מהי פסיכודרמה?
פסיכודרמה היא שיטת עבודה בפסיכותרפיה, המבוססת על פעולה דרמתית ועל משחק תפקידים, והיא יכולה להתבצע במסגרת טיפול קבוצתי ובמסגרת טיפול פרטני, והיא מתאימה לילדים, לבני נוער ולמבוגרים. השיטה פותחה על ידי יעקב לוי מורנו בשנות השלושים של המאה הקודמת כמתודה קבוצתית. מורנו פיתח את הטיפול הקבוצתי הפסיכודרמתי מתוך אמונה עמוקה ביכולתו של האדם להתרפא בתוך סביבה שיש בה אהבה, שיתוף הדדי ואמון. הוא האמין כי האמצעים התיאטרוניים והפעילות שמתרחשת בקבוצה יכולות לסייע לנפש לרפא את עצמה.
העיקרון הפסיכודרמתי הבסיסי הוא עבודה פנימית דרך חוויה - הפעולה היא לב לבה של הפסיכודרמה וההצדקה לקיומה. במשך השנים התפתחה הפסיכודרמה גם כטיפול פרטני, כך שהפסיכודרמה הפרטנית מיישמת טכניקות ספציפיות מתוך השיטה הקלאסית. במסגרת הטיפול הפרטני בחדר נמצאים רק מטפל ומטופל, כיסא ריק, דמיון יוצר ולעתים אביזרים שונים המשתתפים במלאכת ההסמלה.
טכניקות לדוגמא שבהן נעשה שימוש בפסיכורדמה
- משחק תפקידים. הדו-שיח בין התפקידים המשתתפים בסצינה מתקיים בצורה חווייתית כמו בתיאטרון.
- חילוף תפקידים. בטכניקה זו מוזמנים המטופלים "להיכנס לנעליהן" של הדמויות או החלקים הפנימיים הלוקחים חלק בסצינה. טכניקה זו מאפשרת להכיר את מושאי העבודה, להבין אותם ואולי גם להיות אמפתי כלפיהם.
- כפיל. זהו קול פנימי נוסף של המטופל, המבטא את אחד הקולות שלא מצליחים לבוא לידי ביטוי. בטיפול הפרטני הוא נאמר בקול, כהצעה, על ידי המטפל, כדרך לקרב את המטופל אל תמצית רגשותיו ולעזור לו להבין יותר את עצמו.
- מראה. טכניקה המאפשרת למטופלים להתבונן על עצמם מבחוץ. בטיפול הפרטני עושה זאת המטפל עבור המטופל, כאשר הוא חוזר על משהו שהמטופל אמר או עשה ומאפשר לו להתבונן על עצמו ממש כפי שמתבוננים במראה.
מתוך: מס-גולדמן, א. (2017). עצמי מתבונן, עצמי חומל: פסיכודרמה בטיפול פרטני. פסיכולוגיה עברית.