אודות ד"ר דליה מאיר
ד"ר דליה מאיר
ד"ר דליה מאיר מטפלת באמצעות אומנות פלסטית ומדריכה בכירה, מראשוני התרפיסטים באומניות בארץ. פיתחה שיטת "דמיון ביצירה" המשמשת לאבחון ולטיפול. לימדה בתוכניות להכשרת טיפול באומנות (לסלי, דוד ילין), מרצה בכנסים מקצועיים, מפרסמת מאמרים ומטפלת בקליניקה פרטית. דליה היא גם אומנית רב תחומית, המשתתפת בתערוכות בארץ ובעולם.
שיטת "דמיון ביצירה" היא פרי ניסיון מקצועי טיפולי, הדרכה ומחקר אקדמי, המשמשת לאבחון ולטיפול. השיטה משלבת תהליך יצירתי, דמיון מודרך ופעיל ועיבוד ורבלי. היא החלה בעבודה חלוצית בטיפול באמצעות אומנות פלסטית במחלקה לקידום נוער בתל אביב בשנות ה-80. בעבודת הדוקטורט של דליה מאיר, שדנה בארכיטיפ העץ, היא חקרה את הנושא ובנתה כלי עזר להערכה ולאבחון המבוסס על שילוב המדיומים ובנוי בצורה שיטתית.
השיטה משלבת דמיון מודרך, סמלים וארכיטיפים העולים בתהליך, עבודה יצירתית באמצעות אומנות פלסטית ועיבוד מילולי. היא מאפשרת לאדם לבנות לעצמו כוחות ויכולות באמצעות מפגש בין כלים השלכתיים פנימיים הפועלים ברבדים שונים. הטיפול באמצעותה מתאים לאוכלוסיות רחבות ומגוונות. דרך הטיפול מובנית, ונוצר רצף של כלים רוחניים, אומנותיים וחווייתיים לאבחון ולטיפול העומדים לרשות המטפל והמטופל.
חלק מהפרסומים
ספרים
Meir, D. (2009). The Tree Which Tells Life Stories. USA, UK: VDM.
הספר, המבוסס על עבודת הדוקטורט של הכותבת, הוא מחקר איכותני שבאמצעותו נבנה כלי הערכתי אבחוני המשלב בין סיפור העץ לסיפור החיים. באמצעות מפגש בין הסיפור הסמוי, קרי, סיפור העץ המטפורי המתקבל דרך דמיון מודרך, ובין הסיפור הגלוי והישיר, קרי, סיפור החיים מתקבל בדרך מילולית, נוצרת אינטגרציה אצל הנבדק בראיון האימות. האינטגרציה מעלה תכנים פנימיים ונקודות להתייחסות, ואלה מעובדים בשלב הסופי באמצעות הרפלקציה של החוקר. המחקר עוסק בחלקים האישיותיים והסביבתיים, תוך התייחסות לכוחות ה"אני" ולהשפעות הסביבה על הזהות, בהסתמך על אינטגרציה בין מספר תיאוריות מרכזיות: אבחון והערכה, נרטיב וסיפור חיים, סימבול ומטפורה, תיאוריות ה"אני" וזהות עצמית, כוחו של התת מודע ודמיון מודרך.
מאיר, ד' (2024). דמיון ביצירה: דימויים במסע החיים. תל אביב: רסלינג. יצא לאור בחודשים הקרובים.
הספר מציג שיטת טיפול פורצת דרך, המגלמת התייחסות ייחודית להערכה ולאבחון של מטופלים. בחלקו הראשון של הספר מתואר הרקע התיאורטי של השיטה ומהותה, ובחלקו השני מוצגים ההיבטים המעשיים של העבודה בדמיון ביצירה, תוך התמקדות בחמישה דימויים, שבכל אחד מהם מתקבלת זווית חדשה של התצרף האנושי על כל גווניו, שלא היו נגלים בדרך אחרת. הדימויים מספרים את סיפור החיים דרך תמונות עתיד, הווה ועבר, בדגש על המהות ועל ייחודו של האדם ומקומו הרגשי.
מאמרים
מאיר, ד' (2014), "דמיון ביצירה: שילוב דמיון מודרך בטיפול באמנות עבור בני נוער בסיכון". בתוך ע' גרופר וש' רומי (עורכים). ילדים ומתבגרים במצבי סיכון, עמ' 213—232. תל אביב: מכון מופת.
המאמר עוסק בתהליך יצירת שיטת הטיפול "דמיון ביצירה" ואופן פיתוחה.
מאיר, ד' (2014). "דמיון ביצירה: מודל לטיפול קצר מועד במבוגרים שחוו טראומה המשלב תצלומי ילדות, דמיון מודרך ואמנות פלסטית". בתוך ברגר ר' (עורך), היצירה לב הטיפול, עמ' 317--343. קריית ביאליק: אח.
המאמר מתאר מודל לטיפול קצר מועד במבוגרים שחוו טראומה, סיפורי חיים קשים וחוויות טראומטיות מהעבר. המודל משלב תצלומי ילדות, דמיון מודרך ואומנות פלסטית ומבוסס על ניסיון מקצועי ועל מסע אישי.
מאיר, ד' (2024). "תמונת העתיד בדמיון מודרך בשיטת 'דמיון ביצירה'". פסיכולוגיה עברית.
המאמר סוקר את תמונת העתיד, שהיא רכיב מרכזי בשיטת "דמיון ביצירה" שפיתחה הכותבת. המאמר מבוסס בחלקו על רעיונות המפורטים בספר דמיון ביצירה – דימויים במסע החיים שיצא בהוצאת רסלינג בשנת 2024.
יצירת קשר: 054-5860420