הדאגות והחששות שמניעות אותה; לתמוך בהורה/הורים לאורך הטיפול של הילד,
ולאפשר תובנות בנוגע להתקדמות התהליך הטיפולי.
לפחות אחת לשלושה חודשים ייקבעו פגישות עדכון עם ההורים.
חסיון/סודיות:
ככלל, פרטי הטיפול נשמרים בין הילד לביני, כך מתאפשרת בנייה וביסוס של מערכת היחסים
הטיפולית שמאפשרת לילד/ילדה להעלות ולבטא רגשות ותחושות שהוא מוצא כמדאיגים ומטרידים
ושבמסגרת הטיפולית יכולים להיות מדוברים. שמירת הסודיות תופר במקרה ואני ארגיש שיש
מקום לחשוש לביטחון הילד/ילדה. חשש או חששות כאלו יועלו באופן מידי מול ההורים, זאת
בעקבות שיחה עם הילד/מתבגרת על הצורך והחשיבות של שיתוף ועדכון ההורה/הורים.
הישגים טיפוליים:
פסיכותרפיה פסיכואנליטית הינה טיפול מבוסס ומוכח קלינית ומחקרית, המניב תוצאות טובות
במהלך הטיפול כמו גם לאחר סיום הטיפול. אינפורמציה נוספת ניתן למצוא באתר האגודה
Association of Child Psychotherapists