איסור חופשת לידה שניה בהתמחות – שערורייה?
שפיות זמנית | 15/7/2012 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
במאי 2012 פרסם משרד הבריאות הנחיה הנוגעת לחופשת הלידה המגיעה למתמחות בפסיכולוגיה הקובעת כי מתמחות בפסיכולוגיה, שאורך התמחותן מגיע לארבע שנים בחצי משרה, זכאיות להיעדר ארבע עשרה שבועות (חופשת לידה), פעם אחת בלבד במהלך ההתמחות. על פי ההנחיה, מעבר לכך, תקופת היעדרות העולה על 30 יום, מכל סיבה, מחייבת הארכת ההתמחות ב12- חודשי התמחות מלאים.
ההנחיה מתערבת באופן ההעסקה של המתמחות והמתמחים, שרבים מתייחסים אליו כנצלני, ואף מרעה את תנאיהם של המתמחות ביחס לשאר העובדות במשק. ההחלטה עוררה זעם רב בקרב קהילת המתמחות והמתמחים, כפי שאפשר לראות בכתבה שפורסמה ב-YNET:
" גם כך המסלול של פסיכולוגיה קלינית ארוך ומאופיין באי ודאות. הקבלה לתואר שני קשה מאוד, ולהשיג התמחות אחרי התואר השני, לוקח בממוצע שנתיים. יש כל כך הרבה שלבים בהם מתמחה צריכה לתכנן אם היא יכולה להרחיב את המשפחה. להגביל את האפשרות שלה ללדת ילדים בתקופת ההתמחות - זה ממש לעג לרש"
בתגובה לפרסום ח"כ זהבה גלאון שלחה מכתב בנושא למנכ"ל משרד הבריאות שאמר שיברר את הסוגיה בהקדם, ונציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, עו"ד אינה סולטונוביץ'- דוד, התראיינה בנושא ל"דה מרקר" ואמרה: "הנציבות תבחן את המקרה לגופו אך על פניו נראה כי ההנחיה אינה עומדת במגבלות החוק. החוק קובע כי אסור להפלות נשים בשל הריון או הורות וכן חוק עבודת נשים קובע כי אסור לפגוע בתנאי העסקתן בשל הריון או ההורות - ובמקרה הספציפי מדובר בפגיעה ברורה בתנאי ההעסקה, כאשר גברים אינם 'נענשים' באותו האופן על היעדרות בשל סיבות כמו מילואים.
"לרוב אין בעיה להשלים כמה חודשים מתוך ההתמחות תוך כדי שהיא נמשכת, ובוודאי שהשלמה של שנת התמחות על כמה חודשי היעדרות לא נראית לי מידתית. מקום עבודה לא יכול לשלוט על זכותה של אשה להיות אמא ואם סוגיית האמהות נכנסת כפקטור בתנאי ההעסקה שלה - הרי שמדובר בעניין בעייתי. מעסיקים צריכים להתייחס לחופשות לידה כאל דבר שהוא חלק מהחיים ולא כאל גורם מפריע"