על דיכאון בגיל ההתבגרות, מודלים בחולדות ועיתונות
שפיות זמנית | 25/9/2012 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
באתר ביקורת התקשורת "העין השביעית" כתב יקי מנשנפרוינד אודות כתבה ב"הארץ" עם הכותרת הפרובוקטיבית שתמשוך את עינו של כל איש טיפול: " מחקר: טראומה בגיל ההתבגרות מחסנת מפני דיכאון ונטיות אובדניות". האמנם? שואל מנשנפרוינד. מסתבר שהמחקר בוצע על חולדות, והמסקנות שמציג המחקר רחוקות מהכותרת שניתנה לו בעיתון היומי.
"אלא שהפאנץ' הגיע במשפט הבא: המחקר שעליו מדובר נערך לא על 'נפשו של האדם', אלא על חולדות. אבן הבהיר אמנם שהחולדות הן 'החיות הדומות ביותר לבני-האדם מבחינת ההתנהגות החברתית ומבנה המוח אחרי הקופים, 'אבל הקורא הסביר ודאי תהה בלבו כיצד ניתן להסיק על השפעותיהן של טראומות בגיל ההתבגרות אצל בני-אדם ממחקר שנערך על בעלי חיים שונים בתכלית. האם מדובר בבדיחה? בפרודיה? ברוח שטות שקפצה פתאום על הכתב, על העורך, או שמא על החוקרים עצמם?
[...]
" התוצאה, בסופו של דבר, היא כתבה נוספת (שרבות כמותה ניתן למצוא בעיתונות היומית) המציגה את המדע כחוכא ואיטלולא, והיוצרת את הרושם שכך מתנהל מחקר מדעי תקין וטוב. משום כך צריך לומר מפורשות: זה לא תקין, וזה לא מדע טוב. כמעט שאין צורך לומר (אבל נאמר בכל זאת): זאת גם אינה עיתונות טובה."