טיפול דיאדי: טיפול הורה-ילד מהו?
הטיפול בהורה וילד ביחד נובע מהכרה בחשיבות היחסים. איכותו של הקשר בין ההורה והילד באה לידי ביטוי במישורים רבים, והיא משפיעה על מידת האושר, תחושת הביטחון וחוויית השייכות של שני הצדדים לאורך כל חייהם.
יסודות הקשר הזה מונחים בראשית חייו של התינוק, והם מושפעים מחוויית הילדות, שהייתה להורים. פעמים רבות הורים רוצים להיות שונים מהוריהם שלהם, אך מרגישים שהם כביכול לכודים, בתוך דפוסים מוכרים. פעמים רבות אנו מוצאים שרגשות עיקריים עוברים מדור לדור בתוך משפחה. טיפול דיאדי מאפשר להורים להכיר מקרוב את מערכות ההעברה הבין דורית, הנהוגה במשפחתם. לוותר על דפוסים מכאיבים, ולאמץ דפוסים מיטיבים.
טיפול זה מייחס להורים צעירים השפעה מכריעה על חיי הילד, ויכולת כבירה להשפיע על עיצוב אישיותו. מדובר בטיפול פעיל, כלומר מזמין לחוויה של שהות משותפת ויצירת דרכי התבוננות ותקשורת בכאן ובעכשיו. תהליך זה תורם ליצירת שינוי בהתנהגות הילד ובבניית מערכת היחסים העתידיות שלו.
מטרות טיפול דיאדי
מטרתנו בטיפול הדיאדי לשפר את מערך היחסים בין ההורה לילד. הטיפול מתאים להורים ופעוטות או ילדים, שחשים שיש ביניהם ריחוק, חוסר הבנה, קושי לקבל, או רגשות שליליים מוגברים, שבאים לידי ביטוי בהתנהגות.
כאשר ילד 'לא הולך בתלם', כשאנו מרגישים שהכל איתו הולך קשה או עקום, ולא ברור לנו למה. כשיש צעקות או בכי גם 'בלי סיבה מובנת', כשאנו חווים תסכולים רבים ולא יודעים מה לעשות כדי שיירגע, או כשיש בתוכנו דאגה, עצב, פחד שמא הפעוט עשוי לשחזר את ההיסטוריה המשפחתית, שנאה, ייאוש, דחייה או חוסר אונים - זה הזמן לבוא לטיפול דיאדי ולטפל ביחסים. הטיפול עוזר למוסס קשיים בתקשורת, מרדנות, קושי לקבל ולשים גבולות. הטיפול גם מאפשר לשקם את הסמכות ההורית, תוך הקשבה והיענות לצרכי הילד. טיפול ביחסי הורה ילד מגשר על תחושה של מרחק רגשי או זרות כלפי תינוק, פעוט או ילד. ומעמיק את תחושת השייכות המשפחתית. בעזרת הפגישות, מוסרים מחסומים, מתקבלות תובנות ונפתחים ערוצים ליחסים של קרבה ואהבה. מדובר בתהליך שתורם להנאת ההורה מחוויית ההורות שלו ולילד מחוויית הילדות.
מערך הטיפול הדיאדי
מדי שבוע נפגשת הדיאדה אם- ילד או אב- ילד לסירוגין, מפגש עם ההורים ללא הילד מתקיים אחת לשלושה שבועות. בהתחלה אני צופה ביחסים ובאינטראקציה בין ביניכם. אחר כך אניעוזרת לך לחשוב ולהבין מה קורה לך ולילד "בזמן אמת". במפגש הדיאדי ההורים והילד לומדים יחד על הכוונות, המחשבות והרגשות, שמכוונים את התנהגותם. תוך כדי תהליך מתחממות דרכי התקשורת, מתמעטות ההתפרצויות, ונוצרת קרבה וחום.